Na Onkološkem inštitutu Ljubljana napačnemu pacientu odstranili želodec. Kako se je to lahko zgodilo?

Tina Recek Tina Recek
16.02.2024 20:42

Celoten pregled poti bolnika razkril, da se je zamenjava vzorcev tkiv zgodila v Medicinskem centru Barsos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napako so pojasnjevali predstojnik Inštituta za patologijo Jože Pižem, direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Irena Oblak in predstojnik sektorja operativnih dejavnosti na Onkološkem inštitutu Ljubljana Gašper Pilko.
Robert Balen

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) so konec novembra operirali pacienta, ki naj bi bil imel raka na želodcu. Pri posegu so mu želodec odstranili. A kot se je kasneje izkazalo, zlovešče diagnoze sploh ni imel. Napaka je nastala, ker so pri zunanjem izvajalcu, to je Medicinskem centru Barsos, ki opravlja diagnostiko, zamenjali tkivna vzorca dveh pacientov, so zgodbo razkrili na portalu N1. Vpleteni so neljubi dogodek obžalovali in se opravičili obema pacientoma in tudi njunim svojcem.

Direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn je kronološko predstavila, kaj se je zgodilo. Pri njih so 4. oktobra lani pri obeh pacientih odvzeli biopsijski vzorec za histopatološki pregled in ju poslali na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Pri enem vzorcu so odkrili prisotnost rakavih celic, pri drugem pa ne. Pacienta, pri katerem so na podlagi rezultatov odkrili raka, so napotili na nadaljnje zdravljenje na OI, kjer so mu 27. novembra želodec odstranili.

V Ljubljani so pacientu odstranili želodec, ker naj bi bil imel raka. Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Zaprosili za izredni nadzor

Nato so z inštituta 5. januarja gastroenterologa obvestili, da pa pri pregledu odstranjenega želodca niso zaznali rakavih celic. Zato so sami opravili analizo prvotnega vzorca biopsije, ki pa je prisotnost rakavih celic potrdila. Direktorico Barsosa so o sumu morebitne zamenjave vzorcev obvestili tri dni kasneje. Sledilo je zaprosilo Barsosa, da na Inštitutu za patologijo ponovno analizirajo prvotno odvzete vzorce. Nove rezultate so prejeli 1. februarja. In analiza je pokazala, da se je z veliko verjetnostjo zgodila zamenjava histopatološkega materiala pri pacientih. "Kje v postopku pri nas je nastala napaka in ali je ta posledica opustitve dolžne skrbnosti ali zgolj naključje, ne morem žal z gotovostjo trditi," je poudarila direktorica in še dodala, da se je tak dogodek v 30-letni karieri Barsosa zgodil prvič.

Da se tovrstne menjave ne bodo več dogajale, bodo iskali dodatne ukrepe in protokole. Po besedah Murnove so sredi februarja že zaprosili za izredni nadzor Urada za nadzor kakovosti in investicije v zdravstvu.

Onkološki inštitut
Robert Balen

Šokiran, a hkrati občutil olajšanje

Gastroenterolog je v začetku februarja obema pacientoma sporočil, kaj se je zgodilo. Kot je dejal Gašper Pilko, predstojnik sektorja operativnih dejavnosti na Onkološkem inštitutu Ljubljana, je bil pacient, pri katerem so odstranili želodec, ob novici šokiran, hkrati pa je čutil olajšanje, da nima raka. Ponudili so mu psihološko pomoč, a jo je za zdaj zavrnil. Poleg tega so mu ponudili podporno zdravljenje, predvsem v obliki klinične prehrane.

Glede drugega pacienta pa je Urša Murn dejala, da so na Barsosu pri njem znova odvzeli vzorec, ki je pokazal na prisotnost rakavih celic. Po njenih besedah je prišel do ustreznega zdravljenja, več pa zaradi zaščite pacienta ni povedala.

Izvedli notranjo revizijo

Predstojnik Inštituta za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Jože Pižem je poudaril, da je celoten proces obdelave tkivnih vzorcev od sprejema naprej potekal izključno ob uporabi črtnih kod. Po zaprosilu dodatne analize je Inštitut za patologijo naročil identifikacijsko analizo DNK na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Ta preiskava je pokazala, da se je zgodila zamenjava vzorcev, o čemer so nemudoma obvestili Medicinski center Barsos. "Operiran je bil pacient, ki raka ni imel, hkrati pa pacient, ki je raka imel, ni bil takoj zdravljen," je dejal Pižem.

Hkrati so na Inštitutu za patologijo izvedli ponovno preverjanje protokolov in procesov zvezi z obravnavo obeh bolnikov in izvedli notranjo revizijo, ki je na podlagi pregleda fotodokumentacije in časovnih žigov posameznih laboratorijskih procesov ugotovila, da vzorcev niso zamenjali na Inštitutu za patologijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta