Minister, ki ne kadruje, ima novega državnega sekretarja: Erbežnik dobil službo pri Dikaučiču

VČ, B. P.
02.07.2021 17:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr..Anže Erbežnik
Robert Balen

V začetku tedna smo na ministrstvo za pravosodje poslali več vprašanj, med drugim, ali je novi minister Marjan Dikaučič po prevzemu položaja že izvedel kakšno kadrovsko potezo ali pa jo še namerava.

Odgovor ministrstva: molk. Ko smo vprašanja ponovili, pa je 1. julija prispel ta odgovor: "Minister za pravosodje Marjan Dikaučič od prevzema funkcije ni opravil kadrovskih sprememb na ministrstvu za pravosodje."

Kar bi tehnično celo ustrezalo resnici, ker imenovanja opravi vlada. In vlada je imenovala! Minister Dikaučič ima novega državnega sekretarja, in to ni nihče drug kot Mariborčan dr. Anže Erbežnik, ki je bil v zadnjih mesecih neuspešni kandidat predsednika republike za ustavnega sodnika (do potrebnih 46 sta mu zmanjkala dva poslanska glasova; ostal je brez opozicijskih glasov, dobil pa, tako so za tajno glasovanje zagotovili v stranki, vse glasove poslanske skupine SDS), potem pa prijavljen za sodnika Splošnega sodišča EU v Luksemburgu, a ni bil predlagan. Od 1. julija je Erbežnik (1976), strokovnjak za kazensko in za pravo EU, službo v Evropskem parlamentu le zamenjal s funkcijo državnega sekretarja pri ministru Dikaučiču.

To pa tudi pomeni, da državni sekretar potihem ni več Matic Zupan, ki je na ministrstvo prvič prišel v času ministra Gorana Klemenčiča, čeprav je novi minister še pred dnevi zagotavljal, da se najožja posadka na ministrstvu ne bo spreminjala.  

Od prejšnjih državnih sekretarjev je na ministrstvu ostal Tepanjec Zlatko Ratej, SMC-jevec, ki je na to mesto leta 2019 prišel iz tehničnih služb rektorata Univerze v Mariboru.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta