(ODZIVI) Predstavnik gostincev: V nedogled ne bo šlo. Marporom: Kakšna je razlika med kolesarjenjem in smučanjem?

DR
04.12.2020 06:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Situacija nas sili v delo na črno

Smiljan Škarica 
Osebni arhiv

Smiljan Škarica, predsednik sekcije frizerjev pri OZS

"Glede na načrt sproščanja ukrepov menim, da zagotovo še en teden ne bomo odprli frizerskih salonov. Slovenija je edina država v Evropi, ki ima v drugem valu epidemije frizerske salone zaprte že sedmi teden, vključujoč naslednji teden. Dejstvo je, da nas taka situacija sili, da delo opravljamo na črno. Menim še, da nam država s tem, ko ne smemo delati, krši pravico do dela. V prvem valu smo izčrpali lastna finančna sredstva, konkretno v našem podjetju smo morali najeti kredite, da smo lahko poplačali svoje zaposlene. V drugem valu tega več ne moremo storiti. Skratka, zelo si želimo, da bi se frizerski saloni čim prej odprli ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. S tem bi razveselili stranke in tudi pripomogli k dvigu pozitivnega razpoloženja." 

Urejenost pred znanjem

Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev

Gregor Pečan 
Tit Košir

V nedogled ne bo šlo

Blaž Cvar
Igor Napast

Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS

"Mislim, da ta tabela potrebuje dodatno obrazložitev. V območje zelene faze, kjer je pogoj, da 7-dnevno povprečje novih okužb pade pod 300, sodijo nočni bari in diskoteke, ki so zaprti že od marca. Prepričan sem, da pod to ne sodi ostalo gostinstvo. Spadali bomo pod servisne dejavnosti. Drugače si tega enostavno ne znamo predstavljati. Tudi ko smo lokale zapirali, je gostinstvo še obratovalo v oranžni barvi, videti je, da bomo tako odpirali tudi bare. To pa prav tako pomeni, da bomo v decembru še zaprti. Počakali bomo na obrazložitve, ki jih bomo prejeli na seji strokovnega sveta za turizem. Zavedamo se trenutne epidemiološke slike, situacije, v kateri je naša država, a opozarjamo, da smo že drugič več kot šest tednov zaprti, skupno že četrti mesec. Pričakovali bi, da ukrepi, ki jih nalaga stroka, zaležejo. Gospodarstvo tega v nedogled ne bo preneslo. Tudi v gostinstvu moramo, če neka jed ni okusna, zamenjati recept ali kuharja." 

Odločitev vlade ni razumljiva

Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije

Mariča Lah 
Arhiv Večera

Kot da se je nekomu zamerilo smučanje

Bernard Majhenič 
Igor Napast

Bernard Majhenič, direktor Marporma

"Glede javnega prometa je ukrep razumljiv, ker se odvija v zaprtem prostoru. Pri smučanju pa se opravičujem, ampak moja pamet ni dovolj široka, da bi to razumela. Kakšna je razlika med kolesarjenjem in smučanjem? Smučanje je zelo širok pojem in tako, kot je zapisano, pomeni, da je prepovedano smučanje na domačem travniku, tudi turno smučanje, kjer si smučar smučke na rami odnese v hrib in se sam spusti. Kot da se je nekomu zamerilo smučanje, ki je individualen šport. Tako kot je zapisano, je nelogično in nerazumljivo. Obratovanje žičniških naprav ni prepovedano, so pa prepovedali smučanje. Potem bi vsaka oblika rekreacije morala biti prepovedana, tudi pohodništvo. Pogrešam jasna navodila, časovno omejena, kot v Avstriji, ko so smučišča zaprta do 7. januarja, mi pa ne vemo, kdaj bomo lahko delali. Naša smučišča so pripravljena, sneg delamo, ker so sedaj primerne razmere." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta