Koalicija in opozicija vložili vsaka svojo zahtevo za parlamentarno preiskavo o nabavah zaščitne in medicinske opreme

STA, M.R.
05.05.2020 15:21

Koalicijske SDS, SMC, DeSUS in NSi so prehitele opozicijo in danes same vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje epidemiji covida-19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot izhaja iz njihove zahteve, želijo, da se v preiskavi ugotovi morebitno politično in siceršnjo odgovornost nosilcev javnih funkcij za stanje, gospodarnost in pravočasnost nabav in naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme pa tudi za ukrepe, ki so bili sprejeti ali so bili neupravičeno opuščeni v času pred razglasitvijo epidemije. Pri slednjem bodo primerjali ukrepe, sprejete v Sloveniji z ukrepi drugih držav EU, posebej tistih, ki so sosede žariščne evropske države Italije.

Ugotavlja naj se odgovornost nosilcev javnih funkcij

Izpostavljajo globalne težave pri nabavi opreme, kot so zlom trga, nepredvidljive logistične povezave in povsem neučinkovito delovanje EU, a dodajajo, da je aktualni vladi "z velikimi napori in požrtvovalnim delom ljudi" kljub skoraj popolnoma praznim skladiščem na dan razglasitve epidemije uspelo zagotoviti vso potrebno opremo.
Spomnili so na očitke, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti in zlorabe v zvezi z nabavami opreme. Vlada bo poročilo o tem poslala v DZ ter pristojnim institucijam, kot so policija, državno tožilstvo, računsko sodišče in druge. Ne glede na to pa v koaliciji ocenjujejo, da je nujna tudi parlamentarna preiskovalna komisija, ki naj ugotovi odgovornost nosilcev javnih funkcij.

Prehiteli opozicijo

Zahtevo za parlamentarno preiskavo na temo nabav opreme so sicer v opoziciji napovedali že 14. aprila, a jih je koalicija danes prehitela. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi novinarjem izrazil prepričanje, da bodo ta teden v opoziciji začeli pogovore o tem in da verjame, da bo zahteva vložena prihodnji teden.
Če je parlamentarna preiskava uvedena na zahtevo tretjine poslancev, imajo sicer vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov. Predsednik preiskovalne komisije se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave, določa poslovnik o parlamentarni preiskavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta