Kaj vlada ponuja zdravnikom: Zdravnik brez specializacije bi imel višjo izhodiščno plačo kot izredni profesor

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
31.01.2022 10:42

Razkrivamo vladno ponudbo zdravnikom in zobozdravnikom pred današnjim nadaljevanjem pogajanj. Zdravniški sindikat Fides danes predvidoma o nadaljnjih korakih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Igor Napast

Vlada in sindikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, med njimi najštevilčneje Fides, so v petek začeli pogajanja za dvig plač. Temelj za dvig plač je PKP10, ki je plačni strop za zdravnike dvignil s 57. na 63. plačni razred. Že pred tedni je Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, za Večer povedal, da zahtevajo dvig plač za vse zdravnike za šest razredov oziroma 24 odstotkov. Kot izhaja iz vladnega predloga, ki smo ga uspeli dobiti, je vlada na to tudi pristala.

Predlog predvideva, da bi zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco, po predlogu namesto v sedanjem 41. plačnem razredu in z 2.114,29 evri bruto osnovne plače, po novem plačno štartal v 47. plačnem razredu oziroma z 2.675,25 evri bruto. To pa bi tudi pomenilo, da bi imel v izhodišču višjo plačo od izrednega profesorja na fakulteti, katerega začetniška plača je v 46. plačnem razredu, ki je vreden 2.572,34 evrov bruto. Zdravnik specializant III bi namesto v 38. plačnem razredu začel v 44., kar bi mu plačo dvignilo za 499 evrov bruto. Zdravnik specialist bi namesto sedanjih začetnih  2.473,41 evrov bruto osnovne plače po novem prejel  3.129,66 evrov bruto. Vlada predvideva tudi uvedbo šesti novih delovnih mest, in sicer starejši zdravnik specialist, ki bi imel določeno plačo v 63. plačnem razredu, ki je vreden 5.010,67 evrov bruto. Pogoj za uvrstitev direktno v ta razred je, da ima zdravnik najmanj 35 let delovne dobe, svoje znanje prenaša na druge zdravnike, je timski človek ter ima pridobljen naziv primarij ali pedagoški oziroma znanstveni naziv ustrezne stopnje. Poleg tega bi vlada uvedla še delovna mesta zdravnik pripravnik, ki bi začel v 38. plačnem razredu, zdravnik brez specializacije z osnovno licenco, ter pe tri delovna mesta zdravnika brez specializacije z osnovno licenco glede na tri stopnje posebnih pogojev dela. 

Vladna ponudba je ocenjena na 111 milijonov evrov letno. Kljub temu so iz Fides po petkovih pogajanjih sporočili, da se je njihov glavni odbor preoblikoval v stavkovni odbor in se bo danes po pogajanjih, ki se pričnejo ob 11. uri, odločal o nadaljnjih korakih. Razlog, kot so zapisali v Fides, je zavlačevanje ministra za zdravje Janeza Poklukarja z realizacijo omenjenega interventnega zakona. Kuštrin je namreč že večkrat izpostavil, da pričakuje realizacijo zakona do konca tega meseca, ki se zaključi prav danes. Najbrž gre zgolj za taktično potezo sindikata, saj naj bi bil Fides, po naših informacijah, z vladno ponudbo zadovoljen.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta