Kam čas beži in kam gremo mi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Časa se ne da ustaviti. Niti z valjarjem ne.

Reuters

Še dva tedna in leto bo naokoli. Za nazaj se nam vedno zdi, da je minilo hitro. Ko pa sedimo pri zobozdravniku in nam vrta po zobeh, ko morda občasno začutimo bolečino, ne gre nikamor. Kje je zdaj tisti bežeči čas? Ali ko moramo preteči kilometer, pa smo povsem brez kondicije. Kako dolgih je tistih tisoč metrov, sploh če vsak meter sproti odštevamo! Fizikalno gledano, je v razmerah, v katerih živimo, sekunda enaka sekundi, leto (skoraj) letu, no, tu smo pri približku.

Subjektivno pa čas zaznavamo precej drugače. Tu teče precej neenakomerno. Predvsem kadar nam je neprijetno, bi čas pospešili, ko pa se imamo dobro, bi ga kar ustavili. Toda ali bi se potem še imeli dobro? Ali nismo določeni prav s končnostjo časa, tudi s končnostjo našega bivanja? Čas je dandanes dragocen. V življenju smo si naložili toliko opravkov, nalog, ki bi jih radi opravili, okolica od nas pričakuje, da bomo učinkoviti, sistem, družba, v kateri živimo, nima več dovolj časa. Ne le da nam po malem zmanjkuje naravnih surovin, vode, čistega zraka, zmanjkuje nam tudi časa. Tako ali drugače. Zmanjkuje nam časa za to, da bi lahko prihodnjim generacijam ustvarili okolje, v katerem bi lahko zdravo in mirno živele. Zmanjkuje nam časa, da bi se o tem temeljito pogovorili, premislili, kako naprej, katera pot resnično pelje v pravo smer. Tako pa bi radi vse na hitro, z mislijo samo na našo debelo rit.

Saj smo v resnici nekako na stolu pri zobozdravniku, ki nam neusmiljeno vrta v gnili zob brez anestezije. Boli, seveda boli! Enega bolj, drugega manj, a čim globlje bo šel sveder, slabše bo. Zato bi to fazo kar preskočili in se znašli pri Alici v čudežni deželi. Žal čas ne preskakuje, ampak le neusmiljeno teče. Nam pa mineva življenje in se nam zmanjšujejo možnosti, da preživimo. Pa ne kot trenutne fizične osebe, ampak kot naše nadaljevanje v potomcih. Mladi upravičeno od nas pričakujejo, da bomo kaj naredili. Zato, ker skoraj nimajo besede pri odločanju, če pa se že oglasijo, njihovo vnemo in ideje hitro pogasimo z besedami, da "nimajo nobenih izkušenj in nimajo pojma, kaj se da in kaj ne". Zato, ker smo mi ustvarili in še ustvarjamo družbo, ki deluje na temeljih, ki so se začeli pogrezati, pa še kar zidamo, dodajamo nadstropje za nadstropjem. Naše vlade pa sanjajo o zelenem preboju - kako hecno je spremljati, ko se pojavljajo modne floskule, izrazi, ki jih potem vsi hitijo povzemati in uporabljati. Trajajo nekaj časa, potem jih pozabimo in že pridejo na površje druge. Čas pa teče, četudi nam je morda zdajle še prijetno, ga ne moremo ustaviti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.