Na jubilejnem petkovem protestu bo spregovoril Milan Kučan, ki sporoča: Stvari so šle predaleč

A.L.
18.03.2022 13:26

Na jubilejnem petkovem protestu bo zbrane nagovoril bivši predsednik države Milan Kučan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Danes se bo na Trgu Republike odvijal že stoti petkov protest "zoper nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade! Spet se bomo zbrali ob 19h na Trgu republike", sporočajo v Protestni ljudski skupščini. Kot so zapisali, si pred dvema letoma nihče ni predstavljal, da bodo morali neprekinjeno protestirati kar 100 tednov. To, kot pravijo, nikoli ni bil njihov namen, a razlogi za proteste ne samo ostajajo temveč se iz tedna v teden tudi stopnjujejo. "Zato je nujna tudi naša kontinuirana pristnost na ulicah in hkrati odločna borba za ustavno zagotovljene pravice, do združevanja in izražanja v javnem prostoru. Hkrati pa smo izjemno ponosni na zavednost, neustrašnost in aktivnost tisočerih prebivalk in prebivalcev, ki s svojo udeležbo so-ustvarjajo najdaljše samoorganizirane proteste v naši zgodovini."

Robert Balen

Na jubilejnem petkovem protestu bo zbrane nagovoril bivši predsednik države Milan Kučan, "ki je ob policijski represiji, diskreditacijah in žalitvah trenutne strahovlade spontano postal podpornik petkovih protestov, se jih pred kratkim začel tudi redno udeleževati in ob tem povedal, da je to storil, ker 'so šle stvari predaleč'. V protestnem gibanju smo veseli, da se tudi nekateri najpomembnejši državniki in voditelji iz časov slovenske osamosvojitve zavedajo pomena demokracije, človekovih pravic in vladavine prava in so se še danes pripravljeni aktivno boriti za njih tudi na ulicah in trgih. Ravno tako smo ponosni, da bo protestnice in protestnike nagovoril dolgoletni borec za človekove pravice Matjaž Hanžek".

Robert Balen

V protestni ljudski skupščini pišejo, da še nikoli v naši zgodovini ni bilo med vladajočo oblastjo in civilno družbo tako ogromnega razkoraka. "Še nikoli do sedaj nismo bili priča tako številčnemu in dolgoživemu gibanju, ki se kljub politični in policijski represiji tako odločno bori za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava."

Na protestu bodo tako znova opozorili na tožbe in kazni, ki jih prejema Jaša Jenull zaradi domnevne “organizacije protestov”. "Gre za jasno kršenje človekovih pravic. Primer je že naslovil tudi Amnesty International, ki je sprožil mednarodno urgentno akcijo in novice o nedemokratičnem delovanju slovenske vlade in Janeza Janše posreduje mednarodni skupnosti. Vlada s temi potezami ponovno postavlja Slovenijo na seznam kršiteljic človekovih pravic in nam vsem prinaša sramoto," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta