KPK v primeru Jureta Lebna, ki se ga omenja kot morebitnega novega ministra, potrdila kršitev integritete

B. P.
09.11.2023 11:22

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila tri postopke preiskav sumov kršitve integritete, ki jih je vodila zoper Radovana Cerjaka, Jasno Gabrič in Jureta Lebna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Leben
Andrej Petelinšek

V vseh treh primerih je potrdila kršitev integritete, ki pa zaradi vloženih tožb na upravno sodišče še niso pravnomočne.

Postopek zoper Radovana Cerjaka je KPK vodila v zvezi z njegovim delovanjem v funkciji člana nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije. Postopek zoper Jasno Gabrič je vodila v zvezi z najemanjem odvetniških storitev v času, ko je opravljala funkcijo županje Občine Trbovlje.

Postopek zoper Jureta Lebna pa v zvezi z njegovim delovanjem v funkciji nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo pri obravnavi vloge za javno-zasebno partnerstvo za Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Dodajmo, da se Lebna trenutno omenja kot možnega kandidata za ministrski položaj na resorju za naravne vire in prostor, ki ga je pred tem vodil Uroš Brežan

Spomnimo, da je Leben, okoljski minister v Šarčevi vladi, ki je odstopil po aferi z maketo za drugi tir, v naglici pred lanskimi volitvami Golobu "podaril" stranko Z.Dej, s katero je nameraval kandidirati na volitvah sam, a se je nato umaknil iz politike zaradi osebnih razlogov. Na temeljih Z.Dej je nastala Golobova stranka Gibanje Svoboda, ki je kasneje slavila zmago na volitvah.

Ugotovitve komisije še niso pravnomočne, saj so vse tri obravnavane osebe zoper odločitev KPK vložile tožbe, glede katerih teče upravni spor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta