Notranje ministrstvo odgovarja policijskemu sindikatu in se sprašuje po motivu, premier Šarec ne vidi nobenega razloga za očitke

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
17.05.2019 13:28

Sindikat policistov Slovenije napoveduje zaostrovanje stavkovnih aktivnosti. Minister očitke o klientelizmu ter pritiskih na sindikat zavrača in sindikat sprašuje, kakšni so pravzaprav njihovi cilji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. 
Robert Balen

Tri razloge, zakaj so se obrnili na javnost v obliki tiskovne konference, je navedel Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije. Prvi naj bi bil nedopustne in zavajajoče izjave tako predsednika vlade Marjana Šarca kot notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Kot drugega je navedel nedopustne pritiske na sindikat, kot tretjega pa prav napoved zaostritve stavkovnih dejavnosti zaardi kršitve stavkovnega sporazuma.
Po Mlekuševih besedah je sodi izbil dno intervju predsednika vlade na portalu Pod črto, v katerih je po mnenju sindikalist kršil temelja načela demokratične države. Izjavil je namreč, da se v policiji zaposlujejo tudi takšni, ki bi si morali zbrati drug poklic, da bi policija morala nekoga, ki je vdrl v informacijski sistem tetra takoj zaposliti v policiji in da se gredo sindikalisti preveč sindikalnih bojev, ter da ni sindikat tisti, ki vodi policijo. To se zdi Mlekušu žalitev policistov in naj bi bile take izjave nedopustne. "Premier se more še o marsičem podučit," je dejal Mlekuš. "Ne vodi policije sindikat, je pa sindikat tisti, ki predstavlja glas delavcev, torej šibkejših, in nas ne bo nihče utišal," je dejal Mlekuš. Napad na sindikat je tako po njegovem napad na delavce. "Oviranje sindikalnega dela pa je po naši zakonodaji tudi kaznivo dejanje. A da se takšnemu ravnanju premiera ne gre čuditi, če ima kot svetovalca zaposlenega Damirja Črnčeca, ki je v preteklosti sindikate primerjal s teroristi.
Glede napadov na sindikat in pritiskov na njihovo delo je Mlekuš navedel, da sta morala on in podpredsednika Policijskega sindikata Slovenije potem, ko sta bila vabljena kot gosta v radijsko oddajo, na zagovor k ministru.
"Trenutna vlada in MNZ od nastopa naprej nista naredila nič. Razmere na meji se zaostrujejo, v nekaterih enotah pa manjka tudi do 30 odstotkov policistov, vse bolj so obremenjeni z administracijo. Minister je na parlamentarnem odboru govoril o aktivni politiki zaposlovanja, a to je laž, sprenevedanje," je dejal Mlekuš in kot dokaz navedel, da naj bi se letos na policijsko akademijo letos vpisalo okoli 400 zainteresiranih, doslej je bilo teh vpisov med 800 in 1000. Napoved vlade, da bo v pomoč policistom na mejo poslal dodatne pripadnike vojske, pa je Mlekuš komentiral z besedami, da je pomoč vojske dobrodošla, a da ti samostojno ne morejo opravljati nalog, postopki pa so dolgotrajni, saj je veliko administracije. Ukrepov, ki bi zadeve pospešile, pa ni.
Nekateri policisti se vozijo v službo tudi so 250 kilometrov, a ne morejo biti premeščeni, ker ni kadrov, je dejal Mlekuš in dodal: "Stranka, iz katere izhajata tako premier kot minister, torej LMŠ, pa nima problema z zaposlovanjem svojih kolegov in prijateljev. Na zaupanje je namreč kot svetovalec pri notranjem ministru zaposlen Julijan Rupnik, pred volitvami sicer brezposeln." In četudi so vsi svetovalci doslej imeli delovno mesto izključno na sedežu MNZ, naj bi ga Rupnik imel v centru v Gotenici, saj stanuje v bližini. "Ministru ne odrekamo pravic, ki jih ima, a se sprašujemo, ali ne gre v tem primeru za strankarski klientelizem in korupcijo." Mlekuš je dejal, da so vse dokumente, ki so jih v zvezi z Rupnikom pridobili, posredovali komisiji za preprečevanje korupcije.
​Glede kršitve stavkovnega sporazuma se je Mlekuš spomnil na različno stališče policistov in vlade glede vrednostni projekta varovanja schengenske meje in preprečevanja ilegalnih migracij. Jedro spora ostaja interpretacija, ali je znesek petnajstih milijonov evrov, kolikor je namenila vlada, bruto bruto znesek ali pa le bruto znesek in mora država primakniti še svoj del za prispevke zaposlenih, kot trdijo v policijskih sindikatih. Sindikati bodo glede tega vložili tožbo oziroma spožili upravni spor, Mlekuš pa je dejal,da so naslovili na vlado predlog za pogovore in mirno reševanje sporov, a je vlada to zavrnila. "Zaradi napačnih interpretacij odgovornih je policija oziroma MNZ v preteklosti že izgubila nekaj milijonov, ki jih mora plačati zaradi izgubljenih tožb. zanima me, ali bo kod sprejel odgovornost tokrat. Podpisan je premier, torej bi jo moral on, ali pa vsaj minister," je prepričan Mlekuš.

MInistrstvo odgovarja

Notranji minister Boštjan Poklukar očitke sindikata zavrača.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta