Minister Jevšek državnim svetnikom: Sledite nam in preselite sedež v Maribor

M.St., STA
12.09.2024 16:00

Na razvojni konferenci državnega sveta je padla zanimiva pobuda, ki jo je izrekel minister za kohezijo in regionalni razvoj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Jevšek z Matevžem Frangežem
Andrej Petelinšek

Državni svet je danes pripravil prvo razvojno konferenco, na kateri politiki, strokovnjaki in podjetniki razpravljajo o razvoju Slovenije. Ključna za razvoj sta učinkovit javni servis in decentralizacija, h kateri bi pripomogle tudi pokrajine. Ker pa zanje trenutno ni soglasja, je treba regionalni razvoj krepiti skozi regije, je bilo slišati. Po besedah predsednika DS Marka Lotriča želijo s konferencami, kot je današnja, preveriti, kje je Slovenija danes, katere so njene razvojne priložnosti ter kako izkoristiti naravne danosti, da bomo živeli bolje.

Po oceni ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška je Slovenija danes izrazito preveč centralizirana, kar povečuje razlike med regijami, zato je skladen regionalni razvoj nujen. Eden od načinov, kako ga okrepiti, so pokrajine, nikakor pa ne edini, je dodal. "Smo pripravljeni začeti razmišljati o združevanju občin, če ugotavljamo, da pokrajin ne moremo ustanoviti, število občin pa je preveliko?" je vprašal. Občine sicer prinašajo napredek, vprašanje pa je, ali je smiselno, da ima npr. Pomurje, ki je imelo prej štiri občine, teh zdaj 27, je opozoril. 

Aleksander Jevšek
Andrej Petelinšek

Zanimiv pa je bil njegov poudarek, s katerim je izzval predstavnike DS. Vprašal jih je namreč, ali so jim pripravljeni slediti in sedež DS prenesti npr. v Maribor. "Na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj smo korake v to smer že izvedli. Naši prostori so v Ljubljani, Štanjelu in Mariboru. Pozivam Državni svet, da nam sledite. Ne vidim razloga, zakaj sedež Državnega sveta ne bi bil v Mariboru."  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta