Na italijanskem Krasu zaradi požara pričeli z evakuacijami

STA, Va, M.R., A.L.
28.07.2022 07:47

Zaradi ponovnega izbruha požara na Krasu so v več krajih na italijanski strani meje danes pričeli z evakuacijami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leo Caharija

Samo iz vasi Vrh južno od Gorice so doslej na varno spravili 400 ljudi. Goriški župan Rodolfo Ziberna je medtem izrazil sum, da so bili nekateri požari namerno podtaknjeni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Župan občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk je danes odredil evakuacijo vasi Vrh zaradi ponovnega izbruha požara, ki naj bi se tam zelo hitro širil, dosegel pa je tudi že prve hiše. Na kraju je več gasilskih ekip in vozil, v pomoč jim je tudi helikopter, ki preletava območje in požar gasi iz zraka.

Medtem so bile evakuacije odrejene tudi za vasi Poljane, Devetaki in Vižintini, v Gabrjah pa so trenutno v stanju pripravljenosti, poroča Primorski dnevnik.

Požar se je z Brestovca razširil tudi v smeri Dola, prav tako pa se je približal Doberdobu in Gorici, pri čemer je goriški župan izrazil sum, da so bili nekateri novi požari podtaknjeni namerno.

Poveljnik goriškega pokrajinskega poveljstva Alessandro Giuseppe Granata je sporočil, da na pomoč prihaja 45 gasilcev in 15 vozil iz raznih krajev po Italiji in dodal, da pri gašenju trenutno sodelujejo tudi trije helikopterji in kanader. Tudi slovenski gasilci na Krasu že od jutra aktivno sodelujejo pri gašenju požara na italijanski strani meje.

V občini Komen na terenu prek 100 gasilcev

V drugem intervencijskem štabu v bližini Škrbine v občini Komen pa je ponoči delalo več kot 150 gasilcev na pobočju Velikega Ovčnjaka. Požar je pogašen, ponoči so gasilci neprestano zalivali rob požarišča, in to z vseh strani, je še pred menjavo gasilskih enot zgodaj zjutraj povedal vodja nočne intervencije Marko Adamič.

Dopoldan bo na delu 110 gasilcev iz obalno-kraške gasilske regije, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite.

Požar na pobočju Velikega Ovčnjaka, ki je izbruhnil v sredo okrog 1. ure, je zajel območje približno 20 hektarjev, naselja pa niso ogrožena. Ves dan se je s tem požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli tudi stalno pomoč dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termo kamero.

Kostanjeviški gasilci: Najtežje je pred ognjem braniti domačo vas

Med prvimi, ki so se odzvali pozivu za gašenje požara na goriškem Krasu, so bili člani Prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krasu. Na terenu so že od prvega dne, v tem času so si privoščili le nekaj kratkega počitka, da so lahko nadaljevali delo. Zanje je gašenje še posebej čustveno, saj so pred ognjem branili domačo vas.

"Teden je bil naporen, saj se je začelo vse že prejšnji petek. Po desetih dneh smo popolnoma izmučeni, spali smo po dve, tri ure na noč," je povedal prostovoljni gasilec Darjo Spačal. Dogajanje jih je najbolj prizadelo na začetku gašenja, je povedal, ko se je ogenj približal in skoraj zajel vas Sela na Krasu.

"Ogenj je šel med hiše, začele so goreti prikolice, barake. Občutek je bil strašljiv, vendar se nismo ustrašili in smo vztrajali," je dejal. Niti za trenutek niso pomislili, da bi lahko postalo nevarno in da bi ogenj lahko zajel hiše. V takih trenutkih so namreč ljudje polni adrenalina, "preprosto ni časa razmišljati, kaj se lahko zgodi".

Požar na Krasu, 21. 7. 2022, okolica Kostanjevice na Krasu oz. cesta Vojščica - Kostanjevica
Danijel Cek

Zagotovo ne bodo mogli pozabiti, kako bliskovito se je širil požar, kako je ogenj spreminjal smer in kako je gorelo na več krajih naenkrat, o tem bodo po besedah Erika Spačala govorili svojim otrokom. "Predvsem pa o tej nesebični pomoči vseh prostovoljcev, ki so opravili res garaško delo, da so pomagali gasilcem in smo skupaj uspeli premagati ognjene zublje."

"Mislil sem, da bo veliko bolj preprosto, da bomo z ognjem opravili prej, kot smo," pa je povedal mladi prostovoljni gasilec Žiga Stepančič. Za vse življenje si bo zapomnil občutek, ki ga je imel v trenutku, ko je v Selah na Krasu gorelo že tik ob hišah: "Ne zdi se ti, da je to sploh mogoče."

Vsi so delali po svojih najboljših močeh. "Lepo je sicer videti, da so prišli na pomoč gasilci iz cele države, celo iz tujine, vendar si tudi rahlo obupan, ko vidiš, kaj lahko nastane iz tvojega doma," je povedal.

Domačini so se zahvaljevali gasilcem, ki so na pomoč prihiteli iz cele Slovenije, s številnimi napisi na cestah, na plakatih ali napisi kar na rjuhah. "V takih primerih vidiš, da nisi sam, da ti domačini stojijo ob strani in te opogumljajo. Še posebej, ko vidiš otroke, ki se zavedajo, da smo delali za njihovo prihodnost," tako pa Darjo Spačal.

Za gasilce so svojevrstni junaki tudi domačini. "Vsak, ki je karkoli prispeval po svojih močeh, je po svoje junak," pravijo kostanjeviški gasilci.

V treh prizadetih občinah združili moči za obnovo pogorelega Krasa

Pri obnovi več kot 3500 hektarjev pogorelega goriškega in komenskega Krasa želijo pomagati tudi v občinah Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Komen. V prizadetih občinah so združili moči pri zagonu kampanje Skupaj za Kras, s katero javnosti med drugim nudijo možnost vključitve v proces obnove pogorelega Krasa prek finančnih donacij.

Najhujši požar v zgodovini Slovenije je popolnoma uničil naravo in zarezal v življenje ljudi. Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti vasi in hiše, toda škoda v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi je nepredstavljiva. Trajalo bo desetletja, da narava in vasi goriškega in komenskega Krasa popolnoma okrevajo, so v izjavi za javnost zapisali župani občin Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Komen, Mauricij Humar, Tarik Žigon in Eric Modic.

Da bi odgovorili na številne pobude javnosti, ki želi prispevati k obnovi Krasa, so s Fundacijo Vrabček upanja podpisali pogodbo za zbiranje donacij. Za zbiranje prispevkov in donacij je odprt račun fundacije pri Banki Sparkasse (SI56 34000-1021587583, sklic KRAS), donacijska sredstva na isti račun pa se zbirajo tudi preko SMS s ključno besedo KRAS5 (5evrov) in KRAS10 (10 evrov) na telefonsko številko 1919.

V prihodnjih dneh bo objavljena tudi spletna stran skupajzakras.si s specifikacijo predmetov, ki so jih v podporo projektu obnove Krasa donirali znani športniki, umetniki, vinarji in modni kreatorji. Omenjeni predmeti bodo na licitaciji vse do zaključnega dobrodelnega dogodka v začetku jeseni. V prihodnjih mesecih pa bodo organizirali tudi več čistilnih akcij, saj je na pogorišču za žejnimi gasilci in letalskimi intervencijami z vodnimi bombami ostalo veliko okolju neprijazne plastike. O terminih čistilnih akcij bodo javnost pravočasno obvestili.

"Oceni nastale škode bo sledil obsežen sanacijski načrt za namensko rabo sredstev, ki se bodo transparentno delila preko skupnega koordinacijskega centra treh občin, v skladu s strokovno izbranimi prioritetami. Načrt sanacije, obnova ekosistema, ponovni zagon kmetijstva in turizma, bo potekal v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in ključnimi predstavniki vseh navedenih področij," so zapisali v sporočilu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta