Nezadovoljstvo v SD in Levici. Prednik: Golob je s svojo izjavo o janšistih v policiji šel čez rob

L. M., STA
26.10.2023 12:35

Koalicijski partnerici SD in Levica sta nezadovoljni z načinom delovanja vlade. V obeh vladnih strankah se tudi vrstijo ocene, da število ministrstev ni največja težava aktualne vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier se mora zavedati posledic svojih izjav, je dejal poslanec SD Jani Prednik.
Robert Balen

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik meni, da je izjava predsednika vlade Roberta Goloba, naj bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar "očisti policijo janšistov", šla čez rob. "Kdorkoli je premier, se mora svojih izjav oziroma posledic izjav zavedati," je ob robu seje državnega zbora dejal Prednik.

Prednik: Pritiski na policijo so nesprejemljivi

"Za Socialne demokrate so pritiski na policijo nesprejemljivi, ne glede na to, kdo je na oblasti," je poudaril Prednik. Po pričanju Bobnar pred preiskovalno komisijo državnega zbora je po besedah Prednika na potezi predsednik vlade, "ki bo moral na vse te očitke tudi odgovoriti". Kot je poudaril, bosta morala tako Golob kot Bobnar dokazati, kar govorita, na vprašanje, komu bolj verjamejo v stranki, pa je dejal, da bi bilo do obeh nepošteno v naprej karkoli prejudicirati.

V SD po besedah Prednika niso zadovoljni z dogajanjem v zadnjem tednu. "Mislim, da se država sooča s precej večjimi problemi, kot je število ministrstev in rekonstrukcija vlade, ki seveda lahko pride v poštev," je poudaril vodja poslancev SD in dodal, da apelirajo na celotno vlado, da se začnejo posvečati vsebinskim težavam, ki jih imajo. Ob tem je naštel reševanje posledic ujme, zdravstva in plač v javnem sektorju ter napovedano davčno in šolsko reformo. "To so težave, s katerimi se moramo soočiti, in ne ravno krčenje ministrstev," je prepričan Prednik.

Mesec: Ni edina težava vlade njena struktura

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec prav tako meni, da se mora "vlada resno pogovoriti". "Ni edina težava njena struktura, bistveno večja težava je, kako ta vlada deluje," je izpostavil Mesec in dodal, da je treba zelo jasno določiti, katere politične cilje bodo izpeljali do konca mandata.

Ni edina težava struktura vlade, je poudaril minister za delo Luka Mesec.
Robert Balen

V Levici pričakujejo, da se bodo na koalicijskem vrhu 8. novembra "resno pogovorili", sami pa bodo vztrajali pri razpravi o treh točkah, in sicer o načinu delovanja in strukturi vlade ter političnih ciljih do konca mandata. Na vprašanje, kaj konkretno vidi kot težave v načinu delovanja vlade in o domnevnih pritiskih premierja Goloba na delo policije, pa je Mesec odgovoril, da je "timski človek" in da bo težave v prvi vrsti reševal znotraj vladne ekipe, šele nato pa jih bo javno komentiral.

Golob: Mogoče je to tisto, kar moti koalicijske partnerje

Koalicijski partnerji so torej pri vprašanju rekonstrukcije vlade in zmanjševanja števila ministrstev zadržani. Premier Golob je v včerašnjem pogovoru za TVS v zvezi s tem dejal, da združevanje ministrstev pomeni tudi manj kabinetnih zaposlitev in manj ministrskih mest. "Mogoče je to tisto, kar moti koalicijske partnerje. Verjamem, da se bomo o tem pogovorili in našli rešitev." Prvak najmočnejše opozicijske stranke SDS Janez Janša je medtem danes na družbenem omrežju X zapisal, da ni gol samo cesar, ampak celotna vladajoča koalicija, in dodal, da so edina rešitev predčasne volitve.

Sajovic: V koaliciji se znamo o vsem dogovoriti

"Za zdaj gre šele za idejo, ki jo je treba prespati in na koncu sprejeti rešitev, da bodo vsi partnerji na neki način zadovoljni," o morebitni rekonstrukciji vlade pravi vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Vodje poslanskih skupin koalicije da se znajo "o vsem pogovoriti, dogovoriti ter poiskati rešitve". Pri možni rekonstrukciji pa Sajovic razume predsednika vlade, saj da so se spremenile razmere v državi in v svetu.

"Šlo je za čas, ko nekdo še ni bil minister, in čas, ko nekdo ni bil predsednik vlade. Šlo je za pogovor, dogovor o bodočem ravnanju, ki naj gre v smeri zakonitega postopanja," pa se je odzval na očitke na račun Golobovih domnevnih navodil bivši notranji ministrici Tatjani Bobnar, kaj da naj naredi s policijo. Sam ni bil del teh pogovorov, zato jih težko sodi. Hkrati je poudaril, da so aprila lani šli na parlamentarne volitve z zavezo o depolitizaciji policije in za to tudi dobili mandat.

Sajovic je komentiral tudi novo kampanjo SDS, ki je ob ceste postavila plakate z napisom Še kdo pleše? in fotografijo prvaka največje vladne stranke Gibanja Svoboda. "Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve," je zatrdil Sajovic. 

Po njegovih besedah pa ni naključje, da so nekateri plakati na istih mestih kot tisti, s katerih je Rok Snežič "vabil, da preselimo podjetje v kakšno od bližnjih davčnih oaz, ali nam sporočal, da odpira vrata v Dars, Luko Koper, SDH, Slovenske državne gozdove". "Bojim se, da je to vse financirano iz istega denarja, ki ga je nekdo z rutinirano kretnjo pobral z mize," je še dejal Sajovic in dodal, da vsako sporočilo in oglas največ pove o njegovem naročniku. "Vsak ima svoje sporočilo za volivce, take in drugačne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta