Na konferenci v državnem svetu govorci, tudi kmetijski minister, brez mask, inšpektorat bo zadevo preveril

Miha Raičevič Miha Raičevič
16.06.2021 13:00
Pozorni gledalci so lahko pretekli teden ugotovili, da so udeleženci na konferenci o varnosti hrane govorili brez mask. Kljub temu, da je konferenca potekala v zaprtem javnem prostoru. Zanimalo nas je, kaj o tem pravijo na inšpektoratu za zdravje in kaj odgovarjajo na ministrstvu za kmetijstvo in v državnem svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Govorci niso vedno nosili maske
Tv Slovenija

Pretekli ponedeljek je v prostorih državnega sveta potekala 3. konferenca ob svetovnem dnevu varnosti hrane 2021. Uvodoma je udeležence nagovoril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki ga je na oder povabil predsednik programsko organizacijskega odbora konference Peter Raspor

Na govorniškem odru je Raspor govoril brez maske, ko je tja prišel Kovšca, tudi on ni nosil maske. Ko pa je Kovšca v pogovoru sodeloval iz klopi, je imel masko ves čas na obrazu. Med govorci je bil tudi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Ko je stopil za govornico, si je masko snel in govoril brez nje. 

Pozneje se je debata še nekoliko sprostila in sodelujoči so si tudi v klopeh, ko so govorili, v večjem delu sneli masko in razpravljali, po koncu govora pa so si jo zopet nadeli. 

Prireditev je bila predvajana na tretjem programu javne televizije. 

Za odgovore smo prosili državni svet in ministrstvo za kmetijstvo. V državnem svetu so nam pojasnili, da je šlo za interni dogovor med organizatorji posveta. Poudarjajo, da govorec v času predstavitve za govornico, kjer je zagotovljena večja varnostna razdalja od priporočene, zaradi lažje razumljivosti ni nosil maske, medtem ko so jo ostali udeleženci nosili ves čas. "Na ta način ni bila ogrožena varnost udeleženih, saj so bili govorci še dodatno zaščiteni kot že dvakrat cepljeni proti covidu-19," so nam še odgovorili. 

Na ministrstvu za kmetijstvo pa so zatrdili, da minister Podgoršek spoštuje vse ukrepe. "Tudi v notranjih prostorih vedno nosi masko, razen ko obeduje," so zapisali. Kot trdijo, je tudi v konkretnem primeru spoštoval vse ukrepe in smernice Nacionalnega inštituta za javno zdravje in na dogodku nosil masko. "Le v kratkem času, ko je bil za govornico in imel govor, si je masko snel," so zapisali. Na koncu pa so še zatrdili, da je organizator v skladu s priporočili skrbel za razkuževanje govorniškega pulta. 

S posnetka je sicer razvidno, da je Podgoršek stopil za govornico, ko ga je najavil Raspor, a govorniškega pulta v času njune menjave ni nihče razkužil. Je pa bil pult razkužen, tik preden je tja stopil Raspor.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.