Maja Pak odstopila zaradi nesoglasij s Počivalškom: Kaj pravijo v Mariboru, Ljubljani, Portorožu, Kranjski Gori in na Bledu?

Miha Raičevič Miha Raičevič
19.11.2021 14:30

Po odstopu Maje Pak z mesta direktorice Slovenske turistične organizacije smo zbrali nekaj odzivov lokalnih turističnih organizacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V sredo je odstopila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak, ki je bila na čelu te za prepoznavo Slovenije v tujini zelo pomembne organizacije sedem let. Kot razlog za odstop je navedla razhajanje pogledov z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom

Zapisala je, da STO zapušča "v odlični kondiciji, z vrhunsko, motivirano in kreativno ekipo, s katero smo v preteklih letih v tesni povezavi s turističnim gospodarstvom uspešno pozicionirali Slovenijo na globalnem turističnem zemljevidu kot zeleno in trajnostno usmerjeno destinacijo, ki se redno uvršča na lestvice najbolj atraktivnih in zaželenih turističnih destinacij"

Dodala je, da je ponosna na dosežke STO in na to, da je lahko vodila organizacijo, "ki je Slovenijo postavila za primer dobre prakse na področju razvoja in implementacije trajnostnega turizma na globalni ravni"

Počivalšek se ji je v odzivu zahvalil za delo in dobro sodelovanje ter ji zaželel vse dobro na nadaljnji poti. Poudaril je tudi, da je epidemija covida-19 pred slovenski in globalni turizem postavila velikanske izzive, ki terjajo spremembe na vseh področjih. "Rešitve, v katere nas potiska nova realnost, morajo zato bolj pogumno nagovarjati ključne segmente, predvsem pa več časa posvetiti iskanju poti implementacij nadstandardnih rešitev," je še dodal. 

V nadaljevanju objavljamo odzive nekaterih turističnih organizacij.

Zavod za turizem Maribor: "Odstop nas je presenetil" 

"Projekte, usmeritve in vizijo Slovenske turistične organizacije (STO) v zadnjih letih ocenjujemo zelo pozitivno, kot uspešne in prodorne na globalni ravni. Zavod za turizem Maribor je imel v tem času v STO izjemno strokovnega in dostopnega sogovornika ter se je redno vključeval v številne aktivnosti STO  na področju razvoja in promocije slovenskega turizma.

{api_embed_photo}728435{/api_embed_photo}

Še posebej velik korak je Maribor s širšo destinacijo pod okriljem STO naredil na področju trajnostnega in butičnega turizma ter se postavil ob bok drugim odličnim slovenskim gastronomskim destinacijam. Pozdravljamo tudi hiter odziv STO na posledice epidemije novega koronavirusa na slovenski turizem z razpisi, kot so npr. za sofinanciranje promocije turistične ponudbe za vodilne destinacije in izvajanje dejavnosti turističnih vodnikov.

Odstop Maje Pak z mesta direktorice je tudi nas presenetil in upamo, da bo delovanje STO dosegalo odlične rezultate in priznanja na področju zelenega in trajnostnega turizma tudi nadalje."

Turizem Ljubljana (Petra Stušek, direktorica): "Odstop strokovno gledano nepotreben"

"Njen odstop komentiram kot veliko škodo za slovenski turizem in gledano strokovno nepotreben. V težki situaciji potrebujemo na vseh nivojih strokovnjake, ki razumejo panogo in imajo vizijo, še posebno pa na čelu nacionalne organizacije.

{api_embed_photo}728436{/api_embed_photo}

Turizem Ljubljana in STO smo sodelovali izredno tvorno, veliko skupnih promocij smo izvedli in dvignili promocijo ljubljanskega in slovenskega turizma na izredno visok nivo. Delovanje STO je postavilo slovenski turizem na mednarodni zemljevid, še posebej v zadnjem težavnem letu pa so takoj reagirali in se zelo posvetili tudi promociji domačega turizma."

Turizem Bled: "Znali so najti odlično tržno nišo"

"Sodelovanje Turizma Bled in Slovenske turistične organizacije pod vodstvom gospe Maje Pak je bilo vsa leta zelo dobro, lahko bi celo rekli, da vzorno. Njeno vztrajanje pri pozicioniranju Slovenije kot trajnostne in butične destinacije je imelo na razvoj slovenskega turizma izjemno pozitiven vpliv. Konkretno je za našo destinacijo to pomenilo, da smo vstopili v Zeleno shemo slovenskega turizma. Shema, ki jo je zasnovala STO, daje destinacijam odlično orodje za pregled splošnega stanja na različnih področjih, pokaže na pomanjkljivosti in prednosti, ki jih destinacija ima. Je izvrstno razvojno orodje, ki destinacijam ne pusti zaspati, temveč jih sili v nenehen razvoj in premislek, za nenehno gledanje naprej, načrtovanje novih projektov. Gospa Pak in njena ekipa so s tem znali najti odlično tržno nišo, slovenski turizem pa je dobil priložnost, da se razvija v pravi smeri. Poudarjanje 'outdoor' aktivnosti, gastronomije, kulturnega turizma, trajnosti … vse to so atributi, na katerih slovenski turizem stoji ali pade.

{api_embed_photo}728438{/api_embed_photo}

Posebej smo bili veseli, ko smo prav tako skozi zeleno shemo našli skupni jezik pri poudarjanju pomembnosti vključevanja domačinov v vse pore turističnih dejavnosti in pri tem, da lokalne turistične organizacije postanejo nekakšne upravljavke destinacij, ki skrbijo tudi zato, da destinacije obdržijo svojo avtentičnost in da se domačini tudi na turistično tako močni destinaciji, kot je Bled, v končni fazi počutijo dobro.

Gospe Pak in njeni ekipi se iskreno zahvaljujemo za zares dobro večletno sodelovanje in ji želimo vse dobro."

Turistično društvo Kranjska Gora (Klavdija Gomboc, predsednica): Slovenija je postala prepoznavna destinacija

"Maja Pak je oseba, ki ima širok in visok spekter turističnega znanja, dolgoletne izkušnje, izredno prijazna oseba in pripravljena na sodelovanje in sprejemanje kompromisov na vseh nivojih. Pod njenim vodstvom je Slovenija postala prepoznavna svetovna turistična destinacija in prejemnica mnogih turističnih priznanj."

{api_embed_photo}728439{/api_embed_photo}

Turistično združenje Portorož: "Če bi bilo odvisno od nas ... "

"Odstop direktorice STO nas je zelo presenetil. Njeno odločitev spoštujemo, a jo v tem trenutku težko komentiramo, saj ne poznamo ozadja in razlogov, zakaj je do nje resnično prišlo. Turistično združenje Portorož že vrsto let odlično sodeluje z STO na številnih področjih. Skupaj predstavljamo našo destinacijo na sejmih in delavnicah po vsem svetu, sodelujemo pri digitalni promociji naše destinacije, v sodelovanju z njimi gostimo številne novinarje in poslovne partnerje na destinaciji. Preko STO se tudi sami veliko izobražujemo na različnih izobraževalnih tečajih, delavnicah in na digitalni akademiji. 

Robert Balen

V preteklih sedmih letih je STO slovenski turizem postavila na svetovni zemljevid, česar se kot strokovna javnost zelo jasno zavedamo. Izjemno delo STO se kaže tako v kakovostni produkciji digitalnih in video vsebin, inovativnih in prodornih predstavitvah na sejmih, borzah in delavnicah, kakor tudi na področju raziskav, izobraževanja in širjenja dobrih praks s krovnega na destinacijski nivo. Komunikacija z STO je bila vedno dvosmerna in zelo produktivna. Če bi bilo odvisno od nas, bi si želeli, da bi direktorica Pakova ostala na čelu STO tudi v prihodnje.

Pri vsakem tovrstnem odstopu bi se morali vprašati, zakaj je do njega prišlo. Na institucijah, kot je STO, je izrednega pomena kontinuiteta, saj se zadeve prepletajo, nadaljujejo in nadgrajujejo. Sedaj ni časa za revolucijo. Potrebujemo razvoj v smeri, ki je začrtana in v katero vsi usmerjamo svoje puščice. Vsakršna prekinitev kontinuitete pa bo zaskrbljujoča in bo pomenila dodatno izgubo v že tako težkih razmerah za našo dejavnost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.