KPK: Župani Vrhnike, Borovnice in Loga-Dragomerja kršijo nezdružljivost funkcij

STA, Va
22.11.2021 12:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Župani občin Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer Daniel Cukjati, Bojan Čebela in Miran Stanovnik kršijo načelo nezdružljivosti, ker ob županski opravljajo še funkcije v javnem podjetju, je objavila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ne samo to: župani kljub pozivu KPK nezdružljivosti v enem letu niso odpravili.

Jasno je, kaj je dolžno ravnanje

Komisija je s postopkom začela v letu 2020 na podlagi prijave o neskladnosti odloka o ustanovitvi in organiziranju javnega Komunalnega podjetja Vrhnika z zakonodajo. V postopku je komisija ugotovila, da župani občin ustanoviteljic opravljajo tudi funkcije v organu javnega podjetja, ki so nezdružljive z župansko funkcijo. Vrhniški župan Cukjati opravlja še funkcijo člana in predsednika skupščine javnega podjetja, župan občine Borovnica Čebela in župan občine Log-Dragomer Stanovnik pa sta člana skupščine. Ker je skupščina najvišji organ upravljanja javnega podjetja, gre za nezdružljivi funkciji, opozarjajo v KPK. 

Iz pristojnosti, ki jih ima skupščina Komunalnega podjetja Vrhnika, namreč izhaja, da opravlja tudi upravljavske funkcije, ne zgolj ustanoviteljskih. Prepoved članstva oziroma opravljanja dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja pa je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvom. KPK je zato vse tri župane že novembra lani opozorila na nezdružljivost in jih pozvala, da jo v roku treh mesecev odpravijo. Hkrati je občinskim svetom vseh treh občin priporočila, da uskladijo odlok o ustanovitvi javnega podjetja z veljavno zakonodajo. Ne eno ne drugo se ni zgodilo.

"Dolžno ravnanje poklicnih županov je, da upoštevajo zakone in delujejo skladno z določili zakona in ustave ter da s svojim delovanjem - v konkretnem primeru s tem, ko ne odpravijo nezdružljivosti funkcij - ne poglabljajo nezaupanja v delovanje občine," so zapisali v KPK.

S sporno prakso so seznanili pristojno ministrstvo za javno upravo. Prav tako so pozvali občine, naj preverijo že sprejete odloke o ustanovitvah javnih podjetij, pri čemer naj bodo pozorne na upoštevanje in skladnost odlokov z določbami omenjenega zakona ter vso ostalo relevantno zakonodajo.

Župan Gornje Radgone pravi, da je ukrepal

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko zatrjuje, da je odpravil nezdružljivost funkcij, ki mu jih očita KPK, saj ni več član skupščine javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci. KPK je ugotovila, da župani občin Beltinci, Gornja Radgona in Radenci sicer niso več člani skupščine Javnega podjetja center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), še vedno pa so člani sveta ustanoviteljic. Prav tako občine, ki jih vodijo, odloka o ustanovitvi Ceropa še niso uskladile z zakonom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta