Kaj strokovnjaka za varnostno politiko pravita o Janševem dopisovanju s šefom Sove? "Tukaj ni težave v direktorju Sove ..."

Ž.V.
06.11.2020 12:39

Za Večer včerajšnje nasilne izbruhe v središču Ljubljane komentirata strokovnjak za varnostna vprašanja Branko Lobnikar in nekdanji policijski načelnik Pavle Čelik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Vsaka radikalizacija vodi v nasilje, ekstremizem in kot takšen tudi varnostni pojav, na katerega je treba najostreje odreagirati. In tukaj ne bi smelo biti, vsaj kar se političnega odziva tiče, levih in desnih, ampak bi morala politika enoznačno reči, da nasilje na ulicah ne vodi k rešitvam. Takšna in drugačna nasprotovanja, bolj ali manj radikalne ideje so sestavni del demokratične družbe. Radikalizem, ki vodi v nasilno vedenje oziroma ekstremizem pa je nekaj, na kar mora država vedno ostro reagirati in tisti, ki bi poskušali opravičevati takšno vedenje, pač nimajo prav. Gre za popolnoma nesprejemljivo in obsojanja vredno vedenje, za katerega opravičila ni. Je pa takšno vedenje mogoče pojasniti. Nastane vedno, kadar v družbi obstaja visoka stopnja napetosti in konfliktov, ki se ne rešujejo na konstruktiven način, pa takrat, kadar se takšno vedenje spodbuja z neprimernimi komunikacijskimi strategijami vseh udeležencev v konfliktih,"  komentira strokovnjak za varnostna vprašanja Branko Lobnikar.

Branko Lobnikar. 
Robert Balen

Kako pa vidi dopisovanje med predsednikom vlade Janezom Janšo in šefom Sove Janeza Stuška, ki je prvemu posredoval fotografijo žvižgača Ivana Galeta s Trga republike? "Nič ni nezakonitega, če fotografiraš nekaj, kar se dogaja na javnem prostoru, še posebej zato, ker si ljudje, ki so na javnem prostoru, odziva želijo. Tudi nasilni protesti ne želijo imeti zasebnosti, ampak je javni nagovor sestavni del njihovega delovanja. Tukaj ni težave v direktorju Sove, ampak v tistem, ki po tem, ko takšno fotografijo prejme, to z veseljem objavi na twitterju. Predsednik vlade bi lahko bil, če ne bi uporabljal twitterja, morda celo dober predsednik vlade."

Pavle Čelik. 
Robert Balen

Dogajanje je za Večer pospremil še Pavle Čelik, nekdanji policijski načelnik: "Prvič v zgodovini protestov v Ljubljani, odkar jih spremljam, je na kraj intervencije prišel minister za notranje zadeve. Veliko pove, da pride minister na kraj dogajanja, s tem želi spodbuditi provokatorje, da bi sprovocirali nerede, potem pa bi lahko prepovedali petkova zborovanja. Slovenija je popolnoma razdeljena na dva pola in to je ugodno za izgrede, proteste. Ne samo za resne, ampak tudi za huliganske skupine, ki to izrabijo v svoje namene. Sedanja oblast pa namenoma vzdržuje napetost, da bi pod krinko koronavirusa lahko ribarila v kalnem in ohranila svojo oblast. Izpostavljanje Galetovih fotografij je skrajno žaljivo in sramotno dejanje predsednika vlade, dopisovanje pa nova Trumpova in Orbanova politika, ki za dosego svojih namenov in ciljev ne izbira sredstev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta