Med vsemi okuženimi 609 moških in 764 žensk. Od torka znova dovoljene poroke

A.L., STA
24.04.2020 07:42

Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v slovenskih bolnišnicah, se že teden dni znižuje. Upada tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih, ki se sicer znižuje počasneje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

13.45

V raziskavi o razširjenosti koronavirusa na 622 vzorcih potrdili eno okužbo

Do danes so v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji na 622 vzorcih okužbo z virusom potrdili pri eni osebi, ki je bila predhodno že diagnosticirana pred enim mesecem, je sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Na terenu pa so danes prvič ekipe, usposobljene za delo z otroki.
Kot kažejo zadnji podatki na spletni strani inštituta, so do zdaj odvzeli 718 vzorcev, od 3000 povabljenih pa je vabilo do zdaj sprejelo 1261 oseb.
13.40

Mojca Prelesnik v odprtem pismu vladi in DZ izraža zaskrbljenost zaradi ukrepov ob epidemiji

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v odprtem pismu vladi ter poslancem navaja, da z zaskrbljenostjo spremlja ukrepe pri po njenem mnenju zmanjševanju obsega pravic posameznikov v okviru obvladovanja epidemije v Sloveniji, zlasti pravice do zasebnosti. Ugotavlja, da se je Slovenija znašla med državami, ki pravice omejujejo nesorazmerno. Več -> TUKAJ.
13.20

V četrtek brez opaznejših skokov števila okužb po občinah

Do konca dneva v četrtek v nobeni od slovenskih občin niso zabeležili občutnejše rasti potrjenih okužb z novim koronavirusom. Občinam z najmanj eno potrjeno okužbo se je pridružil Destrnik, tako da je takšnih zdaj skupaj 152, občin z dvema ali več potrjenimi okužbami pa je 110.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

(VIDEO) "Se vidimo na ulici." Kdo je golfist pred državnim zborom, ki protestira proti politiki Janševe vlade

Po spletu krožijo videi golfista, tekača, balkonskega protestnika pred parlamentom in upravljalca s 5G oddajnikom. Za temi vlogami se skriva ustvarjalec, ki nasprotuje politiki aktualne vlade. Več -> TUKAJ.
12.15

Od torka znova dovoljene poroke

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da bo od torka, 28. aprila 2020, znova omogočeno izvajanje porok. Poleg mladoporočencev bodo lahko prisotni še matičar in (ali) načelnik UE v vlogi pooblaščenca. Če bo poroka izvedena na prostem, sta lahko prisotni tudi priči. Več -> TUKAJ.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1253628246589165568{/twitter}
12.00

V Slovenj Gradcu oprostitve najemnin za poslovne prostore v lasti občine

Slovenjgraški mestni svetniki so na dopisni seji sprejeli več sklepov, s katerimi želijo pomagati podjetnikom in društvom pri blaženju posledic epidemije novega koronavirusa. Začasno so odpisali najemnine za poslovne prostore v lasti občine. Svetniki so tudi soglašali z imenovanjem Marije Lah na mesto direktorice javnega zavoda Spotur.

Zdravko Počivalšek ne bo odstopil: Ne vidim nobene afere, ampak odlično opravljeno delo

Po tem, ko so včeraj na javni televiziji razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in pritiskov nekaterih drugih politikov v poslih za nabavo zaščitne opreme, se danes odziva gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Več -> TUKAJ.
11.45

Včeraj 7 novih okužb

V četrtek je bilo ob 1315 testiranjih potrjenih sedem okužb z novim koronavirusom, zabeležili pa so tudi eno novo smrtno žrtev, kažejo vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 78 oseb, od teh jih je 24 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1373 potrjenih okužb, umrlo pa je 80 bolnikov s covidom-19.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1253620806564958209{/twitter}
V četrtek so iz slovenskih bolnišnic skupno odpustili štiri bolnike, doslej pa so v Sloveniji opravili 47.018 testov. Med 1373 okuženimi je 609 moških in 764 žensk.
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih je devet potrebuje intenzivno zdravljenje, so iz osrednje slovenske bolnišnice danes sporočili prek Twitterja.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1253576655957868545{/twitter}
Iz mariborskega kliničnega centra pa poročajo o 29 bolnikih s covidom-19, ki so se tam zdravili v četrtek. Na intenzivni negi jih je bilo devet.
Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa do zdaj odvzeli 681 vzorcev, je razvidno s spletne strani inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1256 oseb.
11.05

Zobozdravniki pozivajo k odprtju ordinacij

Zobozdravniki že več kot mesec dni lahko opravljajo le najnujnejše zobozdravstvene storitve, nekateri zdaj po poročanju TV Slovenija pozivajo k odprtju ordinacij. Predstavnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Igor Dovnik, je za TV Slovenija povedal, da so pacienti na začetku "še nekako zdržali, zdaj pa so pritiski iz dneva v dan večji". "Nujno bi bilo – to je v interesu tako bolnikov kot kolegov, ki bi določene stvari nujno morali početi –, da bi zobozdravstvene storitve na neki varen in učinkovit način začeli izvajati čim prej," je dejal za TV Slovenija.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

(ODZIVI NA TARČO) Peterle: "Počivalšek mi je povedal, da je vsaka pomoč dobrodošla." Fajonova: "Več Galetov bi nam prav prišlo"

V oddaji Tarča na TV Slovenija so sinoči razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in respiratorjev s strani družbe Geneplanet. Razkrili so tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. Vsi pritiske zanikajo. Več -> TUKAJ.

Anže Malovrh/STA

Zaposlenim v največji slovenski bolnišnici danes prvi del dodatka za marec v skupni višini 4,3 milijona evrov

Univerzitetni klinični center Ljubljana bo danes izplačal dodatek za delo v rizičnih razmerah za delo v marcu. Dodatek, ki ga predvideva kolektivna pogodba za javni sektor, bo za vsaj del ur dobilo skupaj 7207 zaposlenih, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov, so za STA pojasnili v UKC.
Dodatek znaša 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, zaposleni, ki so do njega upravičeni, pa ga bodo dobili za tiste ure, ki so jih opravili v bolnišnici od 13. marca, torej po dnevu, ko je bila razglašena epidemija novega covida-19. Za delo od doma dodatkov namreč ne bo, tako da bodo nekateri od teh več kot 7000 zaposlenih lahko dobili dodatek zgolj za nekaj ur oziroma dni.
7.40

Otroci s kroničnimi pljučnimi boleznimi naj nadaljujejo redno terapijo

V službi za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana so pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, s katerimi se v času epidemije novega koronavirusa srečujejo starši otrok s kroničnimi pljučnimi boleznimi. V tem času malim bolnikom priporočajo nadaljevanje redne terapije ter spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe.

Sašo Bizjak

Danes prva izplačila mesečnega temeljnega dohodka samozaposlenim

Finančna uprava RS (Furs) bo danes izplačala mesečni temeljni dohodek prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov. Za mesec marec lahko na svojih bančnih računih pričakujejo nakazilo v višini 350 evrov.
Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila, kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Profimedia

V Mariboru po sprostitvi ukrepov odpirajo sladoledarne: "K sreči ima oče pokojnino, sicer ne vem, kako bi zmogli"

"Danes je vesel dan za nas, ker smo lahko odprli. Upamo, da zadeva počasi steče, četudi je to po kapljicah," je včeraj malo po odprtju povedal Ali Demiri, lastnik slaščičarne Borovnica. Najprej je zaživel njihov kiosk na Titovi cesti, nato še lokal na Trgu Leona Štuklja. Njihova vitrina ponuja polno mero okusov sladoleda, na voljo je tudi kava, vse za zraven. Gostje se namreč, četudi je dovoljen osebni prevzem hrane, še zmeraj ne smejo zadrževati pri lokalih oziroma prodajnih kioskih. Več -> TUKAJ.
6.40

Kako živimo koronačas? Psihoterapevtka Tina Bončina: Dobili smo dovoljenje, da se ustavimo

Ustaljeni način dela zdravnice in psihoterapevtke Tine Bončina se je v koronaobdobju spremenil - s svojimi klienti dela preko spleta, pri čemer pa se je njihovo število prepolovilo, saj nekaterim sprememba ne ustreza, nekateri pa si psihoterapije ne morejo več privoščiti oziroma zdaj pristopajo bolj previdno, saj je psihoterapija vseeno nadstandardna in si je ne morejo vsi privoščiti. Več -> TUKAJ.
6.25

Koronačas: Treba je bilo reagirati hitro, podjetno in človeško

Epidemija koronavirusa je na vso moč treščila med nas, a ljudje se ne damo zlahka. Z novo situacijo, polno prepovedi, so se morali soočiti tudi v priljubljeni mariborski kavarni in bistroju Nana na Glavnem trgu, kjer so zadnje dni vse sile usmerili v dostavo čim bolj kakovostnih in izvirnih jedi. Več -> TUKAJ.
6.15

Koronačas: Nasmejani poštar je dober znak

Blaž Zorec je pri 26 letih eden od 2785 pismonoš, ki jih je mogoče srečati po vsej Sloveniji. Tudi v teh dneh, ko se bolj kot sicer zapiramo v svoje hiše in stanovanja, da bi se obvarovali pred okužbo s koronavirusom in bi s svojim samozaščitnim ravnanjem doprinesli k zajezitvi širitve svetovne epidemije. Več -> TUKAJ.
6.00

Med na novo prijavljenimi brezposelnimi največ natakarjev, prodajalcev, kuharjev ... Novih zaposlitev v Mariboru skorajda ni

Konec marca je bilo v mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje prijavljenih 10.896 brezposelnih, kar je za 2,8 odstotka več kot marca 2019 in za 1,6 odstotka več kot februarja 2020. Marca se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 1239 oseb, kar je za 63,5 odstotka več kot marca lani. "V primerjavi z marcem 2019 je bil največji porast števila na novo prijavljenih v marcu 2020 na uradu za delo Ruše in uradu za delo Lenart. Na teh dveh uradih se je v evidenco prijavilo veliko oseb, ki so delale v Avstriji in jim je delovno razmerje prenehalo zaradi ustavitve poslovanja kot posledica epidemije covida-19," podatke razgrinja Mirjana Zgaga, ki po pooblastilu generalnega direktorja vodi mariborsko območno službo zavoda za zaposlovanje. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta