Logarjeva: Ukrepe bo verjetno treba podaljšati, kaj to pomeni za šole? "Ljudje še vedno niso dojeli, da so oni tisti, ki ..."

A.L.
23.11.2020 08:07
Logarjeva je spomnila na zasebna druženja, na katera strokovnjaki opozarjajo že od poletja. Zabave iz poletnih mesecev so se zdaj prestavile v domača okolja, številna druženja se še vedno odvijajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniel Novakovič/sta

Mateja Logar z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je med današnjim gostovanjem v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija spregovorila o tem, zakaj ukrepi ne delujejo tako, kot je bilo sprva pričakovano, kakšne so možnosti, da bi se otroci prihodnji teden vrnili v šole, pa tudi, kako je s podaljšanjem drugih ukrepov.

Ukrepi delujejo počasneje, kot je bilo načrtovano, Logarjeva pravi, da so vsi upali, da bo čim hitreje prišlo do zniževanja okužb v populaciji. Kot pravi, je bilo to lažje doseči v spomladanskih mesecih, medtem ko gre zdaj, ko imamo v populaciji veliko število okuženih, vse skupaj počasneje.

Kot eno od težav je izpostavila tudi širjenje okužb v delovnem okolju, spomnila je, da je širjenje okužbe večje takrat, ko imamo v prostoru večje število ljudi. "Vemo, da se virus izloča že dan ali dva prej, preden dobimo bolezenske znake. Pogosto ljudje sodelavcem tudi ne povedo, da so zboleli, zato tisti, ki so v tesnem stiku, ne gredo v karanteno, to pa je nov potencialni izvor okužbe." 

Resno je še vedno tudi stanje v bolnišnicah. Mateja Logar je ob tem spomnila - ko se okužba pojavi v populaciji, se začnejo pritiski na bolnišnice povečevati po tednu dni, lahko tudi desetih dneh. "Ko se bo začel pritisk v populaciji zmanjševati, bo trajalo štirinajst dni, lahko tudi tri tedne, da bomo v bolnišnicah lahko lažje zadihali."

Ukrepe bodo zelo verjetno podaljšali, kaj pa šole?

Kdaj bomo torej lahko videli, da so ukrepi začeli delovati, kdaj bomo lahko govorili o sproščanju ukrepov? "Vsekakor takrat, ko bomo imeli na krivulji trend navzdol. Trenutno smo na visokem platoju, bistvenega umirjanja števila okužb ni. Napovedi so nehvaležne," pojasnjuje Logarjeva. Dodaja: "Po navadi lahko po 12 do 14 dneh rečemo, da je nek ukrep začel delovati."

Spomnila je tudi na zasebna druženja, na katera strokovnjaki opozarjajo že od poletja. Zabave iz poletnih mesecev so se zdaj prestavile v domača okolja, številna druženja se še vedno odvijajo. "Če greste po ulici v popoldanskem času še vedno vidite veliko ljudi, ki se skupaj sprehajajo, ne nosijo mask, nimajo razdalje. Ljudje še vedno niso dojeli, da so oni tisti, ki lahko vplivajo na to, kako bo epidemija potekala."

Kako je z odpiranjem šol? Mateja Logar pravi, da to trenutno ne pride v poštev. O tem lahko razmišljamo takrat, ko bomo imeli trend navzdol. "Pa še takrat morda bolj postopoma. Verjetno najprej prva triada, morda tudi delitev razredov in tudi za to starostno skupino nošenje mask med poukom." O tem, da bi se učenci prve triade 30. novembra vrnili v šole tako za zdaj ni realno pričakovati. "Trenutne številke govorijo v prid temu, da bo zelo verjetno treba podaljšati ukrepe in s tem tudi šolanje od doma," je še pojasnila za TV Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta