(ODPRTO PISMO) Sodniško društvo premierju Robertu Golobu: Obljube, obljube, obljube!

Odprto pismo Slovenskega sodniškega društva vladi in premierju Robertu Golobu - od vlade v mesecu dni pričakujejo odločitve, ki bi uredile materialni položaj sodnikov. V nadaljevanju ga objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije,

10. januarja letos ste nastopili na Občnem zboru Slovenskega sodniškega društva in pred avdienco več kot 300 sodnikov in v prisotnosti javnosti razložili, da ste edini v tem položaju do sedaj, ki ne le, da se zaveda neustreznosti sodniških plač, pač pa bo za razliko od svojih predhodnikov zoper to tudi konkretno ukrepal. "Da Vlada pokaže resnost te svoje namere,", ste dejali, bodo sodniki od 1. 1. 2023 deležni enakega nominalnega dodatka k plači, do sistemske ureditve, ki je – kot ste sami prikazali – sedaj okoli 20 odstotkov v škodo sodnikov.

Obljube, obljube, obljube!

Dne 27. 3. se je Občni zbor Slovenskega sodniškega društva ponovno sestal in ugotovil, da svoje resnosti za zdaj Vlada ni pokazala. Prav nasprotno. Skozi nastope ministrice za javno upravo bi se dalo sklepati, da Vlada vaše obljube, ki smo jo sodniki kot resno z aklamacijo sprejeli, ne bo spoštovala. In to brez kakršnegakoli pojasnila sodnikom oziroma razlage, kaj namerava namesto tega storiti, in kdaj.

Želimo jasno sporočiti, da se s sodniki preprosto tako ne ravna. Občni zbor Slovenskega sodniškega društva je soglasno sklenil, da Vlado pozove k takojšnjemu ukrepanju. Sodniki smo v tej državi, katere eno od vej oblasti trenutno vodite, odločevalci, brez katerih država in družba ne moreta delovati. Smo tisti, ki v končni fazi zagotavljamo njeno mirno delovanje. Zagotavljamo varstvo pravic in svoboščin, varnost pravnega prometa, enakost pred zakonom, skratka to, kar je temeljno v pojmu »vladavina prava«. Tega, kar počnemo, ljudem ne moremo »samo obljubiti«. Tudi vaša Vlada se je vsem, ne le sodnikom, zavezala k doslednemu spoštovanju pravne države, demokracije in vladavine prava. V njeni srčiki je neodvisno sodstvo; ste v položaju, od katerega je materialna neodvisnost sodstva odvisna. Pričakujemo, da bo Vlada, ki jo vodite, najkasneje v naslednjem mesecu sprejela ustrezne odločitve v smeri vaših zavez, sicer bomo sodniki prisiljeni v intenziviranje aktivnosti za dosego ureditve svojega plačnega položaja.

Slovensko sodniško društvo, ki združuje skoraj 600 sodnikov, je ves čas v dobri veri konstruktivni sogovornik. Ker pa žal z Vladne strani ni oprijemljivih konkretnih rezultatov, so se sodniki začeli angažirati tudi izven naše organizacije, kar utegne povzročiti zaskrbljujoče kaotično stanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta