Magna: Tisoč delavcev na skrajšanem delovnem času, zaposlenim v hoški lakirnici 1900 evrov regresa

Srečko Klapš
07.05.2021 11:56
Zaradi nerednih dobav elektronskih čipov bo tisoč zaposlenih v graški Magni Steyr delalo po skrajšanem delovnem času. Zaposlenim v hoški lakirnici 1900 evrov regresa, napotenim na delo v Gradec pa ena bruto plača.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdaj še ni znano, ali bo ukrep dodatnega skrajšanja delovnega časa veljal tudi za okoli 165 zaposlenih v hoški lakirnici, ki se vozi na delov v nočno izmeno v avstrijski Gradec.
Sašo Bizjak

Avstrijski mediji poročajo, da graška Magna, kjer dela tudi nekaj tisoč slovenskih delavcev, za okoli tisoč zaposlenih uvaja delo po skrajšanem delovnem času. V tem avtomobilskem koncernu so se za ta ukrep, po pisanju avstrijske agencije APA, ​odločili zaradi nerednih dobav elektronskih čipov.

Reinhard Hofer, predsednik delavskega sveta Magne Steyr je še pojasnil, da se bodo na ta način izognili nevarnosti, da bi izgubili usposobljen kader. Ukrep pa naj bi bil v veljavi kratkoročno, in sicer do junija. Ob čemer zaposleni naj ne bi utrpeli bistveno nižjih plač. Kot je dejal Hofer, so se nazadnje, ko so delali po skrajšanjem delovnem času, dogovorili o najvišji možni neto stopnji nadomestila, ki je znašala več kot 90 odstotkov. Zaradi pandemije prihaja namreč pri dobavah polprevodnikov do zastojev na globalni ravni, nedavni požar v tovarni čipov, ki je sicer del japonske skupine Renesas, pa se je položaj še poslabšal, še pišejo avstrijski mediji.

Spomnimo, da se na delo v nočno izmeno iz Hoč dnevno vozi okoli 165 zaposlenih, ki sicer že delajo po nekoliko skrajšanem delovnem času, saj so vsak drugi petek doma. To pomeni, da oddelajo 7 ur in 20 minut, za zdaj pa še ni znano, ali bo ukrep dodatnega skrajšanja delovnega časa veljal tudi zanje.

Kljub nadaljevanju postopkov za gradnjo 2. faze tovarne v občini Hoče-Slivnica, ki bo omogočala proizvodnjo do sto tisoč avtomobilov letno, pa je usoda naročil za tovarno Magne v Sloveniji še vedno negotova. Po četrtkovem sestanku s predstavniki sindikata jim je bilo namreč rečeno, da se pogajajo z različnimi avtomobilskimi proizvajalci, a da dokončnih dogovorov še ni. Tudi o tem, ali bi lahko proizvajali električni Fisker Ocean, saj so načrtovanih 50.000 avtomobilov letno sposobni proizvesti tudi v matični tovarni v Gradcu. So pa se uspeli izpogajati za višino letošnjega regresa, ki bo znašal za nekaj več kot 30 zaposlenih v hoški lakirnici 1900 evrov, 170 napotenih delavcev na delo v Avstrijo pa bo prejelo eno svojo bruto plačo regresa. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta