Komu solidarnostni dodatek in kdaj ter kaj je z izredno decembrsko uskladitvijo pokojnin?

Tanja Fajnik Milakovič
30.11.2021 05:10

V sindikatu upokojencev predlagajo solidarnostni dodatek za večje število upokojencev. Dobili ga bodo tudi invalidi in kmetje. Minister za finance in vlada pa za zdaj še nič o decembrski izredni uskladitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Upokojenci pred prazniki nestrpno pričakujejo novice o dodatku in uskladitvi pokojnin. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Minister za finance Andrej Šircelj je napovedal, da bodo po PKP 10 upokojenci in najranljivejši decembra dobili solidarnostni dodatek. Za zdaj še ni znano, ali bo upokojencem izplačan že z decembrskimi pokojninami, torej 29. decembra, ali v januarju. Kot je pojasnil generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež, je to odvisno od tega, kdaj bo PKP 10 sprejet, vsekakor pa bo solidarnostni dodatek izplačan najkasneje do 15. januarja. Zanj bo treba pokojninski blagajni zagotoviti dodatnih okoli 70 milijonov evrov.

Invalidom in kmetom 150 evrov

Po vladnem predlogu ga bodo prejeli v treh različnih višinah vsi, ki imajo pokojnino nižjo od 714 evrov. V Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) predlagajo popravek, in sicer da se zgornja meja za izplačilo solidarnostnega dodatka zviša na 739 evrov, kolikor znaša prag revščine. Ob tem pa še, da bi bili do solidarnostnega dodatka v višini 130 evrov upravičeni tudi vsi upokojenci in upokojenke, ki živijo sami, torej v enočlanskem gospodinjstvu, in prejemajo pokojnino od 739 do 839 evrov.

Izrisal: Uroš ŠOŠTARIČ

"Že v preteklem letu smo ob izplačilu solidarnostnega dodatka upokojencem opozarjali, da so najbolj prizadeti starejši, ki živijo sami v enočlanskem gospodinjstvu. V letošnjem predlogu to spet ni upoštevano. Prav tako ne dejstvo, da je prag revščine po podatkih SURS 739 evrov na mesec. Naj ponovno opozorimo, da 97.000 upokojenk oziroma upokojencev živi z dohodki, nižjimi od praga revščine, kar je 19,5 odstotka vseh upokojencev oziroma 22,5 odstotka upokojenk," pravi predsednica sindikata upokojencev Francka Ćetković.

Francka Ćetković: "Spet ni upoštevano, da so najbolj prizadeti starejši, ki živijo sami v enočlanskem gospodinjstvu."

Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Poleg upokojencev bodo solidarnostni dodatek dobili še invalidi in kmetje. "Finančno ministrstvo predlaga tudi dodatek za invalide v višini 150 evrov. Pomembno je, da se invalidi po eni strani zaščitijo pred dvigom cen, po drugi strani pa imajo pri svojem delovanju in v življenju določene omejitve, še posebej omejitve zaradi virusa, ki ne pojenja," je ob tem dejal Šircelj. Za izboljšanje socialnega položaja bodo solidarnostni dodatek prejeli tudi kmetje z dohodki pod 591,20 evra, stari nad 65 let, ki niso prejemniki pokojnin. Ta bo znašal 150 evrov.

Decembrska uskladitev še v zraku

Kaj pa izredna decembrska uskladitev pokojnin? Nanjo je v pismu poslance spomnil tudi sindikat upokojencev. Za zdaj odločitve še ni, čeprav je december pred vrati. Ostaja pri predlogu Desusa, da bi se pokojnine za vse upokojence decembra še izredno uskladile za 3,5 odstotka. Svet Zpiza pa je v zvezi s tem predlogom sprejel sklep, da naj se, če bo izredna uskladitev decembra, izredno uskladijo pokojnine samo tistim, ki so še prikrajšani zaradi neusklajevanja pokojnin med letoma 2010 in 2015. To pa pomeni, da bi decembra za 3,5 odstotka višje pokojnine dobili le tisti, ki so se upokojili vključno do leta 2010, in za 1,7 odstotka višje pokojnine tisti, ki so šli v pokoj leta 2011. Preostali pa ne.

"Če se pokojnine decembra vsem izredno uskladijo za 3,5 odstotka, to pomeni na letni ravni za 205 milijonov evrov vsako leto več za pokojnine. Če pa se pokojnine izredno uskladijo samo tistim, ki so se upokojili do leta 2010, za 3,5 odstotka in upokojenim v letu 2011 za 1,7 odstotka, se izdatki pokojninske blagajne letno znižajo za 80 milijonov evrov. Torej bi izredna uskladitev na letni ravni pomenila 125 milijonov evrov," pravi Marijan Papež. Odločitev bo sprejel finančni minister, ki je obljubil, da bo proučil predloge.

Marijan Papež: "Če se pokojnine decembra vsem izredno uskladijo za 3,5 odstotka, to na letni ravni pomeni za 205 milijonov evrov več. Odločitev bo sprejel minister."

Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Na mizi pa je še zahteva sindikata upokojencev, da se letošnja redna januarska uskladitev popravi za en odstotek. To bi pomenilo še dodatnih 58 milijonov evrov. Na Zpizu menijo, da bi tudi pri morebitnem tem popravku veljalo ubrati enako selektivno pot kot pri izredni uskladitvi. "Torej bi zraven dobili le upokojeni do leta 2010, skupaj z izredno uskladitvijo v decembru 4,5 odstotka več, tisti, ki so se upokojili leta 2011, bi dobili 2,7 odstotka, upokojeni v letošnjem letu pa le odstotek," doda Papež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta