Med koronavirusom na zalogo kupovali toaletni papir, zdaj se hitro praznijo police z moko. Trgovci pojasnjujejo, ali je situacija res tako resna

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
16.03.2022 11:17

Novi koronavirus je v prvih mesecih od izbruha zaradi svoje nepredvidljivosti ljudi spravil v stisko, v trgovinah so na zalogo kupovali toaletni papir, konzerve, moko. Epidemija se je nekoliko polegla, zdaj v Evropi divja vojna. Napovedujejo se dodatni dvigi cen živil in celo morebitno pomanjkanje. Ljudje si znova delajo zaloge, trgovci pa opozarjajo, da za to ni potrebe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bralka Večera

V zadnjih dneh je bilo v javnosti več zapisov in pričevanj, da je v nekaterih prodajalnah motena oskrba z živilskimi izdelki, da so police s cenejšo moko in oljem izropane in da je to lahko razlog za skrb. "Informacije niso točne. Živil je dovolj. Skrb potrošnikov je zato odveč," pravijo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS).  

Hrane v Sloveniji je po njihovih navedbah dovolj, oskrbne verige pa delujejo nemoteno, je poročala STA. V zbornici so izvedli anketo med trgovci, ti pa so jim sporočili, da je oskrba s hrano ter drugimi izdelki nemotena in poteka povsem običajno, zalog pa je dovolj. "Potrošniki so lahko povsem mirni. Trgovci imajo zadostne zaloge živil. Dobave potekajo nemoteno, brez sprememb v primerjavi s prejšnjimi obdobji," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica TZS Mariča Lah.

Police z moko bolj prazne kot običajno

Četudi je skrb odveč, trgovci vseskozi natančno spremljajo dogajanje na trgu, zagotavljajo v Sparu in pravijo, da so posledice vojne v Ukrajini opazne tudi na trgu prehranskih proizvodov. "Najkonkretneje se kažejo na trgu prehranskih rastlinskih olj in mok." Ne glede na to v podjetju Spar Slovenija dnevno zagotavljajo nemoteno dobavo vseh ključnih proizvodov. "V sodelovanju z našimi slovenskimi dobavitelji mok bodo dobave nemotene tudi v prihodnje. V ta namen smo še dodatno razširili sodelovanje z novim slovenskim dobaviteljem mok."     

Sašo Bizjak

Zaradi nekoliko povečanega povpraševanja se je v zadnjih dneh občasno lahko zgodilo, da so bile police z moko bolj prazne kot običajno. "Vendar pa naš avtomatski sistem naročanja zazna pomanjkanje določenega produkta v posamezni poslovalnici, zato lahko police hitro spet napolnimo." Na vprašanje o tem, ali lahko kmalu pričakujemo novo povišanje cen, pa odgovarjajo: "Zaradi nastale situacije je trg že odreagiral in vsi deležniki bomo primorani kupovati olja in moke v prihodnje po višjih cenah. Konkretnega odgovora o spremembi cen še ne moremo podati, ker dogovori z dobavitelji še potekajo."

Nekoliko večje povpraševanje po moki v zadnjih dneh opažajo tudi v Mercatorju. Ob tem opozarjajo, da za kupovanje na zalogo ni nobenega razloga. "Mercator je v sodelovanju s svojimi strateškimi dobavitelji v Sloveniji, regiji in drugod zadostno založen z izdelki osnovnih živil in drugimi izdelki za dnevno rabo v gospodinjstvu. Dobave so stabilne in varne, ničesar ne primanjkuje." Tudi cene skušajo zadrževati, kolikor je le možno, nespremenjene, zagotavljajo. "V sedanjih razmerah pa je veliko odvisno tudi od racionalnega obnašanja kupcev, saj kupovanje na zalogo lahko ustvari trenutni vtis, da česa primanjkuje, kar pa ne drži. Zaloge v vsaki trgovini polnimo glede na potrebe, včasih kje morda ne utegnemo polic takoj založiti z novimi izdelki." 

V Lidlu pravijo, da so v zadnjih dneh opazili nekaj več povpraševanja po posameznih izdelkih, so pa kljub porastu povpraševanja zaloge zadostne in ni potrebe za skrb. Podobno kot ostali trgovci povedo, da sodelujejo z dobavitelji in skupaj z njimi skrbijo za nemoteno delovanje dobavne verige. O morebitnem povišanju cen pa: "Trenutno je trg cen živil res zelo živahen ter se nabavne in prodajne cene spreminjajo tako navzgor, pa tudi navzdol. V Lidlu Slovenija spremljamo dogajanje na trgu in se temu tudi prilagajamo."

Trgovinska panoga v Sloveniji je robustna, odporna, močna in dobro delujoča

Da opaznejših sprememb v nakupnih navadah kupcev niso opazili, pa pravijo v Hoferju. Vendarle je nekoliko večje povpraševanje zaznati pri moki in olju. To lahko, pravijo, delno pripisujejo tudi dejstvu, da se je minuli vikend v njihovih trgovinah začela akcija zbiranja izdelkov za pomoč otrokom in družinam v stiski v Sloveniji in Ukrajini. "Tako moka kot olje se namreč kot osnovni živili pogosto znajdeta v košari, v kateri zbiramo izdelke za posameznike in družine v stiski."

Sicer pa podobno kot drugi trgovci tudi v Hoferju zagotavljajo, da je skrb odveč, zaloge se dopolnjujejo sproti. Prizadevajo si, da tudi morebitnih zvišanj nabavnih cen ne prenašajo na kupce. "Cene poskušamo ohranjati enake, do povišanj pa pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno."

Spomnimo, da so cene surovin in energije močno narasle že pred ruskim napadom na Ukrajino, to pa se je začenjalo poznati tudi na cenah hrane, je poročala STA. Po ruskem napadu in zahodnih sankcijah proti Rusiji so se razmere le še zaostrile. Tako Rusija kot Ukrajina sta namreč med večjimi svetovnimi dobaviteljicami osnovnih vrst hrane, na primer žitaric in tudi gnojil. 

"Trgovinska panoga v Sloveniji je robustna, odporna, močna in dobro delujoča," zagotavljajo v TZS. To se je po njihovih navedbah zelo jasno pokazalo v zadnjih dveh letih, ko se je svet soočal z epidemijo covida-19. V času koronske krize je slovenska trgovina po njihovem prepričanju dokazala, da se je sposobna pravočasno in učinkovito odzvati na še tako nepredvidljive razmere, saj je potrošnikom ves čas zagotavlja nemoteno oskrbo tudi s hrano. "Vsakršna skrb, da bi lahko v Sloveniji zmanjkalo živil in drugih osnovnih potrebščin, je zato popolnoma odveč," so sklenili v zbornici, ki jo povzema STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.