Kako se na odprtje pripravlja slovenski turizem? Čez noč se hoteli ne morejo zagnati

Vida Božičko
13.05.2021 05:45
Večina hotelov in kopališč je v teh dneh začela priprave na skorajšnje odprtje, ki se bo predvidoma zgodilo v prihodnjih tednih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metod Grah: "Lahko imamo zlate kljuke, pa to ne pomeni nič, če nimamo prijaznih in dobro usposobljenih zaposlenih." Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Večja kopališča in hoteli so začeli kampanjo ob ponovnem odprtju. Nekateri rezervacije sprejemajo že za naslednji konec tedna, večina kopališč pa za datum ponovnega odprtja razglaša 4. junij. Hoteli bi se sicer lahko odprli že med prvomajskimi počitnicami, a takrat le 30 sob ne glede na velikost obrata. Predvsem večji kompleksi so zaradi te omejitve takrat še ostali zaprti. "To bi bilo povsem nerentabilno za hotele, ki imajo nekaj sto sob," je dejal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično-gostinski zbornici Slovenije Gregor Jamnik. Od tega tedna veljajo nove sprostitve in zdaj lahko hotelirji napolnijo polovico svojih kapacitet, a kot so opozarjali že ves čas, se ne morejo odpreti čez noč. "Hoteli in kopališča zato, da kompleks spravijo v pogon, potrebujejo od deset do štirinajst dni," še pravi Jamnik. Kaj vse je treba postoriti, smo preverili v enem od takih kompleksov – obiskali smo Terme Vivat v Moravskih Toplicah, kjer bodo 26. maja gostili špansko nogometno reprezentanco, 4. junija pa bodo sprejeli prve goste.

Za termine v prvih tednih junija imajo rezerviranih že 60 odstotkov sob.
Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Rezervacije že prihajajo

V okolici potekajo gradbena in vzdrževalna dela, skupina delavcev polaga leseni pod na terasi, pred glavno stavbo škropi mogočna fontana. Ko vstopimo, na levi strani vidimo receptorko, ki po telefonu sprejema rezervacije, v ozadju pa je slišati prijeten zvok klavirja. "Glasbe nismo utišali niti v času zaprtja. Za hotelski ambient smo skrbeli ves čas," je dejal Metod Grah, direktor in solastnik Term Vivat. Razkužilo ob vhodu in prazen bar pa nas spomnita, da vseeno še ni vse kot nekoč. "Pred odprtjem je treba še veliko postoriti," je nadaljeval. Prav delo receptorke, ki nas je pozdravila prva, je v tem času še posebno pomembno. "Z danes na jutri gostov pač ne moremo dobiti," pravi Grah. Tudi Mateja Gibičar Aksoy, ki smo jo zmotili med beleženjem novih rezervacij, je prepričana, da je marketing zdaj ključen. "Odkar smo začeli oglaševati, je odziv velik. Z akcijskimi ponudbami privabljamo tudi redne stranke," je dejala in z veseljem predstavila številke: "Za prve tedne junija je rezerviranih že okoli 60 odstotkov sob. Večina je domačih gostov, zanimajo pa se tudi že Avstrijci in Italijani."

Vzdrževalci niso bili na čakanju

Tudi vsa vzdrževana dela je v tem času treba opraviti. "To dolgotrajno zaprtje smo pri nas izkoristili tudi za prenove, ki jih v času, ko imamo goste, nikakor ne bi mogli izpeljati," je dejal direktor, a tudi temeljito čiščenje, pregled vodnega sistema, vzorčenje vode ter priprava bazenov in savn zahtevajo čas. "Vzdrževalno osebje je delalo ves čas, njih nismo poslali na čakanje," je pojasnil. Med sprehodom smo jih ujeli pri pripravi olimpijskega bazena. "Ta bazen bomo zdaj očistili in razkužili. V naslednjih dneh ga bomo napolnili s termalno vodo in dodali klor. Nato bo sledilo še vzorčenje. Ko bo vzorec v redu, lahko v bazen povabimo goste," je pojasnil Dejan Bobič, vodja vzdrževalne službe, ki ima prav zdaj največ dela. "Tudi hiše ne moreš zapreti in priti čez pol leta. Ves čas je treba zanjo skrbeti in jo prezračevati. V času zaprtja oziroma v času tik pred odprtjem je za nas celo več dela kot pa takrat, ko polno obratujemo."

Do junija pričakujejo sprostitve, kot so veljale lani v tem času

Večina ostalih zaposlenih, to so kuharji, natakarji, sobarice in čistilke, je še vedno na čakanju. Okoli sto jih je sicer zaposlenih v Termah Vivat. Grah je pojasnil, da jih pri njih niso odpuščali, niti jim v času čakanja ti delavci niso ušli v druge službe, kakor poročajo številni iz te panoge. "Pomembno je, da kader ostane. Ne morem si predstavljati, da bi odprli in ne bi imeli več svojih zaposlenih. V hotelu namreč lahko imamo zlate kljuke, pa to ne pomeni nič, če nimamo prijaznih in dobro usposobljenih zaposlenih. Dober turizem naredijo ljudje," je še dejal Grah.

Bazene je treba očistiti in razkužiti, vodo je treba poslati na testiranje.
​Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V sektorju si sicer vsi želijo novih sprostitev in nanje tudi računajo. Večina zdravilišč, kopališč in večjih hotelov rezervacije namreč sprejema, kot da bodo lahko napolnili vse razpoložljive kapacitete. Računajo tudi na to, da bodo takrat vpeljali samopostrežne bifeje kot v spomladanskem času, želijo pa si tudi, da bi lahko zagnali savne ob upoštevanju dvometrske razdalje. A kot pravijo predstavniki panoge, zagotovil za to še ni. Priprave tako potekajo v upanju, da se bo dobra epidemiološka situacija še izboljševala in da bo vlada sledila sproščanjem, ki jih predvideva semafor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta