Koliko osnovnošolcev in koliko dijakov se je do zdaj samotestiralo?

STA, VČ
03.06.2021 19:52
Za samotestiranje na covid-19 se je v osnovnih šolah doslej odločilo nekaj več kot 30 odstotkov učencev, v srednjih šolah pa nekaj več kot petina. Ministrstvo je v prvem naročilu kupilo 147.216 testov za samotestiranje dijakov, kar je dvakrat več od števila dijakov v Sloveniji, v drugem naročilu pa še 21.775 testov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Za samotestiranje na covid-19 se je v osnovnih šolah pri nas doslej odločilo nekaj več kot 30 odstotkov učencev, v srednjih šolah pa nekaj več kot petina. Približno petina je tudi tistih, ki so se za samotestiranje odločili v osnovnih šolah s prilagojenim programom.

V zadnjem tednu maja so osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom in zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami skupno prejele 125.400 testov za samotestiranje osnovnošolcev, razdelili so jih 61.764, so povedali na ministrstvu za izobraževanje.

V osnovnih šolah je teste prevzelo 31,06 odstotka učencev, v osnovnih šolah s prilagojenim programom 22,23 odstotka, v zavodih za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami pa 20,38 odstotka.

V 84 odstotkih srednjih šol, za katere ima ministrstvo za izobraževamje podatke, se je za samotestiranje doslej odločilo 21,15 odstotka dijakov, kar je 0,85 odstotka več kot teden prej. Ministrstvo je sicer v prvem naročilu kupilo 147.216 testov za samotestiranje dijakov, kar je dvakrat več od števila dijakov v Sloveniji, v drugem naročilu pa še 21.775 testov.

Samotestiranje osnovnošolcev in dijakov ni obvezno, ga pa priporočajo vsem, ki virusa covid-19 še niso preboleli, tistim, ki so ga že, a je od okužbe minilo več kot šest mesecev, ter dijakom, ki niso cepljeni.

Izvajanje testiranja priporočajo v nedeljo zvečer ali ponedeljek zjutraj, za samotestiranje pa mora biti posameznik zdrav in brez znakov okužb. Ob morebitnem pozivnem rezultatu mora šolar na kontrolni test PCR.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta