Nov poziv za evropska delegirana tožilca iz Slovenije. Se bosta neizbrana še enkrat pritožila?

STA, VČ
09.07.2021 13:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V današnjem Uradnem listu naj bi bil objavljen novi poziv pravosodnega ministrstva za izbor kandidatov za evropska delegirana tožilca. 

Izbrana kandidata iz prejšnjega razpisa Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta junija na upravnem sodišču vložila tožbo zoper sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in predlog za začasno odredbo, v katerem sta med drugim zahtevala, da se do pravnomočnega zaključka upravnega spora prepove objava novega javnega poziva k vložitvi kandidatur. A je upravno sodišče prejšnji teden njuno tožbo zavrnilo, saj da sta jo vložila prezgodaj, še preden sta prejela sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev.

Radio Slovenija je danes poročal, da naj bi bila po več kot mesecu dni Oštir in Frank Elerjeva zdaj vendarle prejela sklep vlade, da ne bosta postala evropska tožilca, in imata od vročitve 30 dni časa za vložitev nove tožbe.

Vlada se je konec maja odločila, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Namesto tega je ministrstvu za pravosodje naložila, naj nemudoma objavi nov poziv, tedanja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je zaradi tega odstopila.

Vlada je odločitev o neseznanitvi utemeljila z ugotovitvijo, "da se javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev (...) že po samem zakonu šteje za neuspešnega, zato na njegovi podlagi pripravljen predlog državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev nima veljavnih pravnih učinkov". 

Državnotožilski svet je za dogovorjeni dve mesti namreč oblikoval le predlog dveh kandidatov, čeprav bi po mnenju vlade moral oblikovati listo šestih kandidatov. V tožilskih vrstah, med drugim v državnotožilskem svetu in društvu državnih tožilcev, pa nasprotno vztrajajo, da je bil že prvi razpis in izbor kandidatov povsem zakonit.

Postopek imenovanja obeh kandidatov je pred tem stal več mesecev, špekuliralo se je, da zato ker da sta kandidata moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Evropsko tožilstvo je začelo delovati 1. junija, čeprav do takrat od 22 sodelujočih držav delegiranih tožilcev nista predlagali Finska in Slovenija. Premier Janša, ki je bil nazadnje z evropske strani pozvan, naj se ta postopek čimprej zaključi, ko je ta teden v Evropskem parlamentu v Strasbourgu predstavljal prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU, je ocenil, da bi se lahko postopek imenovanja končal do jeseni, a je dodal, da vlada pri tem ni edini dejavnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta