Na Inštitutu za študije stanovanj in prostora zbirajo podpise za stanovanjske zadruge

ALA
01.03.2022 11:19

Za vzpostavitev stanovanjskih zadrug so nujne sistemske spremembe, opozarjajo na Inštitutu za študije stanovanj in prostora. S kampanjo in zbiranjem podpisov želijo odločevalce spodbuditi, da ukrepajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovanjski problemi se lahko rešijo s stanovanjskimi zadrugami, a to ne bo mogoče brez sistemskih sprememb. 
Andrej Petelinšek

Dostop do primernega domovanja je temeljna človekova pravica, ki predstavlja osnovo za dostojno življenje ter je predpogoj za uveljavljanje vseh drugih temeljnih pravic. V Sloveniji se od osamosvojitve dalje ta pravica vztrajno spodjeda. V času, ko vse več ljudi ne more priti do stanovanja, so nove stanovanjske rešitve nujne, opozarja Maša Hawlina z Inštituta za študije stanovanj in prostora (IŠSP). Govora o stanovanjskih zadrugah je v preteklosti bilo že kar nekaj, v programe so jih vključevale različne stranke, koalicijske pogodbe in nacionalni stanovanjski program. Če bi uresničevali kazalnike Nacionalnega stanovanjskega programa 2015-25, bi v letošnjem letu že imeli 60 zadružnih stanovanj, opozarjajo na IŠSP.

Pripravili zakonski predlog

Za uresničitev so nujne sistemske spremembe zakonodaje, ki bo uredila pravno podlago za pravno pridobivanje zemljišč, gradnjo in delovanje stanovanjskih zadrug ter ustrezne oblike financiranja. Pobudniki stanovanjskih zadrug so tako s pomočjo pravnih strokovnjakov pripravili predlog zakonske rešitve. Predlog se osredotoča na vzpostavljanje tako najemnih stanovanjskih zadrug, ki preprečujejo privatizacijo in trajno ohranjajo zadružna stanovanja dostopna, kot tudi vzpostavitev lastniških stanovanjskih zadrug. Vsebina predloga naslavlja celoten življenjski cikel stanovanjskih zadrug, realizira pa se lahko bodisi kot novo poglavje stanovanjskega zakona bodisi kot samostojni zakon o stanovanjskih zadrugah. 

Peticijo lahko podpišete na tej povezavi: https://zastanovanjskezadruge.si/

Za učinkovito stanovanjsko politiko

Na Inštitutu za študije stanovanj in prostora so vzpostavili spletno stran, kjer lahko ljudje prispevajo svoj podpis podpore, gradijo po svojih željah in predstavah virtualno zadružno sosesko. Pripravili so deset krajših video pričevanj, v katerih različni zainteresirani za življenje v zadrugah, arhitekti, strokovnjaki za stanovanjsko problematiko, prostorski sociologi, iniciatorji stanovanjskih zadrug ipd. osvetlijo, kaj so stanovanjske zadruge in kako lahko prispevajo k javnemu interesu reševanja stanovanjskega vprašanja. 

S kampanjo želijo političnim odločevalcem pokazati, da stanovanjskim zadrugam iz dneva v dan raste podpora in da je čas, da država končno začne voditi aktivno stanovanjsko politiko, se korenito loti stanovanjske reforme, začne vlagati v gradnjo dostopnih stanovanj, omogoči nove sodobne modele stanovanjske preskrbe ter postavi pravico do stanovanja za vse pred kratkoročne interese peščice privilegiranih dobičkarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta