Koronavirus: Čez 14 dni bi se lahko začeli pogovarjati o sproščanju

Vida Božičko Vida Božičko
02.02.2022 06:00

Novi protokol testiranja je razbremenil mikrobiološke laboratorije. Večje gneče za hitro testiranje prvi dan sprememb kljub temu ni bilo, saj je testirnih točk po državi veliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V ZD Maribor so prvi dan sprememb opravili za deset odstotkov več hitrih testov in za polovico manj PCR-testov. 

Sašo Bizjak

V ponedeljek so ob 15.585 PCR-testih potrdili 11.810 okužb z novim koronavirusom, kar je 962 okužb manj kot prejšnji ponedeljek. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 391 bolnikov, na oddelkih intenzivne nege pa 116. "Trenutno se nakazuje, da bi lahko bili na vrhu ali vsaj blizu. Morda pa bo zdaj težje oceniti potek epidemije, ker se je spremenil tudi režim štetja," je dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Po novem namreč ločeno evidentirajo hospitalizirane bolnike s covidom in tiste, ki so v bolnišnici zaradi covida. "A dejstvo je, da se še vedno ukvarjamo pretežno s covid bolniki. Število hospitaliziranih se je namreč povečalo za 100. Če bi zdaj bili pri vrhu, bi to v populaciji lahko zaznali čez deset dni, nato pa tudi v bolnišnicah," še pravi.

Prav zato stroka še ne razmišlja o sproščanjih. "Države, ki trenutno sproščajo ukrepe, imajo zelo dobro precepljenost," nadaljuje Logarjeva. V svetovalni skupini se sicer nagibajo k postopnemu sproščanju, a bodo najprej sproščali tiste dejavnosti, za katere je najmanj možnosti, da bi povzročale poslabšanje. "Zdaj je sicer videti, da se stvari umirjajo, a vseeno moramo ostati previdni. Ob velikih premikih in slabi precepljenosti še vedno lahko pride do poslabšanja," pravi. Ukrepi za zdaj torej ostajajo takšni, kot so, bi pa lahko po besedah Logarjeve že čez 14 dni začeli govoriti o sproščanju in izhodni strategiji.

Mateja Logar: "Cepljenje s poživitvenimi odmerki v odrasli dobi proti tetanusu, oslovskemu kašlju ponuja veliko možnosti, da ostanemo zdravi."
Robert Balen

S februarjem so zaradi preobremenjenosti mikrobioloških laboratorijev spremenili režim testiranja. Zdaj se okužba ne potrjuje več s PCR- testom. Logarjeva meni, da je to v teh razmerah primeren ukrep in da se bo potrjevanje s PCR-testom vrnilo, ko bo to mogoče. "V tem trenutku je bilo treba potegniti ročno zavoro. V laboratorijih mora namreč potekati tudi druga diagnostika. Tukaj gre za kompromis. Hitri testi so namenjeni za zdravo in mlado populacijo. Vse, ki imajo tveganje za težji potek bolezni, pa zdravniki še vedno napotijo na PCR," je dejala.

V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor smo preverili, ali se je s tem zdaj gneča za PCR-testiranje preusmerila v vrsto za hitro testiranje. "Večje gneče nismo zaznali. Na hitri test je je prišlo okoli deset odstotkov več ljudi. Se pa je zmanjšal interes za PCR," pravi pomočnik direktorja mariborskega ZD Aleksander Jus. V ponedeljek so opravili za 50 odstotkov manj PCR-testiranj. Kako to, da niso zaznali bistveno večjega pritiska na točki za hitro testiranje? "Verjetno zato, ker je po državi veliko privatnih testirnih točk," še doda in ob tem upa, da vsi koncesionarji pravilno jemljejo brise in da to opravlja zdravstveno osebje.

Z včerajšnjim dnem je covidno potrdilo postalo časovno omejeno. Kot smo že poročali, zdaj velja le še 270 dni po prejetem drugem odmerku oziroma po prvem, če je posameznik prejel cepivo Janssen. Potrdilo ostaja časovno neomejeno za tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek. Jusa smo zato tudi vprašali, ali so zaradi tega morda prvi dan sprememb zaznali večje zanimanje za cepljenje. Odgovarja, da se je včeraj cepilo 20 odstotkov več ljudi kot prejšnje dni. "In res velika večina s tretjim, poživitvenim odmerkom," sklene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta