Karantenske izjeme: Kadra bo več, a učni proces bo še naprej trpel

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
18.01.2022 06:00

V vrtcih in osnovnih šolah dvomijo, da bodo nove izjeme glede karantene imele pozitiven vpliv. V domovih za starejše še ne izvajajo tretje faze organizacije dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šolarji in dijaki bodo odslej dobili v lekarnah dvajset brezplačnih hitrih testov.
Andrej Petelinšek

Potem ko je zaradi porasta števila okužb in s tem karanten že bil močno ogrožen delovni proces v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju, se je vlada odločila ukrepati. Sprejela je nove izjeme od karantene, ki bodo veljale od srede in zgolj za omenjena delovna področja. V karanteno ne bo treba več osebi, ki je bila na delovnem mestu v visoko rizičnem stiku z okuženim, se bo pa morala sedem dni zapored testirati s hitrimi testi in nositi masko FFP2. Enako bo veljalo za šolarje in dijake, tak razred bo šel v karanteno šele, če bo v 14 dneh od prve okužbe zbolela tretjina razreda. To bo veljalo tudi za vrtčevske otroke in ti se še naprej ne bodo testirali. Bodo pa tako šolarji kot dijaki namesto dosedanjih petnajstih po uveljavitvi novih pravil v lekarnah dobili dvajset brezplačnih hitrih testov.

Na papirju odlično, v realnosti drugače

V vrtcih, kjer se že zdaj marsikje zaradi epidemije soočajo s hudo kadrovsko stisko, se bojijo, da se bodo po novih pravilih okužbe v oddelkih le še hitreje širile in da bo pomanjkanje kadra zato še večje. "V vrtcu so vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic veliko v neposrednem kontaktu z otroki in dokazano se je okužba, ko je zbolel otrok, prenesla tudi na zaposlene in se je širila znotraj oddelka, saj mnogi otroci okužbo prebolevajo asimptomatsko," pravi Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. Apelira na starše, da v primeru, ko zbolijo, otrok ne pošiljajo v vrtec in naj jih obdržijo doma toliko časa, kot to določajo pravila. Tudi za osnovne šole predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic osnovnih šol Gregor Pečan poudarja, da je marsikateri ukrep na papirju odličen, povsem drugače pa je v realnosti. "Mogoče bomo s tem res zagotovili nekaj več kadra v šoli, dvomim pa, da bo nova izjema glede karantene imela vpliv na učence," pravi Pečan, ki si ne predstavlja, kako naj bi šole vodite evidenco, na podlagi katere bi ocenili, kdaj je tretjina razreda okužena, saj jim je to prepovedala že informacijska pooblaščena. Bo pa še naprej trpel pedagoški proces. "Pri nenehnem izmenjevanju karanten in pouka na daljavo je težko govoriti o tem, da učitelji z učenci uspevajo predelovati, utrjevati in ocenjevati določeno snov." Prav tako so ob kadrovskem manku ​učitelji, ki so še v šoli, prisiljeni poučevati predmete, za katere se niso izobraževali. Šole v tako ravnanje silijo določbe, po katerih morajo pri vsakem predmetu realizirati 95 odstotkov ur. Ob tem so pod pritiskom tudi učenci devetega razreda, ki potrebujejo odlične ocene za vpis na srednjo šolo. Zato Pečan ponovno spomni, da bi bilo treba spremeniti način vpisa v srednje šole tako, da bi imeli sprejemne izpite, ki bi pokazali, koliko znanja ima resnici posameznik.

Da bi bile nujne tudi prilagoditve pri maturi, če ne korenite, pa vsaj lani uveljavljenih deset odstotkov, meni Nives Počkar, predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, saj nenehna nestabilnost, ko ne veš, ali boš jutri še pri pouku ali že v karanteni, vpliva na kvaliteto učnega procesa. Počkarjeva uvedbo novih izjem pozdravlja, meni, da bodo zelo olajšale učni proces, "sedanje stanje je namreč nevzdržno". Težav pri uvedbi mask FFP2 ne bodo imeli, saj, kot pravi, so jih na njihovi šoli učiteljem, ki so to želeli, omogočali že od septembra, plača pa jih državni proračun. Sprašuje pa se, kaj naj naredijo s 15.000 navadnimi maskami, ki jim jih je že pred mesecem poslala civilna zaščita, a so povsem neuporabne.

"Izjeme bodo nekoliko olajšale kadrovsko stisko"

Tudi v marsikaterem domu za starejše, kjer se prav tako soočajo s pomanjkanjem kadra, maske FFP2 v sivi in rdeči coni uporabljajo že od jeseni, pravi direktorica Doma za starejše Črnomelj in predsednica skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Valerija Lekić Poljšak. Ob tem doda, da jim bodo nove karantenske izjeme nekoliko omilile kadrovsko stisko. "Čeprav smo že v tretji fazi organizacije dela, tako kot v zdravstvu, pa v večini domov še ne uvajamo 12-urnega delovnika. Tudi okuženih zaposlenih brez simptomov bolezni ne vključujemo v delovni proces, saj delamo z visoko rizično populacijo," še pojasni Valerija Lekić Poljšak.

Ob novih izjemah od karantene ostaja v veljavi tudi tista, po kateri v karanteno ni treba cepljenim s poživitvenim odmerkom - takim se tudi ob visoko rizičnem stiku ne bo treba testirati sedem dni zapored - tistim, ki so okužbo preboleli pred manj kot 45 dnevi, in polno cepljenim prebolevnikom. Na drugih področjih nove izjeme ne veljajo, saj to "glede na obremenjenost zdravstva in epidemiološke kazalce ni bilo mogoče," je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta