Nad odloke vlade: Nepovezani poslanci sami vložili zakon o nalezljivih boleznih

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.12.2021 12:43

Nepovezani poslanci so danes v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga v sodelovanju s pravnimi strokovnjaki pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije. "Ocenjujemo, da gre za dober zakon, ki pomeni konec vladanja z odloki, ki so v nasprotju z ustavo," je dejal nepovezani poslanec Igor Zorčič. Predlog zakona so v parlamentarno proceduro vložili po skrajšanem postopku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je pripravila civilna družba, so v parlamentarni postopek vložili nepovezani poslanci.

Robert Balen

"Rešitve, ki jih ponuja ta zakon, so drugačne, kot jih poznamo v obstoječem zakonu o nalezljivih boleznih, ki je bil v pomembnem delu razveljavljen s strani ustavnega sodišča, ki je državnemu zboru kot zakonodajalcu dalo nalogo, da ta zakon popravi in da implementira ustavno odločbo," je dejal predsednik državnega zbora in nepovezani poslanec Igor Zorčič. Ker se to do danes ni zgodilo, vladni poskus spremembe zakona o nalezljivih boleznih je propadel poleti, v poslanski skupini nepovezanih poslancev ocenjujejo, da je zakon dovolj dober, da gre v parlamentarni postopek. "Vendarle moramo narediti nekaj na tem, kar je trenutno zelo problematično, to so ti ukrepi, ki so vedno znova razveljavljeni s strani ustavnega sodišča. S tem zakonom lahko damo neko boljšo normativno podlago za upravljanje z epidemijo," je pojasnil Zorčič.

Zorčič: Če bo zakon spremenil svoj namen, mu bomo nasprotovali

Kot je dodal, bodo za obravnavo zakona, ki ga predlaga civilna družba, predlagali skrajšani postopek. Zorčič je dejal, da zakon podpirajo številne poslanske skupine: "Upam, da bodo podprle tako skrajšani postopek kot tudi vse ostalo dogajanje z zakonom, zato da bo ta čim prej sprejet." Na vprašanje, koliko poslanskih skupin podpira zakon, je Zorčič odgovoril, da se tudi pogovori s Pravno mrežo za varstvo demokracije odvijajo še naprej: "Upam, da bo ta zakon, takšen kot je, v nadaljevanju dobil še dodatno podporo." Medtem ko so v koalicijskih vrstah do zakona bolj zadržani, so mu v levi opoziciji izrazili podporo, vendar pa niso bili pripravljeni pod zakon prispevati podpisov poslancev. "Moram reči, da sem presenečen, da tisti, ki javno podpirajo zakon, ne dajo podpisov. Jaz se ne bi na to oziral, gre za zakon, ki ga podpira civilna družba," je dejal Zorčič. Tisti, ki opozarjajo, da je zakon potencialno nepriljubljen, pa po njegovih besedah niso predlagali nobene druge rešitve.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je pojasnila, da zanje najbolj pomembno, da je zakon pripravljala stroka in da zakon s strokovne plati povsem odgovarja na vprašanja, ki jih je že večkrat izpostavilo ustavno sodišče. "Z zakonom lahko omejimo to protiustavno stanje in vlado pri njenih rabotah z odloki," je še dodala Sluga. Nepovezani poslanec Jurij Lep pa je poudaril, da bi omenjeni zakon morale podpreti vse stranke v parlamentu, saj za njim stoji civilna iniciativa, "ki v bistvu rešuje naš problem". Na vprašanje, kaj bodo storili, če bo katera od strank poskušala z dopolnili preoblikovati prvotni predlog, je Zorčič odgovoril, da bodo ostali v stiku z avtorji zakona: "Če se kaj takšnega zgodi oziroma če bomo ugotovili, da je zakon spremenil svoj namen in svojo obliko, bomo to tudi javno povedali in bomo pač nasprotovali takšnemu zakonu."

V levi opoziciji predlagali, da predlog novele zakona vloži Zorčič

Predlog novele zakona, ki so ga v sodelovanju s pravnimi strokovnjaki pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, določa tudi, kdaj oziroma pod kakšnimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, opredeljuje pa tudi namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo trajanje. Spomnimo, da so opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB izrazile naklonjenost omenjenemu predlogu novele zakona, a so prejšnji teden predlagale, da predlog novele v parlamentarni postopek vloži Zorčič kot predsednik državnega zbora, ki bi s tem po njihovi oceni na simbolni ravni pokazal, da gre za zakon, za katerim stoji institucija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta