MOS: Celje te dni nakupovalna in poslovna meka

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.09.2019 16:34

Na čaj z gospodarskim ministrom ali pa po krtačo – osveženi celjski sejem MOS ponuja za vsakogar nekaj, še vedno pa predvsem ogromno poslovnih priložnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organizatorji sejma ne promovirajo več kot izključno obrtnega, temveč poudarjajo, da je namenjen vsem.
Foto: Celjski Sejem

Mesto, kjer se bo od danes do nedelje sklenilo največ poslovnih poznanstev, poskušalo rešiti čim več težav obrtnikov in podjetnikov ter zraven poiskati še kaj koristnega za ureditev doma ali preživljanje prostega časa, je Celje. Celjsko sejmišče bo v teh dneh gostilo 1500 razstavljavcev iz 33 držav, pri tem posebej izpostavljajo novo državo partnerico – Črno goro. "Menimo, da je dobro biti država partnerica, saj to vključuje predstavitev gospodarskega, kmetijskega in turističnega sektorja naše države," je ob tem povedal veleposlanik Črne gore v Sloveniji Vujica Lazović. Črnogorska predstavitev, ki zajema okoli 40 podjetnikov, predvsem s področja živilstva, skupaj pa okoli 200 sodelujočih, bo tokrat segla celo do Ljubljane, kjer v sklopu sejma pripravljajo poseben poslovni forum in kulturno srečanje. "Računamo, da bo to še izboljšalo naše kvalitetne odnose s Slovenijo; ne le na gospodarskem področju, temveč tudi na političnem," je dodal Lazović.

Ministrstvo bo delovalo kar na sejmu

Trgovina s Črno goro je lani znašala skupno 115 milijonov evrov, kar je sedem odstotkov več kot leto poprej. "Zabeležili smo 12.500 črnogorskih turistov, kar je štiri odstotke več kot leta 2017," je ob tem dodal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Franc Vesel. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo tudi tokrat del svojega poslovanja preselilo na sejem. Tam bo predvidoma vsako popoldne podjetnikom na voljo tudi minister Zdravko Počivalšek, težave in priložnosti pa bodo poskušali razreševati in iskati tudi v okviru posebnih srečanj. Ministrstvo bo tako predstavilo možnosti popolne ali delne oprostitve plačila uvoznih carin, dotaknili pa se bodo celo vprašanj o dogovoru za razvoj regij.
Na celjski MOS se vračajo tudi Kitajci, ki bodo znova zasedli halo A.

Z Ulico obrti nagovarjajo dijake

Številna poslovna srečanja in okrogle mize spet napovedujejo člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bodo v okviru sejma tudi proslavili 50-letnico njenega obstoja. Na poslovnem srečanju, ki ga pripravljajo v četrtek, pričakujejo okoli 300 podjetnikov iz osmih držav, ki se bodo lahko drug z drugim seznanili na individualnih sestankih. Tako podjetniki lažje in hitreje najdejo nove poslovne partnerje ter s tem nove prodajne poti in druga sodelovanja s tujino. Obenem obrtniki na sejmu s predstavitveno Ulico obrti nagovarjajo dijake za obrtne poklice, hkrati pa sejem vidijo kot priložnost, da s pristojnimi govorijo o težavah, ki so posledica zakonodaje ali, predvsem v zadnjem času, birokracije.
Organizatorji sejma ne promovirajo več kot izključno obrtnega, temveč poudarjajo, da je namenjen vsem: tistim, ki obnavljajo dom (več kot polovico ga zaseda ponudba s tega širokega področja) in tistim, ki iščejo nove možnosti preživljanja prostega časa ali zgolj kaj zanimivega za popestritev vsakdana. Ob tem pa manjšim in večjim podjetnikom, ki iščejo nove poslovne partnerje ali morebiti novo manjšo opremo za svoj posel (za večje naložbe so primernejši specializirani sejmi, ki jih pripravlja Celjski sejem). Kot vsako leto si tudi letos obetajo velik obisk – MOS naj bi pritegnil več kot 100 tisoč obiskovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta