Novinarji ostro nad Valentina Areha zaradi posega v oddajo Studio City: Gre za prekoračitev pristojnosti in zavajanje

M.R., STA
06.01.2022 21:56

Kolektiv novinark in novinarjev informativnega programa TV Slovenija najostreje obsoja odločitev v.d. direktorja TV Slovenija Valentina Areha, da kolumnisti oddaje Studio City odslej ne bodo več prejemali plačila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Valentin Areh

Adrian Pregelj/RTV Slovenija

"Njegova utemeljitev zavrnitve podpisa avtorskih pogodb rednih kolumnistov oddaje pomeni prekoračitev pristojnosti direktorja. Hkrati je zavajajoča ter povzroča škodo programu ter ugledu naše ustanove," so zapisali v odzivu. 

Poleg tega Valentinu Arehu pripisujejo zavajanje, saj je v odzivu, ki je bil objavljen na spletni strani RTV Slovenija, govoril o komentatorjih in ne kolumnistih. Zapisali so, da je kolumna samostojen žanr, ki je v oddaji tudi tako označen, in da ne gre za pogodbe s komentatorji. Saj slednji v oddaji že doslej niso bili plačani, prav tako niso bili plačani gostje v drugih informativnih oddajah, poudarjajo. 

O tem so obvestili tudi generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougaha, pričakujejo pa tudi odziv v. d. odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik

Valentin Areh je namreč na kritike, ki so se pojavile v javnosti, da se ukinjajo kolumne v oddaji Studio City, dejal, da "komentatorji ostajajo", da pa bodo ukinili honorarje za njih. "Koncepta oddaje Studio City tako ne spreminjamo," je zatrdil. "Želimo si, da v njej tudi v prihodnje gostujejo politični komentatorji po izbiri uredništva," je Areh navedel v pojasnilu.

Razlogi za ukinjanje honorarjev za zunanje novinarje, ki nastopajo kot "komentatorji" v Studiu City, so po njegovih besedah tako varčevalni kot načelni. "V zadnjem času so se namreč nekateri komentatorji na nas obrnili s prošnjo ali zahtevo, da jim komentiranje plačamo tudi za nastope v Odmevih, Dnevniku, Prvem Dnevniku ali v Tarči, kot je to praksa v Studiu City," je navedel. Ker pa nobena slovenska televizija ne plačuje "komentatorjem" za nastop v informativnih oddajah, so se odločili, da tovrstno prakso prekinejo.

Kolumna naročena in spisana vnaprej

Kolumnistka v oddaji Studio City Anja Zag Golob je na svojem Facebooku profilu zapisala, da je Areh zavrnil podpis za podaljšanje njene pogodbe o sodelovanju pri oddaji Studio City, ki se obnavlja letno, na tej podlagi pa so izplačani honorarji za kolumne, s katerimi na vsakih šest tednov enkrat sodeluje v oddaji. Pri tem je dodala, da Areh ni zavrnil le podpisa njene pogodbe, ampak podpise pogodb vseh šestih kolumnistov in kolumnistk v oddaji. Pri tem je poudarila, da je kolumna novinarska zvrst, ki je naročena in spisana vnaprej, zato je tudi plačana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta