Nekdanja generalna direktorica policije je Olaja prijavila zaradi šikaniranja na delovnem mestu, opisala je tudi njun letni razgovor

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
11.02.2022 14:40

Ministra Aleša Hojsa in Antona Olaja, prvega policista v državi, bi ovadila tudi poslanka Levice Nataša Sukič. Bobnarjeva je opisala svoj letni razgovor z Olajem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Bobnar je bila med prvimi, ki jih je aktualna vlada zamenjala, ko je prevzela oblast. 
Robert Balen

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje sum vpletanja politike v delo policije, je svoje pričanje nadaljevala Tatjana Bobnar, nekdanja generalna direktorica policije, ki je bila ob nastopu aktualne vlade Janeza Janše med prvimi, ki so bili zamenjani.

Bobnarjeva je prvič sedla pred komisijo 8. decembra lani, a je bilo njeno pričanje prekinjeno. Na vprašanje predsednika komisije Rudija Medveda (LMŠ), ali je bila po pričanju zaradi svojih izjav kakorkoli obravnavana, je dejala, da je imela 10. decembra, torej dva dni po zaslišanju, napovedan letni razgovor pri generalnem direktorju policije Antonu Olaju. Da jo je na tem razgovoru Olaj pričel zasliševati v zvezi z njenimi izjavami, danimi pred komisijo, je dejala Bobnarjeva in dodala, da ji je očital, da je, ko je govorila o nezaupanju državljanov v delo policije, vplivala na to, da bo stopnja zaupanja še nižja. "Očital mi je tudi, da sem povzročila moralno škodo policiji," je izpovedala. "Večkrat sem ga prosila, naj neha z zasliševanjem in očitki, na neki točki pa sem povedala, da se tako več ne morem pogovarjati in se je razgovor končal. Tri dni kasneje sem od direktorjeve tajnice dobila zapis letnega pogovora, v katerem je pisalo, da so klima in odnosi v policiji dobri, česar nisem izrekla, v obrazcu o pogovoru pa je bilo izraženo pričakovanje izogibanju moralnega oškodovanja delodajalca," je nizala Bobnarjeva.

Poseben tretma

V pričanje Bobnarjeve je tedaj posegla članica komisije Nataša Sukič (Levica), ki je dejala, da bi komisija morala razmisliti o tem, da notranjega ministra Aleša Hojsa ter generalnega direktorja policije Olaja ovadi zaradi šikaniranja na delovnem mestu, Olaja pa tudi zaradi oviranja pravosodnih in drugih organov.

Bobnarjeva je na vprašanje Rudija Medveda, ali pričakuje, da bodo zoper njo zaradi pričanja sproženi kakšni delovno-pravni postopki, odgovorila, da tega ne ve, saj so notranje-zaščitni postopki varovani postopki, da pa se širijo govorice, da je v peto nadstropje stavbe na Litostrojski (kjer ima pisarne vrh policije, op. p.) prišel človek, ki je bil prej zaposlen na Policijski upravi Novo mesto (tam je ob koncu policijske kariere direktoroval Olaj, op. p.), katerega naloga naj bi bila, da išče v njenih ravnanjih sum kaznivih dejanj ali česarkoli. "Tam imam torej poseben tretma," je dejala Bobnarjeva. Povedala je, da je posebnemu oddelku na specializiranem tožilstvu, ki je zadolženo za pregon oseb z uradnimi pooblastili, že podala prijavo zaradi šikaniranja na delovnem mestu in oviranja pravosodnih ter drugih organov.

"Nismo užaljeni, smo šikanirani in diskreditirani"

"Nismo užaljeni, kot želijo to predstaviti nekateri, smo pa žrtve šikaniranj in diskreditacij," je Bobnarjeva dejala v svojem imenu in, kot je navedla, v imenu ostalih, ki so bili premeščeni v delovno skupino za migracije, pa na te navedbe ne morejo javno odgovarjati, saj za to nimajo dovoljenja. Da bi podkrepila svoje trditve, je Bobnarjeva ponovila, da v to skupino ni bil imenovan nihče iz sektorja uniformirane policije, na primer, ki se ukvarja z migracijami. "Nihče od nas ni bil vabljen na sestanke skupine, ki se znotraj uniformirane policije ukvarja z migracijami, da je policija podpisala dogovore s tujimi policijami za varovanje na naših mejah, smo izvedeli iz medijev. To pove, kako resno se lahko ukvarjamo s to problematiko," je dejala Tatjana Bobnar.

Na vprašanje Medveda, ali lahko zatrdi, da je Travner res dejal, da je dobil navodila iz Gregorčičeve, da mora, če želi na vrh policije, razrešiti Boštjana Lindava kot direktorja uprave kriminalistične službe in Darka Muženiča kot direktorja NPU, je ​Bobnarjeva odgovorila, da ji je to dejal osebno, na štiri oči ob primopredaji poslov marca 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta