Mojca Šetinc Pašek: Za mojo izključitvijo iz stranke stojijo Robert Golob, Vesna Vuković in Damir Črnčec

L. M., STA
25.10.2023 11:32

Poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki jo je doletela izključitev iz Gibanja Svoboda, ne namerava zapustiti poslanske skupine največje vladne stranke. Na izključitev iz stranke se je odzval tudi bivši poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Šetinc Pašek napoveduje, da bo ostala članica poslanske skupine Svobode.
Robert Balen

"S konkretnimi razlogi in očitki nisem seznanjen," se je na izključitev iz Gibanja Svoboda odzval Robert Pavšič, bivši poslanec LMŠ in eden od najtesnejših sodelavcev predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Ker mu razlogi, zakaj je bil izključen iz stranke, niso znani, Pavšič ne more komentirati ozadja svojega razhoda z največjo vladno stranko. Kot je dejal, bo počakal, da po pošti prejme sklep, obrazložitev in dokumentacijo v zvezi z izključitvijo iz Gibanja Svoboda. Po statutu stranke ima Pavšič sicer možnost, da na odločitev izvršnega odbora o izključitvi vloži pritožbo.

Klakočar Zupančič ne želi komentirati Pavšičeve izključitve

Ali bo Pavšič, ki je bil do zdaj zaposlen kot svetovalec v kabinetu predsednice državnega zbora, po izključitvi iz Svobode moral prekiniti sodelovanje s Klakočar Zupančič, še ni jasno. Klakočar Zupančič je na naše vprašanje, kaj se bo zgodilo s Pavšičem, odgovorila, da zadeve ne želi komentirati, se pa pričakuje, da se bo morala svojemu svetovalcu in zaupniku zdaj odpovedati. Predsednica državnega zbora je bila sicer po včerajšnjem zasedanju organov stranke vidno užaloščena. Prvak največje vladne stranke in predsednik vlade Robert Golob je v zvezi s Pavšičem in poslanko Mojco Šetinc Pašek, ki jo je prav tako doletela izključitev iz stranke, poudaril, da v Gibanju Svoboda ne bodo dovolili, da bi kdorkoli "rušil stranko, ki je v resnici odpeljala Janeza Janšo z oblasti". Kot je ga bilo mogoče razumeti, Pavšiču in Šetinc Pašek očitajo, da sta v medije plasirala "zlonamerne dezinformacije" o dogajanju v Gibanju Svoboda.

Urška Klakočar Zupančič je bila po zasedanju organov Svobode vidno užaloščena.
Robert Balen

"Nikoli si nisem predstavljala, da se bom znašla v poziciji, ko bom morala ugibati o razlogih za izključitev iz stranko, v katero sem sem entuziastično vstopila, tako kot mnogi moji kolegi, ki smo si zaželeli drugačne politike kot v mandatu zadnje Janševe vlade, ko se je vpletalo v delo policije in medije ter vladalo z neustavnimi odloki. Zdaj se je situacija spremenila in zdaj je očitno v vrhu te stranke prišlo do nekih drugačnih premislekov," je izključitev iz Gibanja Svoboda komentirala Šetinc Pašek. Kot je poudarila, še ni dobila nobene pisne obrazložitve, zakaj je bila soglasno izključena iz stranke. "Ko bom to dobila, bom lažje razumela, kaj jih je k temu vodilo. Očitno je šlo za nabor nekih klevet in natolcevanj, ki jih je nekdo očitno skrbno zbiral zoper mene," je dejala Šetinc Pašek in dodala, da se zaradi volivcev ne bo odrekla svojemu poslanskemu mandatu.

Robert Pavšič je eden od najtesnejših sodelavcev Urške Klakočar Zupančič.
Robert Balen

Šetinc Pašek ne bo več vodila preiskovalne komisije

"V politiko sem vstopila zato, da delam za ljudi, da delam za njih dobro, na prvem mestu mi je država, predvsem pravna država, politična integriteta in politična odgovornost. To so temelji, na katerih želim delovati še naprej, to sem pričakovala tudi od svojih kolegov v poslanski skupini. Moram reči, da tako večinoma ravnajo. To sem pričakovala tudi od svojih kolegov v vladi Roberta Goloba. Večinoma tako delujejo, nekateri pa ne," je poudarila Šetinc Pašek, ki kljub izključitvi ne namerava zapustiti poslanske skupine Gibanja Svoboda. "To mi omogoča poslovnik. Tja so me izvolili volivci in preprosto ostajam del te skupine," je pojasnila.

Mojca Šetinc Pašek ne namerava izstopiti iz poslanske skupine Gibanja Svoboda.
Robert Balen

Ob tem je izrazila nestrinjanje z Golobovimi besedami, da ni igrala z njegovo ekipo: "Nikoli ji nisem nasprotovala in tako bom ravnala tudi naprej. Morda tudi z večjo odgovornostjo, ker bom lahko javno in na glas obrazložila, kaj si mislim o kakšni zadevi, ki pride v parlament." Se bo pa Šetinc Pašek morala posloviti od vodenja parlamentarne preiskovalne komisije, ki se ukvarja s sumi nezakonitega financiranja političnih strank. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je namreč dejal, da se bo predvidoma danes odločil in predlagal spremembo vodstva komisije. Kdo bo komisijo vodil v prihodnje, ni želel razkriti.

Šetinc Pašek je v daljšem zapisu na Facebooku med drugim zapisala, da se sedanja ekipa na sedežu Gibanja Svoboda, ki je odgnala že velik del ljudi, ki so aktivno sodelovali v kampanji stranke pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, že nekaj časa ukvarja sama s seboj in z za državljane nepomembnimi stvarmi: "Namesto z reformami se ukvarja z rušenjem lastnih ministrov in poslancev, etiketiranjem in izključevanjem članov, ki niso pripravljeni slepo slediti vsaki zgrešeni politiki. Kaj je ostalo od tiste drugačnosti, ki smo jo tako ponosno razglašali in zaradi katere so nam državljani zaupali vodenje države na volitvah? Očitno smo prišli v fazo, ko ima ta ekipa en sam cilj, ostati na oblasti za vsako ceno, ne glede na žrtve in škodo za državo. Za dosego tega cilja so, kot kaže, dovoljena vsa sredstva."

Sajovic trdi, da nihče ni razreševal Klakočar Zupančič

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da je sklep o njeni izključitvi iz stranke podprla tudi Klakočar Zupančič, ki je doslej veljala za njeno zaveznico, je Šetinc Pašek odgovorila, da je to vprašanje za Klakočar Zupančič, ob tem pa je podala oceno, da so bili njeni kolegi na izvršnem odboru in svetu stranke postavljeni pred "izvršeno dejstvo". "Menim, da je šlo v tem primeru predvsem za delovanje generalne sekretarke stranke Vesne Vuković, državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca in pa predsednika stranke Roberta Goloba. Zato pričakujem zelo argumentirano obrazložitev glede moje izključitve. Upam, da bodo znali to napisati,je dejala Šetinc Pašek in dodala, da od sinoči dobiva vabila za prestop v SD in Levico. Na vprašanje, ali je pripravljena prestopiti v drugo stranko, pa je odgovorila, da "nikoli ne reci nikoli".

Šetinc Pašek meni, da za njeno izključitvijo stojita tudi Vesna Vuković (desno) in Damir Črnčec.
Robert Balen

Predsednica SD Tanja Fajon je povedala, da se o morebitnem prihodu Šetinc Pašek znotraj stranke še niso pogovarjali, vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je dejal, da so njihova vrata odprta za vsakogar, ki se prepozna v njihovih stališčih in prepričanjih. Na vprašanje, ali bo Šetinc Pašek ostala članica poslanske skupine Svobode, je Sajovic odgovoril, da postopek njene izključitve še ni končan in da ga ne more komentirati. Kot je poudaril, se sam trudi za čim boljše sodelovanje z vsemi 90 poslanci. "Iskanje skupnih rešitev tudi z ljudmi, ki niso člani poslanske skupine, ki jo vodim, je možno in potrebno v dobro tej državi," je dejal Sajovic in dodal, da izključitve poslanke ne vidi kot načina za discipliniranje poslancev. Včeraj se je v javnosti ugibalo tudi o morebitnem odstopu Klakočar Zupančič s položaja predsednice parlamenta. Sajovic je v zvezi s tem poudaril, da to "težko razume", saj da Klakočar Zupančič ni razreševal nihče.

Fajon: Resno bomo razmislili o drastičnem nižanju resorjev

Predsednik vlade Robert Golob je medtem na današnjih koalicijskih usklajevanjih koalicijske partnerje iz SD in Levice seznanil s potekom včerajšnje seje sveta Gibanja Svobode, po kateri je med drugim govoril tudi o rekonstrukciji vlade in nakazal možnost "radikalnega" zmanjšanja števila resorjev. Fajon je pred novinarji dejala, da jih je premier seznanil z napovedjo o rekonstrukciji in dodala, da se bodo o tem pogovarjali po praznikih. "Samo krčenje resorjev ne bo nujno rešilo izzivov, ki jih imamo. Ljudje, ki nas gledajo od zunaj, si želijo predvsem rezultate," je opozorila Fajon in dodala, da v SD z dogajanjem v zadnjih tednih seveda niso zadovoljni. "Zdi se, da se več ukvarjamo sami s seboj, ljudje pa upravičeno pričakujejo, da delamo. In želimo si delati," je dejala predsednica SD.

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da ne želi špekulirati o rezih v ministrstva.
Robert Balen

Ko gre za Golobove napovedi o radikalnem zmanjšanju števila ministrstev, je Fajon pojasnila, da bodo v SD zelo resno razmislili, kaj pomeni drastično nižanje resorjev. Na vprašanje, ali bo SD morda izgubila katero od štirih ministrstev iz svoje kvote, je Fajon odgovorila, da ta hip ne želi špekulirati, kaj pomenijo rezi v ministrstva: "Nismo se niti pogovarjali o tem, vsaka stranka bo imela svoj predlog in o tem se bomo pogovarjali." Na vprašanje, ali so se v SD pripravljeni odpovedati kateremu od svojih ministrov ali ga zamenjati, pa je odgovorila, da vsi njihovi ministri delajo zelo dobro: "Nimamo afer, imamo dobre rezultate, predvsem pa si vsi resnično želimo delati. Tisto, kar upravičeno jezi ljudi, je, da ne vidijo rezultatov in da se zdi, da se ukvarjamo z aferami. Želela bi si, da to presežemo. Če bomo to presegli, bo to v prvi vrsti dobro za ljudi in državo.Iz SD so ob tem sporočili, da pričakujejo, da koalicija preveri tudi uresničevanje koalicijske pogodbe in da bodo podprli vse predloge, ki bodo ta cilj zasledovali.

Očitki Tatjane Bobnar na račun premierja Goloba v koalicijske vrste vnašajo zaskrbljenost.
Robert Balen

V SD prav tako pričakujejo pojasnila premierja Goloba na očitke o vmešavanju v delo policije oziroma razjasnitev vseh okoliščin, ki bi lahko kakorkoli negativno vplivale na doseganje koalicijskih zavez. Fajon je pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar na ponedeljkovi seji parlamentarne preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, označila kot zelo zaskrbljujoče. "Sama sem vedno govorila, nobenega vmešavanja, nobenega političnega pritiska na ravnanje policije in neodvisnih organov v državi. Predsednik vlade bo, kot je napovedal, pričal in bo moral seveda podati tudi svoje odgovore," je še dejala Fajon.

Tašner Vatovec: Sile bi bilo bolje usmeriti v kakšne druge stvari

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je poudaril, da se je treba vprašati, kakšen je namen rekonstrukcije vlade in ali je zanjo primeren trenutek: "Sile bi bilo verjetno bolje usmeriti v kakšne druge stvari." V Levici bodo sicer počakali na to, kaj bo na sestanku voditeljev koalicijskih strank na mizo prinesel Golob. Tašner Vatovec je sicer ocenil, da so signali o rekonstrukciji vlade slabo leto po njeni reorganizaciji zaskrbljujoči za javnost, ker se slednji lahko zdi, da se koalicija in vlada ukvarjata zlasti s tem, kako se bosta organizirali, in ne s tem, kar počnejo. Na vprašanje, ali se zdi, da v koaliciji ne gre več za partnerstvo, ampak za čakanje na odločitev nekoga drugega, pa je odgovoril z besedami: "Ne bom ovinkaril, že od začetka mandata je nekako ta neprijeten občutek, da se odločitve zgodijo in priletijo čez noč, kar seveda nekoliko zbija zaupanje v kakovost sodelovanja." 

Koalicija po njegovih besedah zaradi tega ni razrahljana, gre pa za "turbulence, ki mogoče malo podaljšajo let". Po njegovih besedah pa v koalicijo dodatno zaskrbljenost vnašajo izjave bivše notranje ministrice Bobnar o domnevnih političnih pritiskih na delo policije. Tašner Vatovec upa, da se bodo očitki na račun predsednika vlade čim prej razrešili. Navedbe Goloba, da je edina trditev Bobnarjeve, ki drži, da je imela nalogo "policijo očistiti janšistov", pa razume kot "štiklc" celotne vladajoče koalicije pred volitvami. "Če pa je bila ta izjava predsednika vlade drugačna in je mislil na kaj drugega, pa je to seveda vprašanje, ki zahteva dodaten pregled, predvsem s tistimi, ki takšna dejanja preiskujejo," je še dodal Tašner Vatovec.

Jevšek o rekonstrukciji vlade: Konja, ki dobro teče, ne menjaš

In kaj o napovedani rekonstrukciji vlade menijo ministri? "Konja, ki dobro teče, ne menjaš", je pred današnjo sejo vlade dejal minister za kohezijo in regionalni razvoj iz vrst SD Aleksander Jevšek. Njegov strankarski kolega, minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki je včeraj dejal, da vlada nima niti časa niti privilegija, da bi se ukvarjala sama s sabo, je danes dejal le, da je v teh trenutkih "vsaka beseda, ki jo izreče politik, preveč". Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda iz kvote Svobode je dejal, da je rekonstrukcija vlade in morebitno vnovično združevanje ministrstev za zdaj le ideja, za svoj ministrski stolček pa se ne boji. Dokler bom delal, bom delal dobro za šolstvo, potem pa upam, da bo prišel nekdo, ki bo boljši od mene, je dejal Felda.

"Zakaj bi jaz moral ostati, če je nekdo drug boljši? Potem je boljše, da pride drugi namesto mene," je poudaril minister in dodal, da sicer še ni prejel nobenih tovrstnih signalov. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pa je dejala, da se ne boji ničesar, ker ve, da bo vlada poskrbela za digitalizacijo: "Če se bo predsednik vlade odločil, da je potrebna rekonstrukcija, je to pač odločitev predsednika vlade." O tem, da bi se njeno ministrstvo ukinilo, se po njenih besedah še niso pogovarjali, prav tako pa še nikoli ni bilo rečeno, da ne uživa premierjevega zaupanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta