Odbor DZ potrdil predlog odloka o preklicu referenduma

STA, A.L.
23.10.2024 17:16

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes brez glasu proti potrdil predlog odloka, s katerim bi DZ preklical posvetovalni referendum o novi nuklearki v Krškem (Jek 2).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

DZ ga bo obravnaval na četrtkovi izredni seji.

V skladu z odlokom, ki ga je DZ s skoraj dvotretjinsko večino sprejel 10. oktobra, bi moral biti referendum 24. novembra. Vprašanje bi se glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Opravila za izvedbo referenduma so že stekla, nastalo je nekaj stroškov, v petek bi se morala začeti tudi referendumska kampanja. Vendar pa so mediji v zadnjem obdobju poročali o več negativnih zgodbah v zvezi z Jekom 2 in referendumom o njem, zato so v ponedeljek poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale, podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

Odločitev o preklicu referenduma pozdravil tudi Gregorič

Ker je edina pravna pot za preklic referenduma sprejem odloka o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka, so poslanske skupine, ki so prvotno predlagale referendum, v torek vložile tudi predlog razveljavitvenega odloka.

Kot je na današnji seji odbora DZ dejala poslanka Levice Nataša Sukič, so v njihovi poslanski skupini ves čas zagovarjali stališče, da referendum ni smiseln, če javnost nima na voljo ustreznih informacij. "Tudi v tem mesecu, ko bi potekala kampanja, teh informacij ljudje ne bi dobili," je prepričana. V Levici po njenih besedah niso proti Jeku 2, zahtevajo pa, da država projekt izvede transparentno. "Ko bomo dovolj daleč, pa je nujen zakonodajni referendum, saj gre za skupno energetsko prihodnost Slovenije," je dodala.

Odločitev o preklicu referenduma je pozdravil tudi poslanec Svobode Miroslav Gregorič, ki je kot edini iz poslanske skupine svoj podpis pod predlog za razpis referenduma umaknil. "Menim, da bi ta parlament lahko nehal sprejemati resolucije, kajti resolucije niso zavezujoče, če niso zavezujoče, pa jih ne potrebujemo," je dodal.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta