Pojasnilo Roberta Goloba: Kaj očita izključeni poslanki Mojci Šetinc Pašek?

Luka Mlakar Luka Mlakar
26.10.2023 10:31

Zaradi ravnanj poslanke se v odnosih med člani stranke ustvarjata nezaupanje in nezadovoljstvo, je v pobudi za izključitev Mojce Šetinc Pašek iz Gibanja Svoboda zapisal prvak stranke in premier Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojci Šetinc Pašek v Svobodi očitajo, da je poskušala v stranko vnesti razdor.
Robert Balen

"Razlogi za izključitev članice so v očitkih neenotnega delovanja, poskusa vnosa razdora v delovanje stranke, neupoštevanje usmeritev vodstva stranke in kolektivnih dogovorov, neusklajeno komuniciranje z mediji in javnostmi ter s tem povezan sum o nepooblaščenem posredovanju notranjih informacij zunanjim deležnikom," je v pobudi za izključitev poslanke Mojce Šetinc Pašek iz največje koalicijske stranke zapisal prvak Gibanja Svoboda in predsednik vlade Robert Golob.

Golob: Vzdržati bi se morala neodgovornega javnega komentiranja

Zaradi prej navedenih ravnanj Šetinc Pašek se po njegovih besedah v odnosih med člani stranke ustvarjata "nezaupanje in nezadovoljstvo", ki predstavlja oviro za normalno delovanje stranke in poslanske skupine Svoboda. Kot je zapisal Golob, je Šetinc Pašek v dosedanjem ravnanju večkrat ravnala v neskladju z usmeritvami in kolektivnimi dogovori, ki so bili sprejeti na ravni stranke. Neusklajeno komuniciranje z mediji in javnostmi poslanki očita pri dogajanju v povezavi z nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik in obrambnim ministrom Marjanom Šarcem iz kvote Gibanja Svoboda. Šetinc Pašek bi se morala po njegovih besedah vzdržati "neodgovornega javnega komentiranja" aktualnega dogajanja in sporočanja stališč, ki niso bila predhodno usklajena na ravni stranke.

"Čeprav je pri tem izrazila svoje osebno stališče, je nemogoče spregledati pričakovan medijski odziv, ki je sledil njenim izjavam v smislu, da so 'očitki na račun ministrice za stranko boleči' ali pa pri zapisu na popularnem družbenem omrežju, v katerem je kot poslanka izrazila pričakovanje, da bodo tudi za druge člane vladne ekipe veljala enaka pravila politične odgovornosti, s čimer je namigovala na to, da bi moral minister za obrambo odstopiti." Medijsko poročanje, ki je sledilo navedenim izjavam poslanke, je stranki povzročilo politično škodo, sa je neupravičeno nakazovalo na notranje razprtije in nesoglasja v ekipi Gibanja Svoboda, je zapisal Golob.

Poslanka je namigovala, da bi moral minister Šarec odstopiti, je zapisal premier Golob.
Robert Balen

Šetinc Pašek je v primeru nekdanje ministrice za javno upravo Ajanović Hovnik poudarila, da je za stranko zgodba o očitkih na račun ministrice "precej boleča". Izrazila je tudi pričakovanje, da bo Ajanović Hovnik znala jasno argumentirati in pojasniti svoja stališča v zvezi z aferami o službeni poti v New York in razpisu ministrstva za nevladne organizacije. "V prvi vrsti pa je to stvar predsednika vlade in dotične ministrice," je dejala poslanka. Ob tem je poudarila, da sama v politiki stavi na integriteto in videz: "Ne gre samo za kazenske odgovornosti, gre tudi za videz in politično odgovornost." Ko gre za razpis ministrstva za obrambo za snemanje vojaškega resničnostnega šova, pa je poslanka na Facebooku delila naslednjo objavo: "Zame je stvar jasna. Za vse nas v politiki veljajo ista pravila politične odgovornosti in integritete. Če je politična odgovornost in videz veljal za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca. Zdaj pa si grem kupit sendvič."

Šetinc Pašek: Razlogi za razrešitev Šinko me niso posebej prepričali

Golob Šetinc Pašek med drugim očita tudi, da je neusklajeno s stranko ravnala tudi v primeru glasovanju o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko. "Navkljub podpori predlaganemu sklepu za razrešitev je javno poudarila, da je 'razlogi za razrešitev ministrice niso pravzaprav posebej prepričali'. Na podlagi teh izjav je javnost ponovno (neupravičeno) pustila v prepričanju oziroma je pripomogla k ustvarjanju javnega vtisa, da se stranka Gibanje Svoboda sooča s hudimi notranjimi nesoglasji, kar v medijskem prostoru predstavlja 'gorivo' za nadaljnja politična natolcevanja o razpokah v delovanju največje koalicijske stranke."

Šetinc Pašek je dejala, da je razlogi za razrešitev ministrice Šinko niso posebej prepričali.
Robert Balen

Šetinc Pašek se je pred glasovanjem o razrešitvi kmetijske ministrice odločila za obrazložitev svojega glasu. "Ta razprava danes me vodi k temu, da me razlogi za razrešitev ministrice pravzaprav niso posebej prepričali. Z ministrico sem sodelovala zgledno, lahko rečem, da smo tako sodelovali vsi v državnem zboru. Zdi se mi, da je bil njen odnos do poslancev profesionalen. Sama osebno ocenjujem, da je na ministrstvu delo zastavila po strokovnih preferencah in da se je, kolikor se je le dalo, poskušala izogniti temu, da bi podlegla pritiskom raznoraznih lobijev, pa naj si gre za kmetijske zbornice, kmetijska združenja ali pa razne aktivistične ljubiteljske združbe in skupine," je poudarila Šetinc Pašek.

Poslancem naj bi prepovedali komuniciranje s Šetinc Pašek

A v nadaljevanju je dejala, da sama osebno pri glasovanjih v zvezi z vlado in ministri strogo sledi načelu, da ministre državnemu zboru v imenovanje predlaga predsednik vlade: "Predsednik vlade je tisti, ki koordinira delo ministrske ekipe in mora biti karseda v dobrih odnosih s slehernim od svojih ministrov. Kot ugotavljam, je glavni razlog razrešitve ministrice pravzaprav v tem, da je odnos med predsednikom vlade in ministrico porušen in da nekega zaupanja med njima več ni, kar pomeni, da bo delo ekipe slabo. To je tisto, zaradi česar bom podprla razrešitev ministrice." Šetinc Pašek je tako kot vsi prisotni poslanci Svobode podprla razrešitev ministrice. Spomnimo, da njena zdaj že nekdanja strankarska kolegica Klakočar Zupančič na drugi strani ni hotela odločati o razrešitvi ministrice Šinko in se je glasovanju izognila.

"Nikoli ne bi kandidirala za stranko Gibanje Svoboda, če bi vedela, da bodo strankarski interes postavili nad javni interes. Samo tako razumem te očitke," je očitke v pobudi za izključitev iz stranke komentirala Šetinc Pašek, ki kljub izključitvi iz stranke za zdaj očitno ne namerava zapustiti poslanske skupine Svoboda. V njej bo sicer ostala zgolj "tehnično". Glede na poslovnik državnega zbora lahko kljub izključitvi iz stranke ostane članica strankine poslanske skupine, saj je bila na njihovi listi izvoljena v parlament. Iz poslanske skupine je v stranki ne morejo izključiti, iz nje lahko izstopi le sama. A stopnjevanje pritiska na poslanko se medtem nadaljuje. Po naših informacijah naj bi v največji vladni stranki poslancem prepovedali nadaljnje komuniciranje s Šetinc Pašek, prav tako bo vodja poslancev Svobode Borut Sajovic predlagal njeno zamenjavo na čelu parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta