Kupil je verižico, ki naj bi ga varovala pred sevanjem 5G, in ugotovil ...

Gr.G.
18.02.2022 12:03

Strokovni svetnik z doktoratom, zaposlen na Centru za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij IJS poziva spletne kupce izdelkov, ki se tržijo pod imeni Quantum Pedant, Energy Armor, Magnetix ali Basic Nero, da jih čim prej prenehajo uporabljati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na svojem Facebook profilu je strokovni svetnik z doktoratom, zaposlen na Centru za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Institutu Jožef Stefan Matej Kovačič objavil opozorilo pred nakupom in uporabo obeskov, zapestnic in verižic, ki naj bi varovale pred sevanjem pete generacije mobilnih omrežij. Piše, da je prek spleta mogoče kupiti veliko tovrstnih izdelkov, ki pred radijskimi valovi mobilnih telefonov ne morejo ščititi, dodaja pa, da so preiskave v tujini pokazale, da so nekateri izdelki celo radioaktivni. 

Primer prodaje izdelka Quantum pendant v spletni trgovini Amazon, za kakršnega strokovni svetovalec pri Institutu Jožef Stefan Matej Kovačič piše, da je lahko radioaktiven. 
Posnetek Zaslona

"Ne samo, da gre za zavajajoče oglaševanje, ti izdelki so tudi potencialno nevarni za zdravje," piše Kovačič. Dodaja, da so na pobudo posameznikov zadeve pričele preiskovati tudi nacionalne agencije za jedrsko varnost, prodaja teh izdelkov iz spletne trgovine Amazon pa naj bi bila umaknjena. Vseeno smo po vpisu ključnih besed na spletu našli precej tovrstnih izdelkov, seveda pa Amazon tudi ni edini spletni ponudnik. Maja 2020 so v Veliki Britaniji ustavili prodajo približno 400 evrov vrednega USB ključka, za katerega je proizvajalec trdil, da nudi zaščito pred 5G, na spletu pa je še danes mogoče kupiti veliko nalepk proti sevanju. 

Kovačič sporoča, da je nedavno tudi sam enega takšnih obeskov naročil pri kitajski trgovini Aliexpress, ko je kartico prejel, pa se je izkazalo, da je v resnici radioaktivna. "To je pokazal doma izdelan Geigerjev števec, danes pa sva to s kolegom potrdila s pomočjo gama spektroskopije." Njuni podatki sicer kažejo, da izdelek ni močno radioaktiven, vseeno pa ni primeren za nošenje okrog vratu. "Analiza kaže, da obesek vsebuje radioaktivni torij, kateri izotop točno, bo pa potrebno še ugotoviti," je dodal Matej Kovačič. Izdelki naj bi bili sicer najbolj nevarni, če jih oseba pomotoma zaužije, poliže ali vdihne torijev prah.

Uporabnike poziva, da če imajo doma izdelek (tržijo se pod imeni Quantum Pedant, Energy Armor, Magnetix, Basic Nero ...), ki ga ponudniki oglašujejo z namenom, da oddaja negativne ione, da ga čim prej prenehajo uporabljati. "Če se izkaže, da je izdelek radioaktiven, pa ga je treba obravnavati kot jedrski odpadek," je zapisal in v komentarju dodal, da so nekateri podobni izdelki, ki jih je odkril kanadski youtuber, sevali v takšni meri, kot da bi vsak dan opravili 5 rentgenskih slikanj zobovja.

Z IJS so nas opozorili, da Matej Kovačič ni strokovni svetovalec pri Institutu “Jožef Stefan”, kot smo prvotno zapisali, ampak strokovni svetnik z doktoratom, zaposlen na Centru za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij IJS. Dodatno pojasnjujejo, da sta njegovi glavni področji dela umetna inteligenca in kibernetska varnost, "znotraj katere je s sodelavci v projektu CyberSANE razvil orodje za zbiranje informacij o kibernetskih napadih na tako imenovanem  darkwebu in iz medijskih poročil. V okviru tega projekta je ravno te dni dokončal pisanje prve verzije priročnika na temo kibernetske varnosti (delovni naslov je Crash course on cybersecurity for organisations), ki je namenjen zaposlenim na področju kritične infrastrukture in vsebuje pregled vseh aspektov zagotavljanja informacijske varnosti znotraj organizacije. Dr. Matej Kovačič predava tudi na Univerzi v Novi Gorici predmet Informacijska varnost, včasih ga za mnenje zaprosi tudi kakšna od institucij. O teh stvareh občasno tudi piše na svojem blogu, večinoma pa vse objavlja pod odprtimi licencami, ker verjame, da mora biti znanje čim bolj prosto dostopno." Na Institutu Jožef Stefan pojasnjujejo, da je meritve na temo morebitne radioaktivnosti anti 5G izdelkov Kovačič opravil na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT), za objavo na njegovem Facebook profilu pa IJS sporoča, da gre za mnenje in stališče imetnika profila in ne njihove institucije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta