Kaj lahko storite, če se ne strinjate z višino odškodnine, ki jo ponuja zavarovalnica?

M.R.
11.08.2023 12:15

Kaj lahko stori zavarovanec, ki je zaradi poplave utrpel škodo, a ni zadovoljen z višino odškodnine, ki mu jo je izplačala zavarovalnica?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Višino odškodnine zaradi škode ob poplavah določa zavarovalna pogodba, poudarjajo v Agenciji za zavarovalni nadzor.
Sašo Bizjak

Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) poudarja, da je višina odškodnine, do katere je v primeru poplav upravičen zavarovanec, navedena v zavarovalni pogodbi. Hkrati opozarja, da morajo biti zavarovanci seznanjeni tudi s splošnimi pogoji, ki veljajo pri vsaki zavarovalnici.

Če ima zavarovanec sklenjeno pogodbo za primere poplav, potem je višina kritja škode navedena v pogodbi. "Če nimate zavarovalne police ali niste povsem prepričani, katero zavarovanje imate sklenjeno, se obrnite na zavarovalnico, ki vam bo posredovala vse potrebne informacije o vaši zavarovalni pogodbi," pojasnjujejo pri AZN. 

Zavarovancem, ki so utrpeli škodo, svetujejo, naj najprej poskrbijo za svojo varnost, ko pa razmere to omogočajo, pa naj s fotografijami in posnetki dokumentirajo škodo in po navodilih zavarovalnice opravijo prijavo. "V večini primerov zavarovalnice predlagajo prijavo škode preko spletnih obrazcev, za informacije pa imajo objavljene tudi telefonske številke," poudarjajo. 

Če pa pride do razhajanj med zavarovalnico in zavarovancem, ima slednji še vedno na voljo nekaj možnosti. Najprej lahko pri zavarovalnici na pritožbeno komisijo vloži pritožbo in s tem sproži notranji postopek obravnavanja vaše pritožbe.

V primeru, da z odločitvijo komisije zavarovanec ni zadovoljen, ali pa v roku 30 dni ne dobi odgovora, lahko spor rešuje pri mediacijskem centru Slovenskega zavarovalnega združenja. A mediacija je mogoča le, če se z njo strinjata obe strani. 

Zavarovanec lahko sproži tudi postopek pri Varuhu dobrih poslovnih običajev v zavarovalništvu, ki je organiziran pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Ta postopek lahko zavarovanec sproži, če meni, da je zavarovalnica kršila zavarovalni kodeks, dobre poslovne običaje ali temeljne standarde zavarovalne stroke, ki ga določa akt o ustanovitvi in delu varuha dobrih poslovnih običajev v zavarovalništvu, poudarjajo v AZN. Varuh sicer nima možnosti reševanja sporov iz same zavarovalne pogodbe glede obligacijskih pravic, kar je pristojnost sodišč oziroma mediacije.

V primeru neuspeha oziroma nezadovoljstva z odločitvijo v izvensodnem reševanju spora, obstoji  možnost sodnega reševanja obligacijsko-pravnih razmerij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta