Oglasi vojske na Novi24TV: "Predvidevam, da oglašujejo v medijih, kjer so bralci bolj dojemljivi za vojaški poklic"

Kristina Božič
26.05.2020 12:00

Predvidevam pa, da je njihov kriterij takšen, da oglašujejo v medijih, kjer so bralci bolj dojemljivi za vojaški poklic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po novem namenja oglaševalski denar Novi24TV tudi obrambno ministrstvo za promocijo zaposlitve v slovenski vojski. 
Večer

"Res hočemo, da sprejemljivo postane prav vse?" To se je v sporočilu za javnost vprašal predsednik vlade – bolj kot retorično vprašanje, se je tedaj zdelo, da je vprašanje zastavil javnosti in nosilcem moči. Bil je november 2018. Tedanji premier Marjan Šarec je dodal še, da je "na mestu razmislek, kakšno je sporočilo vašega oglaševanja v medijih, ki se od nestrpnosti in sovražnega govora ne ogradijo in ju ne obsodijo, pač pa – nasprotno – celo širijo ali pri tem pomagajo". Oglaševalce – v prvi vrsti podjetja v državni (so)lasti – je pozval, tudi po medijskih razkritjih o posrednem sofinanciranju sovražnih vsebin, k razmisleku o tem, da z oglasi na medijskih portalih, ki širijo nestrpne in sovražne vsebine, dajejo tem sporočilom legitimnost. "Ali želja po dobičku res opravičuje strpnost do nestrpnosti," je predsednik vlade pred poldrugim letom sklenil poziv k odgovornemu postopanju.

Bosa propaganda

Že tedaj je bil v središču pozornosti zaradi spodbujanja nestrpnosti in izzivanja sovraštva portal Nova24TV ter spremljajoči televizijski kanal. Ta imata številne solastnike-delničarje, med katerimi so vidni člani stranke SDS, vključno s predsednikom stranke Janezom Janšo, pa tudi madžarska podjetja, blizu tamkajšnjemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu. V zadnjem obdobju so se na tem portalu in televizijskem mediju pojavili na novo oglasi slovenske vojske oziroma ministrstva za obrambo. Na to je prvi opozoril Domen Savič iz inštituta Državljan d, ki si že več let prizadeva za uveljavitev standardov družbeno-odgovornega oglaševanja.
Z ministrstva za obrambo so na vprašanja, ki smo jim jih poslali, odgovorili, da so sklenili februarja letos "okvirni sporazum za pripravo in izvajanje celovite strategije promocije in oglaševanja Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanja kadrov za Slovensko vojsko". Sporazum je sklenjen "s konzorcijem podjetij Pristop, Pristop Media in agencije Renderspace".

Tit Košir

Niso odgovorili na vprašanje o odgovornem oglaševanju

Vseeno pa se je s 15. majem letos, na dan, ko je začel veljati preklic epidemije koronavirusa v Sloveniji, "pričela 1. faza oglaševalske kampanje", so sporočili z ministrstva, ki ga vodi predsednik NSi. Na obrambnem ministrstvu pravijo, da je dolgoročni cilj propagandnih sporočil "grajenje zavedanja o SV kot odgovornem in zanesljivem zaposlovalcu, vojaški poklic pa privlačen za mlade z več zanimivimi možnostmi za uresničitev lastnih ciljev". Na ministrstvu dodajajo, da je slovenska vojska na trgu. Z drugimi delodajalci, pojasnjujejo, da na trgu dela "pravzaprav konkurira". In vsi ostali delodajalci, so zapisali, "se tovrstnih kampanj poslužujejo že dolgo časa".

Matej Tonin
Robert Balen

Tudi Pristop brez odgovorov

V vseh treh podjetjih, ki so del izvajalskega konzorcija, ki izvaja javno naročilo obrambnega ministrstva, je med zastopniki Primož Pusar, predsednik uprave podjetja Pristop. Podjetje Digitalna Agencija ali D'Agency je tista, ki na stran Nove24TV umešča oglase. Odgovorov na vprašanja, ki smo jih poslali podjetju Pristop, nismo prejeli. Poleg potrditev javno dostopnih podatkov smo jih med drugim prosili za pojasnilo, ali njihovo trženje oglasnega prostora na Nova24TV pomeni, da se kot oglaševalska agencija strinjajo z vsebinami in poklicnimi standardi, ki jih širi in s svojim delom prakticira portal Nova24TV in ali so novembra 2018 kakorkoli spremenili svoje delo po pozivu predsednika vlade k bolj odgovornemu oglaševanju s ciljem, da se posredno ne podpira razpihovanja nestrpnosti in širjenja sovraštva. Maja letos je sicer podjetje Pristop od ministrstva za obrambo že prejel dobrih 47.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta