(NADOMESTNO MATERINSTVO) Razkritje grške kriminalne združbe Slovenije ni predramilo

Sprememba zakonodaje s področja nadomestnega materinstva ni potrebna, tudi po razkritju kriminalne združbe v Grčiji vztrajajo na pristojnih ministrstvih v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepripravljenost, da bi v slovenski zakonodaji odpravili sivo cono glede nadomestnega materinstva, gre v veliki meri pripisati interesom različnih skupin ljudi, ki pri mešetarjenjih sodelujejo in tudi kar lepo zaslužijo. 
Shutterstock

Grška policija je v sodelovanju z Europolom stopila na prste kriminalni združbi, ki se je od leta 2016 ukvarjala z nezakonitimi posvojitvami otrok, nadomestnim materinstvom in prodajo jajčec. Iz Bolgarije je pošiljala v Solun nosečnice, kjer so rojevale v zasebni kliniki. Novorojence je prodajala za 25 tisoč do 28 tisoč evrov. Nekatere ženske so kriminalci uporabljali tudi kot nadomestne matere. Vpleteni so bili še v trgovanje z jajčeci. Donatorke so bile v glavnem Bolgarke, Gruzijke in Rusinje. Po oceni Europola je razkrita kriminalna združba s tovrstno trgovino z ljudmi ustvarila vsaj pol milijona evrov.
Med 66 osumljenci so odvetnik, ginekolog porodničar in uslužbenci zasebnih klinik. Razkritje te kriminalne združbe bi pri politikih in uradnikih v Sloveniji, ki so pristojni za zakonsko ureditev področja nadomestnega materinstva, moralo sprožiti alarm, pa ga ni.
Zaskrbljeni so le na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer na leto obravnavajo okrog pet primerov, ko starši skušajo priglasiti kot svojega otroka novorojenca, rojenega v tujini, in zanj na veleposlaništvih pridobiti potni list, ob tem pa ne morejo predložiti predpisanih dokumentov.

Sive cone v slovenski zakonodaji

Na podlagi tovrstnih izkušenj in opozoril na sestankih delovnih skupin v Bruslju neuspešno opozarjajo, da je v slovenski zakonodaji področje nadomestnega materinstva treba urediti tako, da ne bo več sivih con, ki omogočajo zlorabe in mešetarjenje.
O razkritjih Europola v Grčiji so bili seznanjeni iz medijev. "Slovenski pravni red zaenkrat nima določb, ki bi kakorkoli urejale (preprečevale ali dovoljevale) nadomestno materinstvo, kar po našem mnenju vodi v situacije, ki vpletenim ne zagotavljajo možnosti za njihovo pravno zaščito. Zlasti za zaščito najbolj ranljivih v teh postopkih," opozarjajo v Bruslju.
Na ministrstvu za pravosodje pojasnjujejo, da slovenski kazenski zakonik že določa kazniva dejanja, ki jih je v Grčiji razkril Europol. "Ocenjujemo, da je kazenska zakonodaja na tem področju ustrezna, zato sprememb zaenkrat ne načrtujemo, seveda pa problematiko ažurno spremljamo," so nam sporočili.

 

Na ministrstvu za zdravje so nam pojasnili, da zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) v sedmem členu izrecno določa, da do postopka OBMP ni upravičena ženska, ki namerava otroka po rojstvu odplačno ali neodplačno prepustiti tretji osebi (nadomestno materinstvo), in v osmem členu še določa, da OBMP s hkratno uporabo darovanih jajčnih celic in darovanih semenskih celic ni dovoljena. Če pravne oziroma fizične osebe opravijo nedovoljene postopke iz navedenih členov, se kaznujejo za prekršek.

Oploditev s pomočjo pri nadomestnem materinstvu ni dovoljena


Nepripravljenost, da bi v slovenski zakonodaji odpravili sivo cono, ko govorimo o nadomestnem materinstvu, gre v veliki meri pripisati interesom različnih skupin ljudi, ki pri mešetarjenjih sodelujejo in tudi kar lepo zaslužijo. Slovenija zaradi te nepripravljenosti ostaja med državami, ki področja nadomestnega materinstva nimajo urejenega. Teh držav je vedno manj. Tako se lahko zgodi, da bo nekega dne v Bruslju treba pojasnjevati, zakaj država ni pokazala dolžne skrbnosti, da bi odpravila pravno negotovost in tako staršem in otrokom zagotovila pravno zaščito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta