Najvišjo minimalno plačo imajo v Luksemburgu, najnižjo v Bolgariji, kaj pa Slovenija?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
08.12.2021 06:00

V EU je minimalna plača različno visoka in tako bo tudi v prihodnje, odvisno od standarda v državi. Bi pa naj evropska direktiva omogočila njeno rast za več kot 25 milijonov delavcev. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je že pred časom pozvala, da bi bilo treba ob ugodnem okrevanju gospodarstva in napovedani inflaciji ter prenizko določenem znesku minimalnih življenjskih stroškov januarja minimalno plačo zvišati na 1133,35 evra bruto. Delodajalci to štejejo za provokacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je že pred časom pozvala, da bi bilo treba ob ugodnem okrevanju gospodarstva in napovedani inflaciji minimalno plačo zvišati. 

Robert Balen

Države članice so po dolgotrajnih in napornih pogajanjih vendarle dosegle dogovor o predlogu Evropske komisije glede direktive o ustreznih minimalnih plačah v EU. Sprejeto stališče Sveta, ki ga je podprla večina držav članic - nista ga podprli Madžarska in Danska, medtem ko sta se Nemčija in Avstrija vzdržali - omogoča nadaljevanje pogajanj z Evropskim parlamentom. Direktiva spoštuje pristojnosti držav in socialnih partnerjev pri določanju minimalnih plač, po ocenah pa bi lahko omogočila rast minimalnih plač v več kot polovici držav članic in ugodno vplivala na več kot 25 milijonov delavcev.

V Sloveniji se pri določitvi višine minimalne plače upošteva najmanj rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač in zaposlenosti ter gospodarska rast. Od letos se za njen izračun uporablja nova formula, po kateri je omejena tako navzgor kot navzdol oziroma najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški. Znesek minimalne plače določi minister za delo po posvetu s socialnimi partnerji in ga objavi najpozneje do 31. januarja tekočega leta. Letos znaša minimalna plača 1024,24 evra.

Minimalna plača se je letos v Sloveniji zvišala za 8,9 odstotka

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je že pred časom pozvala, da bi bilo treba ob ugodnem okrevanju gospodarstva in napovedani inflaciji ter prenizko določenem znesku minimalnih življenjskih stroškov januarja minimalno plačo zvišati na 1133,35 evra bruto. Delodajalci to štejejo za provokacijo. Spomnili so, da je bil že zdaj veljavni zakon o minimalni plači leta 2018 sprejet neusklajen med socialnimi partnerji in "je pustil negativne posledice na socialnem dialogu in predvsem v gospodarstvu". Novela je namreč zvišala minimalno plačo, iz nje izvzela dodatke ter vzpostavila novo formulo njenega izračuna. Minimalna plača se je letos zvišala za 8,9 odstotka v primerjavi z lanskim letom, v podjetjih, kjer največ zaposlenih prejema minimalno plačo, pa pravijo, da gospodarstvo zaradi izzivov epidemije ponovnega zvišanja ne bo preneslo, saj se sooča z rekordno rastjo drugih stroškov, cen surovin in energentov.

Ponekod minimalno plačo dobijo s pogajanji

Kaj pa drugod? Po podatkih Eurostata ima med državami EU, ki imajo uzakonjeno minimalno plačo, višji bruto znesek te plače kot Slovenija sedem držav. Daleč najvišja je minimalna plača v Luksemburgu, in sicer znaša 2201,93 evra bruto. Več kot 1700 evrov bruto prejmejo še zaposleni z minimalno plačo na Irskem in Nizozemskem. S 332,34 evra bruto je minimalna plača najnižja v Bolgariji, manj kot 500 evrov bruto pa je še v Romuniji in na Madžarskem. Kar šest držav EU pa sploh nima uzakonjene minimalne plače. To so Avstrija, Ciper, Danska, Finska, Švedska in Italija. V teh državah sindikati in delodajalci najnižja plačila za delo dorečejo v kolektivnih pogajanjih.

Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound) v zadnjem letnem poročilu o minimalnih plačah navaja, da je bilo v januarju letos v Avstriji povprečje desetih najslabše plačanih delovnih mest 1886 evrov bruto, na Danskem 2814, na Finskem 1783, na Švedskem 2161, v Italiji pa le 1350 evrov bruto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta