Obisk pri precej manj znani manjšini

Boris Jaušovec
16.11.2021 06:30

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je preverila slovenski utrip pri štajerskih Slovencih v Avstriji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ministrica je otroke v graškem vrtcu po njihovi dvojezični predstavi nagradila z bonbončki. Foto: Boris JAUŠOVEC

Boris Jaušovec

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je včeraj prvič prišla na uradni obisk v Gradec k štajerskim Slovencem v Avstriji. Bila je že enkrat prej v Pavlovi hiši v Potrni ob meji z Gornjo Radgono, tokrat pa je bil krog njenih sogovornikov veliko širši.

Seveda se je sestala s predsednico Kulturnega društva člen 7 za štajerske Slovence v Avstriji Susanne Weitlaner in njenimi sodelavci. Društvo je krovna organizacija za to našo manjšino, ki ji tako kot koroškim Slovencem Avstrijska državna pogodba jamči narodnostne pravice. Ampak poleg tega si je Jaklitscheva vzela čas tudi še za druge obiske. Tako se je na slavistiki Univerze Karla in Franca pogovarjala z njenim vodjem in profesorjem slovenščine Andrejem Lebnom. Pogovoru sta se pridružila še dekan filozofske fakultete Michael Walter in rektor univerze Martin Polaschek. Ugotavljali so, da bojazni za ukinitev najstarejše katedre za slovenščino zunaj meja Slovenije ni, saj potrebe po znanju tega jezika rastejo. Tudi društvo si prizadeva, da bi slovenščina na avstrijskem Štajerskem bila ponujena od jaslic oziroma otroških vrtcev pa vse tja do univerze, saj bi potrebovali kar najbolj izobražene poučevalce tega jezika. Pri obisku slovenske čitalnice, ki je del deželne knjižnice, je ministrica z zadovoljstvom ugotovila, da ji je slovensko podjetje Big Bang podarilo računalnike, na katerih obiskovalci lahko spremljajo dogajanje v Sloveniji, denimo, slovenske časopise.

Jaklitsch, potomka kočevskih Nemcev, se je srečala tudi z učiteljico slovenščine v novi srednji šoli St. Andrä Tatjano Vučajnk pa s predsednico Društva avstrijsko-slovenskega prijateljstva Kasildo Bedenk. Najbolj prisrčno pa je bilo njeno srečanje s skupino vrtčevskih otrok, ki jih v zasebnem GIP (Generationen in Partnerschaft/Generacijsko tovarištvo) Grabenstrasse skozi igro in pesem učijo slovensko. Otroci, stari tri do šest let, so pod vodstvom vzgojiteljic Anjo Pušnik, Lidijo Vrankovečki in Heidimarie Nösselböck pred visoko delegacijo neutrudljivo peli in ugibali imena domačih živali po slovensko. Vodja vrtca in jaslic GIP Karin Farkas nam je ob tem povedala, da imajo v dvojezičnem programu, ki so ga prvič ponudili lani, vpisanih 25 malčkov, polovico vseh v vrtcu. Od teh jih ima le pet slovenske starše ali celo stare starše, po večini iz avstrijske Koroške. "Vsi drugi so nemškogovoreči, nekaj pa je begunskih otrok," je dodala.

Na tiskovni konferenci je ministrica Helena Jaklitsch spregovorila o namenu svojega obiska: "To sem storila iz dveh vzgibov. Prvi je, da tudi v Sloveniji promoviramo obstoj te nam od koroških Slovencev manj znane manjšine v Avstriji. Po drugi plati pa ji želimo okrepiti samozavest, še posebno zdaj, ko je tudi tukajšnja slovenska društva, klube in institucije prizadela pandemija covida in je bilo druženja med njimi manj. Srečala sem številne srčne ljudi, ki so zelo naklonjeni učenju in ohranjanju slovenščine. Pri tem so potrebni počasni koraki, ki pa že kažejo rezultate in se slovenska samozavest tukaj krepi."

Ministrica je obisk sinoči sklenila v Klubu slovenskih študentov in študentk, ki ga te dni obnavljajo. Z marčevsko podporno akcijo prodaje umetniških del so študenti, po večini iz avstrijske Koroške in Slovenije, zbrali 7830 evrov. Nekaj denarja dobijo tudi iz Slovenije, nam je povedal predsednica Jera Jagodic. "S tem denarjem smo v klubskih prostorih, ki merijo okoli 90 kvadratnih metrov, že zamenjali okna in prostore pobarvali. Sedaj se ukvarjamo z zamenjavo talnih oblog," nam je še dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta