Ministrica po avstrijski avtocesti z modrimi lučmi, Mojca Šetinc Pašek: "Upam, da bo pred petkom odstopila sama!"

A.L.
25.09.2024 09:53

Zgodilo se je 26. maja letos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Portal N1 poroča o dogodku v Avstriji, v katerega je bila vpletena ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. 26. maja letos se je odpravila na službeno pot v Ženevo, a še preden je prispela do dunajskega letališča, je prišlo do prekrška. Službeno vozilo je zaradi prehitre vožnje ujel radar, zato je ministrstvo julija dobilo poziv avstrijske policije, naj ji posreduje informacijo, kdo je vozil vozilo in s tem storil prometni prekršek, piše N1.

Marko Arandjelović/ Demo Studio

"Ministrstvo za digitalno preobrazbo je namesto informacije avstrijski policiji poslalo dopis slovenskemu veleposlaništvu na Dunaju. V njem je veleposlaništvo pozvalo, naj pristojne avstrijske organe zaprosi, da odstopijo od morebitnega pregona oziroma kaznovanja voznika. Kot razlog za takšno zaprosilo je navedlo, da je bil na avstrijski avtocesti zastoj, zato je službeno vozilo ministrstva obtičalo v koloni," poroča N1. In še: "Da ministrica z delegacijo ministrstva (iz gradiva vladi je sicer razvidno, da je bila v delegaciji le ena zaposlena) ne bi zamudila leta, pa je bil voznik službenega avtomobila 'primoran prižgati modre luči'."

Vožnja z modrimi lučmi sicer po tuji avtocesti ni dovoljena, razen v primeru, ko je slovensko vozilo vključeno v tujo varovano kolono. Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je po poročanju N1 v odgovoru ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki je bil usklajen z MZEZ, jasno poudaril, da v situaciji, v kateri se je znašla ministrica Stojmenova Duh, uporaba modrih luči ni dovoljena niti v Sloveniji, na ozemlju tuje države pa jih slovenska vozila sploh ne bi smela uporabljati.

Portal N1 še piše, da je zunanje ministrstvo veleposlaništvu v Avstriji predlagalo, naj ministrstvu za digitalno preobrazbo svetuje, "da z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravna".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta