Minister Koritnik: Očitke poslušam od tistih, ki se niso pripravljeni testirati. V javnost že pricurljale nove fotografije

L.M., M.R., MAT
21.02.2022 13:19

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se mora v javnosti zagovarjati zaradi videoposnetka z družbenega omrežja TikTok, na katerem se v enem od lokalov zabava s prijatelji. Koritnik je danes spet zanikal, da bi bil na posnetku, ki je nastal v soboto zvečer, opit ali pod vplivom drog. Navedbe je podkrepil z rezultati testiranja, ki ga je opravil v nedeljo popoldne. A na ministra že letijo novi očitki, da se je oktobra lani udeležil študentske zabave, kjer se ni dosledno spoštovalo ukrepov za preprečevanje covida-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Boštjan Koritnik je poudaril, da očitke posluša od tistih, ki se niso pripravljeni testirati na alkohol in droge.
Twitter/Luka Mlakar

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je vnovič zanikal, da bi bil na videoposnetku, ki je v soboto zvečer nastal v enem od ljubljanskih nočnih lokalov, pijan ali pod vplivom drog. Gre za posnetek, na katerem se minister zabava s prijatelji in med drugim uprizarja parodijo na dokumentarni film The Tindler Swindler (sl. Prevarant s Tinderja). Ta govori o izraelskem goljufu, ki je s pomočjo aplikacije za zmenke Tinder izkoriščal ženske za denar.

"Obžalujem in žal mi je, če je bil kdorkoli zaradi tega posnetka prizadet in užaljen. To nikakor ni bil namen. Namen je bil opozoriti na nevarnost spletnih prevar. Tako sem dojel tudi namen filma, na podlagi katerega je nastal omenjeni posnetek. Vsi tisti, ki me poznajo, vedo, da ne pijem alkohola, sem pa zaradi transparentnosti to vseeno želel dokazati. Opravil sem test na droge in na prisotnost alkohola ter ga tudi javno objavil," je dejal Koritnik. Posnetek, ki je bil najprej objavljen na družbenem omrežju TikTok, je minister delil na svojem zasebnem računu na Instagramu, v javnost pa je pricurljal včeraj.

"Če vsi trdijo, da sem bodisi zadet bodisi pijan, imam očitno nek talent"

"Vprašanje je, ali je težava v objavi posnetka ali v tem, da znam igrati. Moja želja je bila iti na AGRFT. Glede na to, da vsi trdijo, da sem bil bodisi zadet bodisi pijan, imam očitno nek talent. Če se vsi zavzemamo za transparetnost, ali ni transparentnost to, da nečesa ne skrivaš. Sam sem delil ta posnetek, jaz ga nisem umaknil, ko je prišlo do izkoriščanja tega posnetka za politično obračunavanje. Namen ni bil slab in niso ga vsi vzeli kot negativno, za tiste, ki pa so ga, se opravičujem. Za to sem prevzel sem odgovornost in še vedno jo nosim," je dejal Koritnik in zatrdil, da nikoli ne uživa alkohola in zlorablja drog. "Marsikdo filma prej ni gledal. Ko so ga videli, so nekateri razumeli šalo, nekaterim je to smešno, drugim ni. Opravičujem se vsem tistim, ki se jim to ne zdi smešno,"  je dodal Koritnik.

Ob tem je poudaril, da posnetek ni bil namenjen celotni javnosti, temveč njegovim prijateljem na zaprtem računu na Instagramu. "Verjel sem, da ga bodo ali razumeli ali pa me bodo o namenu posnetka vprašali," je pojasnil Koritnik in dodal, da kot minister ne bi uporabil omenjenega kanala oziroma načina za opozarjanje javnosti na spletne prevare. "Smo pa v predvolilnem času. Očitke poslušam celo od tistih, ki niso pripravljeni iti na test, ki niso pripravljeni pokazati svojih rezultatov ali pa so morda za razliko od mene, ki sem se v nedeljo odpeljal v UKC Ljubljana na samoplačniško testiranje, pred policijo bežali v parlament," je bil do poslanca SAB Marka Bandellija in generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča, ki sta se na Twitterju obregnila posnetek, kritičen Koritnik. Pavliču je očital, da naj bi leta 2018 storil prometni prekršek, potem pa naj bi se policistom, ki so ga hoteli ustaviti, izognil tako, da se je zatekel v državni zbor.

Koritnik: Klic s strani predsednika vlade bi bil nepotreben

Na vprašanje, kako komentira zapise na Twitterju, da se je za testiranje odločil samo zato, da bi si opral ime, s tem pa je hkrati dodatno obremenil zdravstveni sistem, ki se še vedno bori s covidom-19, pa je minister odgovoril, da so mu prijatelji in njegov osebni zdravnik svetovali, naj gre na urgenco ali na policijo, odkoder ga bodo napotili na urgenco. "To je bila moja prva misel, ker gre v ozadju tudi za kaznivo dejanje tega, kar so storili ti, ki širijo posnetek. Ker je čas pomemben dejavnik, sem želel tja priti čim prej in bil pripravljen v nedeljo čakati, kolikor časa bi bilo to potrebno. Počakal sem dve uri, prišel po izvid in ga plačal," je pojasnil Koritnik in dodal, da v času njegovega obiska na urgenci sicer ni bilo velike gneče.

Minister Koritnik je javnosti že včeraj posredoval izvid testiranja na prisotnost drog in alkohola. Opravil ga je na svoje stroške.
Ministrstvo za javno upravo

Ob tem je zatrdil, da zaradi posnetka ni prejel nobenega klica s strani predsednika vlade. "To, ali je minister Koritnik domnevno pil, potem pa ni pil, se mi ne zdi tema, ki bi terjala tako veliko pozornost medijev. Gotovo pa terja takšno pozornost tema spletnih prevar. To ni nekaj, s čimer bi se ukvarja vlada ali država v nedeljo, ko pride takšen posnetek v javnost, ampak se s tem ukvarja ves čas. Povoda za takšen klic ni in tudi mislim, da bi bil nepotreben," je še ocenil Koritnik.

Dolg seznam takšnih in drugačnih napak slovenskih politikov

Spodrsljaji slovenskih politikov so sicer že v preteklosti odmevali v javnosti. Predsednik republike Borut Pahor se je leta 2015 osmešil na maturantski četvorki, ko je z mikrofonom v roki vpil: "Ajde, miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli." Pahor se je za svojo izjavo kasneje opravičil, a vseeno prejel bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Lani se je Slovenija zgražala nad izjavami ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka iz leta 2007, ko je v zasebnem pogovoru s podjetnikom Bojanom Petanom dejal, "da bomo kateremu sodniku jajca strli". Na posnetkih, ki jih je objavil POP TV, je Vizjak Petanu dejal tudi, da bi bilo"glupo", če bi njegovo podjetje plačalo davek na kapitalski dobiček. Nedolgo nazaj se je minister za kulturo Vasko Simoniti v Posavju izognil novinarskim vprašanjem z izgovorom, da je bolan, nato pa so z ministrstva sporočili, da je šlo za sarkazem. „Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti,“ pa je z nasvetom rumenim jopičem, ki so na Prešernovem trgu provocirali protestnike proti vladi, razburil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Mnogi vodilni politiki so imeli doslej težave zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Kot zadnji je zaradi tega s funkcije državnega sekretarja na notranjem ministrstvu predlani odstopil poslanec SDS Franc Breznik. Policija je zaradi tega večkrat zasačila in kaznovala prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš je bil leta 2010 v policijskem pridržanju do streznitve, nato pa je odstopil, medtem ko je nekdanji prvi človek Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič zaradi bežanja pred policisti v vinjenem stanju začasno izgubil vozniško dovoljenje, prav tako mu je bil izdan plačilni nalog. Pred osmimi leti je poslanec Pozitivne Slovenije Peter Vilfan vozil pod vplivom alkohola in trčil v starejšega pešca. Naslednji dan je poškodovanca obiskal v bolnišnici in odstopil s položaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta