Kolpa in Krka poplavili, na jugovzhodu države meteorna voda zalivala kleti, poplavilo je športno dvorano

STA, M.R.
03.10.2024 07:21

Deževje preteklega dne je povzročilo obilo dela gasilcem ter delavcem cestnih in komunalnih podjetij. Danes popoldne in ponoči bo na Primorskem pihala močna burja, ki bo v sunkih presegala 120 kilometrov na uro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oranžni alarm zaradi poplav za jug države.
Arso

V večjem delu Slovenije bodo do petka zjutraj obilnejše padavine. Največ dežja bo padlo v zahodni in južni Sloveniji, opozarja Arso.

Center za obveščanje je zabeležil 89 dogodkov, največ na območju Nove Gorice. Meteorna voda in vodotoki so zalivali objekte in cestišča. Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi osem zemeljskih plazov.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so centri za obveščanje največ dogodkov zabeležili na območju regijskega centra Nova Gorica (43), sledijo Kranj (12), Ljubljana (devet), Novo mesto (devet), Celje (osem), Maribor (tri), Brežice (dva) in Slovenj Gradec z enim dogodkom. Na terenu je bilo aktivnih 44 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo agencije za okolje (Arso) je ob močnih padavinah v jugovzhodni Sloveniji zvečer začela hitro naraščati reka Kolpa, prav tako narašča Krka in njeni pritoki. Ponoči so se reke na tem območju začele razlivati, Kolpa pa lahko v zgornjem toku že poplavi. Danes se bo zaradi ponovne okrepitve padavin naraščanje nadaljevalo. Krka bo čez dan začela poplavljati, poplavljene površine vzdolž njenega toka se bodo v petek še povečevale. V zahodnem, severnem in osrednjem delu države so ponoči reke prehodno upadale.

Danes bo ob jutranji plimi gladina morja dodatno povišana zaradi vremenskih vplivov, ob večerni plimi pa bo povišan vodostaj morja sovpadal z valovanjem zaradi burje. V petek čez dan pričakujemo močnejše naraščanje rek v porečju Krke ter na območjih jugovzhodne in vzhodne Slovenije. Krka in posamezne reke na teh območjih bodo poplavljale.

Arso je izdal oranžno vremensko opozorilo za jug države.

Številne nevšečnosti tudi na jugovzhodu države

Obilno deževje, ki je v sredo zvečer in ponoči zajelo državo, je povzročilo kar nekaj nevšečnosti tudi na jugovzhodu države. V Loki v Črnomlju je meteorna voda zalivala športno dvorano, v Družinski vasi v občini Šmarješke Toplice je narasli potok ogrožal gostinski lokal. Gasilci so morali črpati vodo iz več hiš.

V Loki v Črnomlju je meteorna voda zalivala športno dvorano pri tamkajšnji srednji šoli. Vodo so izčrpali in posesali črnomaljski gasilci, očistili so jaške in telovadnico zavarovali pred ponovnim vdorom vode.

V Družinski vasi v občini Šmarješke Toplice je narasli potok ogrožal gostinski lokal. Objekt so gasilci zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Meteorna voda in podtalnica sta zalili kletne prostore več hiš in drugih objektov v Šmarjeti, Dolnji Stari vasi pri Škocjanu, Praprečah in Gradišču pri Šentjerneju.

V Velikih Brusnicah v občini Novo mesto je voda iz naraslega potoka ogrožala stanovanjski hiši, v Čadražah v občini Šentjernej pa je narasli potok poplavil stanovanjsko hišo.

Na Mencingerjevi ulici v Krškem so gasilci s folijo prekrili del ostrešja stanovanjske hiše in s tem preprečili nadaljnje zamakanje. V naselju Brezje pri Raki v občini Krško pa je meteorna voda zalila del prostorov v stanovanjski hiši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta