(ODZIV) Breda Kutin, predsednica ZPS: Žongliranje s pravicami in zaupanjem potrošnikov ne koristi nikomur

Odziv Brede Kutin, predsednice Zveze potrošnikov Slovenije, na Pogled "So res za vse krive turistične agencije?", objavljen v Večeru, v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrošniške organizacije se zavedamo težkega položaja, v katerem so se znašli ponudniki turističnih in prevoznih storitev, zato podpiramo intervencijske ukrepe držav za pomoč gospodarstvu, da zaščiti delovna mesta in podpre ukrepe za njegovo hitro okrevanje. A ne na račun krčenja in nespoštovanja pravic potrošnikov.
Na ZPS smo prepričani, da potrošniki ne smejo biti prisiljeni v brezobrestno kreditiranje organizatorjev potovanj ali drugih ponudnikov storitev. To še toliko bolj velja za tiste potrošnike, ki zaradi nastale gospodarske krize (bistveno zmanjšanje prihodkov, brezposelnost) denar nujno potrebujejo za lastno preživetje. Ni odveč izpostaviti, da so sprejeti interventni ukrepi bankam naložili, da omogočijo moratorij tistim, ki zaradi spremenjenih okoliščin ne zmorejo odplačevati kreditov, a bodo tudi za ta čas morali bankam plačati obresti in stroške. Zato se potrošnikom v času krize ne sme odvzeti in omejiti njihovih pravic do vračila denarja. Potrebno je zagotoviti likvidnost in v izogib insolventnosti ponudnikov turističnih storitev najti alternativne rešitve.
Stališča ZPS so v skladu z evropsko zakonodajo in usklajena z ostalimi potrošniškimi organizacijami, članicami evropske potrošniške organizacije BEUC. Da omejevanje in zmanjševanje pravic potrošnikov v času krize ni prava pot, je večkrat izpostavila tudi Evropska komisija, ki kljub pritiskom številnih držav članic poudarja, da se morajo obstoječe pravice potrošnikov, kot jih določajo evropske uredbe o pravicah potnikov ter direktiva o paketnih potovanjih, tudi v času krize covid-19 ohraniti. Evropska komisija je v pravkar objavljenih Priporočilih državam članicam posebej izpostavila, da so na voljo številni instrumenti, s katerimi lahko države članice pomagajo turističnemu gospodarstvu ter z njimi zagotovijo tako ohranjanje likvidnosti ponudnikov storitev kot njihovo izpolnjevanje obveznosti do potrošnikov - skladno z veljavno zakonodajo. A niti pristojno ministrstvo niti vlada Zveze potrošniškov Slovenije ni vključila v pogovore za iskanje rešitve. Kljub temu, da je ZPS že sredi marca Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je odgovorno tudi za varstvo potrošnikov, pozvala naj se problematika vračanja vplačil zaradi odpovedi potovanj rešuje z zagotovitvijo posebnega jamstva za izdane dobropise ali vrednostnice, s katerim bo poleg turističnih agencij za izplačilo dobropisa jamčila tudi država. To jamstvo bi potrošnikom dalo garancijo, da bo vrednotnica imela vredost tudi čez dve leti. Koliko je sicer vredna vrednotnica za potrošnika, če je v vmesnem času ponudnik šel v stečaj? Nič!
Zakonska rešitev, ki jo je sprejela vlada, predlogov ZPS ni upoštevala, je pa bistveno zmanjšala varstvo potrošnikov. Slovenska vlada in parlament imata priložnost, da to v novem korona paketu, ki naj bi bil v veliki meri namenjen pomoči turistični dejavnosti, popravita in poskrbita tudi za spoštovanje pravic potrošnikov.
Ponovno pozivamo državo, naj zagotovi ustrezna finančna sredstva (tako kot za druge sektorje gospodarstva npr. v obliki ugodnih posojil) in dodatno jamstvo (npr. v obliki posebnega sklada) podobno, kot so to storili na Danskem, ki bo potrošnikom zagotavljalo, da po dveh letih ne bodo ostali brez obljubljenih storitev in brez vplačanega denarja. Tako bi lahko turistične agencije izpolnile zakonske obveznosti do potrošnikov in hkrati ohranile njihovo zaupanje, kar je ključnega pomena za prihodnost turistične panoge.
Samo vprašamo se lahko, v kolikšni meri bodo potrošniki pripravljeni v prihodnje plačati predplačila za potovanja ali za letalske karte, če ne bo zagotovljenega ustreznega jamstva za njihova vplačila. Odnos turističnih agencij do potrošnikov pri razreševanju nastale situacije v času korona virusa je temeljni kamen za odnose v prihodnje. Ne smemo pozabiti, da gospodarstvo potrebuje potrošnike, turizem pa turiste, ki bodo zaupali v poslovanje ponudnikov storitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta