(ODZIV NA PISMO BRALCA) Proti vojnemu hujskaštvu in financiranju vojne (2)

04.08.2024 06:00

Pisma bralcev, 30. 7. 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Mlinarič

Spoštovani gospod Jordan Kodermac, stotnik. Dejstvo je, da vašemu pisanju manjka temeljit uvod oziroma predhodni "nagovor" bralcev, ki bi se nanašal na dogajanja pred napadom na državo Ukrajino, in sicer zaradi razjasnitve vseh dogodkov in okoliščin, ki so se zvrstili pred vojno, tudi v Kijevu, pod taktirko "velikih držav". Poudarjam pa, da vsa početja pred vojno nikakor ne opravičujejo ne te ne drugih vojn, prav tako ne vojne, ki jo vodi Izrael, v glavnem proti civilnemu prebivalstvu. Boste tudi o tem grozodejstvu nabrusili svoje pero, ker ga tokrat niste? Le čemu ne?

Kako je ravnal Hitler, je povsem znano in dokazano, vse pa z jasnim ciljem, da zavzame Evropo, korak za korakom, z izgovorom na izgovor. Prvi nemški kancler po koncu druge svetovne vojne, Konrad Adenauer, ga je označil za bedaka, ker se je šel vojno, je poudaril, da počnejo enako, osvajanje namreč, ampak s kapitalom. Da, danes se marsikaj počne s kapitalom, mar ne? Vas to nič ne skrbi, stotnik Kodermac? Vaše prejudiciranje, v primerjavi s Hitlerjem, o novi vojni (vojnah) pa je sila drzno. Mar ni to EPP za ustrahovanje z namenom oboroževanja (in bogatitve orožarskih lobijev), ki si ga nekateri tako zelo želijo, tudi jastrebi v SLO? Tako početje nikakor ne vodi k miru. Poudarjam, nikakor! Vprašam pa vas, ali lahko kdo garantira, da se zgodovina ne bo ponovila (vaše navajanje), da kdo ne bo stegnil krempljev po delih naše domovine, morda celo s treh strani.

Pravilno ste navedli, da je agresija Ruske federacije na Ukrajino očitno kršenje Ustanovne listine OZN. Pa ne samo v tem primeru, ampak v mnogih, prej in sedaj. Dogajajo se vojni zločini in genocid. Vi pa o tem čisto nič, kot minister Gregor. Žal živimo v času, ko se ne spoštuje sodb sodišč, podpisanih sporazumov, resolucij OZN itd. Po mnogih ocenah mednarodno pravo še nikoli ni bilo zlorabljeno v tolikšni meri kot v sedanjem času. To pa zagotovo ne vodi k miru, ampak le k doseganju zadanih političnih ciljev "velikih", katerih podaljšek so oboroževanje in posledično vojne. Si vi želite tuje vojaške baze na tleh naše domovine in pošiljanje naših fantov na tuja bojišča v imenu "velike ogroženosti"? Jaz zagotovo ne, stotnik Kodermac!

Kar zadeva podporo Natu, ste zapisali, da je je v naši državi vedno manj. Niste pa podali ocene oziroma navedli, zakaj je tako. Kakšni so razlogi? Širina pogleda je tista, ki te privede na takšno razmišljanje. Gre morda za zlorabe v interesu "velikih", spretno skritih z navajanjem demokracije in ogroženosti, vse pa v objemu ostudnih dvojnih meril. Športniki ene države na primer ne morejo sodelovati na OI, medtem pa športniki druge države, ki izvaja genocid, lahko. Še bi lahko našteval o sprenevedanju in dvojnih merilih.

Da, pred novim Evropskim parlamentom so veliki izzivi, kakšno pot bodo ubrali poslanci. Samostojno in vzravnano ali hlapčevsko? Sam sem za premirja in MIR, za katera si je treba nenehno prizadevati. Zato se često spomnim na Johna Lennona in njegovi Imagine in Give Peace a Chance. Pa vi, stotnik Kodermac?

Danilo Muršec, veteran vojne, stotnik I. stopnje, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta