Oksana Sarkisova: Moč, ki jo ima oblast, se zlorablja za laži in propagando, ki zavaja in sprevrača preteklost

Kristina Božič
19.03.2019 17:02

Oksana Sarkisova je direktorica mednarodnega festivala dokumentarnih filmov na temo človekovih pravic Verzio v Budimpešti in raziskovalka ter predavateljica na Centralnoevropski univerzi, ki se zaradi Orbanove zakonodaje počasi seli na Dunaj. Rojena je bila v Rusiji, svoj dom pa je v zadnjem desetletju našla na Madžarskem. Skupaj sva bili članici žirije Amnesty International Slovenije za izbor najboljšega dokumentarnega filma na temo človekovih pravic na letošnjem Festivalu dokumentarnega filma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oksana Sarkisova: Zgodovina in spomin sta dve zelo različni stvari.
Kristina Božič

Kaj za vaše delo pomenijo spremembe, ki segajo tudi na področje akademske svobode in človekovih pravic na Madžarskem?
Zapleteno je. Za univerzo bo naslednje študijsko leto leto sprememb ter preizkušanja različnih rešitev. Od januarja letos univerza ne more vpisovati novih študentov, saj Viktor Orban ni pripravljen podpisati dokumentov, ki bi CEU priznali status univerze. CEU zato akreditira programe na Dunaju, delo bo verjetno potekalo na dveh kampusih, v kolikšni meri le na Dunaju, pa bo odvisno od študijskega programa. Kot gostujoča profesorica delam na katedri za zgodovino, kjer predavam o zgodovinski dokumentaristki in politikah spomina, predavam pa tudi na pravni katedri o dokumentarnih filmih na področju človekovih pravic. Karkoli rečem danes, bo lahko čez mesec dni drugače. Vpliv bodo te spremembe zagotovo imele, a kakšen bo, je težko reči. Mnogi študenti se bodo vozili med kampusoma, težava pa je tudi, da je življenje na Dunaju precej dražje. Univerza bo to poskusila rešiti z dodatnimi štipendijami, želi se zagotoviti socialna stanovanja, a vse trenutno zaznamuje visoka negotovost. Filmski arhiv, kjer delam, bo ostal v Budimpešti, tu bomo okrepili tudi širši javnosti namenjene dogodke in sodelovanje s skupnostjo.
To je odziv na nadlegovanje oblasti?
Želja je zapolniti prostor, ki vse bolj zeva v sistemu javnega šolskega sistema. Pripravlja se privatizacija višjega izobraževanja. Državna oblast preprosto ni več zavezana zagotavljanju sistema javnega izobraževanja. Univerze se bo spremenilo v fundacije, s tem pa država ne bo več skrbela za višje in visoko izobraževanje. Financiranje študija se bo v celoti preneslo na pleča študentov, kar bo imelo zelo negativne učinke. Že zdaj vidimo, da se veliko ljudi izseljuje, vse več študentov išče možnosti, da bi študirali in dobili izobrazbo v tujini - s še dodatnim ukinjanjem sofinanciranja in štipendij jih bo še več. Na CEU poskušajo te trende ublažiti, a vlogo države je nemogoče nadomestiti. Javni sistem izobraževanja na Madžarskem gre trenutno skozi drastične spremembe. Corvinus je bila zgolj prva univerza, ki so jo preoblikovali v fundacijo, vprašanja finančne trajnosti pa bodo imela drastične posledice za akademsko in univerzitetno življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta