Koritnik po odločitvi ustavnega sodišča: Najti bomo morali neke skupne rešitve in to hitro

Va, A.L., STA
06.12.2021 13:30

Ustavno sodišče se je ukvarjalo s pravno podlago za izjemo od pravila PCT, torej za PC v javni upravi. Ni se pa opredelilo do vprašanja, ali bi bil ukrep PC, če bi bil odrejen na ustrezni zakonski podlagi, ustavno dopusten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

S šestimi glasovi proti trem je ustavno sodišče v zadevi, ki jo je vložil Policijski sindikat Slovenije, odločilo, da je bil člen iz odloka vlade o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 v neskladju z ustavo.

Policijski sindikat je zatrjeval, da vlada s spornim odlokom le za zaposlene v državni upravi zahteva izpolnjevanje pogoja bodisi prebolevnosti bodisi cepljenja, ne pa tudi testiranja, torej PC namesto PCT. 

No, odlok vlade je prenehal veljati, ko je ustavno sodišče še odločalo. A  je vseeno videlo pomembno ustavnopravno vprašanje, odločilo pa nazadnje le, da pogoj PC ni bil sprejet v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih, kjer je na primer že pravna podlaga za obvezno cepljenje kot pogoj za opravljanje določenih poklicev, oziroma da druge pravne podlage, na katere se je sklicevala vlada, v tem primeru ne zadoščajo.

Ni se pa ustavno sodišče opredelilo do vprašanja, ali bi bil ukrep PC, če bi bil odrejen na ustrezni zakonski podlagi, ustavno dopusten.  

Proti odločitvi US so glsovali sodniki ddr. Klemen Jaklič, dr. Rok Svetlič in Marko Šorli. Jaklič pravi, da je odločba smrtonosen pravni formalizem v času, ko covid-19 zahteva 20 življenj na dan. Po njegovem "zakonskih podlag za vzpodbujanje cepljenja zaposlenih v državni upravi, torej v lastnih vrstah, kjer vlada skupaj z ministrstvi v razmerju do delavcev nastopa kot delodajalec, kar mrgoli".

Policijski sindikat je odločitev ustavnega sodišča danes na Twitterju označil za zmago pravne države. V današnjem sporočilu za javnost iz odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle, ki je v zadevi zastopala policijski sindikat, so med drugim izpostavili, da je sodišče poudarilo, da gre za pomembno precedenčno ustavnopravno vprašanje, saj se v prihodnosti, v zvezi z akti podobne narave, utegnejo zastavljati podobna vprašanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta