Kdo vse iz državne uprave bo med prazniki na "prisilnem" dopustu, koliko bo dobil tisti, ki dopusta nima več?

Na upravno enoto le, če že imate termin, sicer bo o tem, ali gre za res nujno zadevo, presodil uradnik. Inšpektorji nezadovoljni. V gospodarstvu brez večjih omejitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na upravnih enotah bodo delali v manjšem obsegu, o tem, ali gre za res nujno zadevo, bo presodil uradnik.

 

Robert Balen

Državna uprava, v katero sodijo poleg zaposlenih na ministrstvih in organih v sestavi tudi zaposleni na upravnih enotah, v vojski in policiji, bodo prihodnji teden, od 27. do 31. decembra, na "prisilnem" dopustu. Izjema bodo le tisti državni uradniki, ki opravljajo nujne naloge. Tisti uradnik, ki je doslej ves letni dopust že izkoristil, pa bo poslan na čakanje na delo na domu, kar pomeni, da bo za te dni upravičen le do 80 odstotkov plače. Ukrep, ki ga je minuli teden sprejela vlada, naj bi prispeval k zajezitvi širjenja covida-19, so utemeljili odločitev.

Kot nujne naloge so v vladi na splošno opredelili naloge, ki so vezane na tek procesnih rokov, naloge, povezane z varstvom človekovih pravic in temeljnih svoboščin, naloge v zvezi s preprečevanjem nevarnosti za življenje in zdravje ljudi, za okolje, za javni red in mir, za javno varnost, za premoženje večje vrednosti ali za nastanek hujše gospodarske škode ter tiste naloge, s katerimi se zagotavlja nujno in učinkovito izvajanje oblasti in delovanja države. Podrobnejše opredelitve, kaj tovrstne naloge so, bo v vsakem organu oziroma instituciji določil predstojnik.

Zadovoljni, ker bodo lahko z domačimi

Na upravnih enotah, denimo, bodo delali v manjšem obsegu. "Prihodnji teden bomo sprejemali le stranke, ki so že naročene, in tiste, ki bodo dokazale, da si morajo nujno urediti dokumente, sicer bi zanje nastala nepopravljiva škoda," pojasnjuje vršilec dolžnosti načelnika Upravne enote Maribor Robert Pungerl. In tako kot tudi načelnik Upravne enote Murska Sobota Dominik Šteiner pravi, da so uslužbenci zadovoljni, ker bodo lahko v tem čas skupaj z domačimi. "Nejevolje zaradi odreditve dopusta ni. Prav je, da si tudi uradniki odpočijejo, saj imajo sicer vse dni veliko dela." Na obeh upravnih enotah je sicer le peščica zaposlenih, ki jim bo odrejeno čakanje na domu. Manj zadovoljni pa so inšpektorji državnih inšpektoratov, ki bodo tudi v tem času morali delati, pravi predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in opozarja, da so zaradi epidemije in povečanega obsega dela inšpektorji že sicer preobremenjeni, zato je toliko več nejevolje v njihovih vrstah zaradi nezmožnosti izkoriščenja dopusta med prazniki. "Tudi oni imajo družine in bi bilo prav, da bi bili z njimi in da si nekoliko odpočijejo."

Si bodo pa lahko odpočile vojakinje in vojaki. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo, bodo v tem času na delovnem mestu le tiste pripadnice in pripadniki, ki so odgovorni za varovanje objektov ali skupaj s policijo varujejo državno mejo. Nekaterim zaposlenim v Slovenski vojski bo omogočeno tudi delo na domu, sicer pa bodo izkoristili dopust oziroma presežek ur.

Policisti bodo delali kot sicer, ker se bodo vse operativne naloge, ki so povezane z življenjem, zdravjem in premoženjem ljudi, izvajale v enakem obsegu kot do sedaj, saj te naloge sodijo med nujne, so pojasnili pri policiji. Nekaterim zaposlenim v policiji bodo, če delo to dopušča, omogočili delo od doma.

Delo od doma, kjer razmere to dopuščajo

V Pošti Slovenije pravijo, da v prazničnem času težijo k čim večji izrabi letnega dopusta in izkoriščenju nadur, kolikor je to le mogoče glede na delovni proces in povečano odsotnost zaposlenih zaradi covida in drugih obolenj v tem času. Da je ohranjanje zdravja naših sodelavcev izjemno pomembno za neprekinjen proizvodni proces, saj njihova proizvodnja primarnega aluminija v elektrolizi in proizvodnja v livarni tečeta neprekinjeno 24 ur na dan, sedem dni v tednu in 365 dni v letu, pravijo v kidričevskem Talumu in dodajajo, da s sprejetimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe uspešno obvladujejo razmere že ves čas korone. "V preostalih poslovnih enotah, kjer nam tehnološki proces to omogoča, bodo sodelavci v prihodnjih dneh odšli na redni planirani kolektivni dopust. Izvajajo se le redni remonti," pravi Nataša Vodušek Fras iz Taluma in dodaja, da sodelavci v drugih podpornih procesih večinoma izkoristijo dopust oziroma delajo na daljavo, kjer je to mogoče.

Dominik Šteiner: "Nejevolje zaradi odreditve dopusta ni. Prav je, da si tudi uradniki odpočijejo."

Nataša Juhnov

Tradicionalno so v drugi polovici decembra na kolektivnem dopustu - za proizvodnjo ta letos traja od 17. decembra do 5. januarja, za režijski del pa od 23. decembra do 3. januarja - tudi v Hisense Gorenju. Nobenih omejitev, ki bi sledile vladnemu ukrepu za javni sektor, pa ne bo tudi v bančnem sektorju; kot so sklenili v Združenju bank Slovenije, bodo vse poslovalnice bank in hranilnic po Sloveniji oba predpraznična dneva, torej 24. in 31. decembra, odprte le do 12. ure. "Ta odločitev ni posledica razmer epidemije, gre za prakso, ki ji sledimo že več let. Drugih ukrepov ne načrtujemo, saj strankam ves čas zagotavljamo neprekinjeno poslovanje," sporočajo iz Nove KBM. In dodajajo, da v skladu s priporočili pristojnih institucij zaposlene, ki jim delovni proces to omogoča, spodbujajo k delu od doma, kar velja za večino tistih, ki niso zaposleni v poslovni mreži. V NLB pravijo še, da so z vnovičnim naraščanjem števila okužb že v začetku decembra znova uvedli pravilo, da od doma delajo vsi zaposleni, ki jim delovni proces to omogoča. "To pa seveda ne velja za zaposlene, ki delajo s strankami v poslovni mreži ali s podjetji, v kontaktnem centru, ki deluje 24 ur na dan, in trezorju, saj strankam ves čas med epidemijo zagotavljamo nemoten dostop in opravljanje finančnih storitev," poudarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta