Okužbe s koronavirusom v vrtcih: Lažje za starše, težje za vrtce

Vida Božičko Vida Božičko
28.01.2022 06:00

Povečano število okužb spreminja tudi delovne pogoje v vrtcih. V zadnjih tednih je pozitivnih veliko vzgojiteljic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na skupino otrok zdaj le ena vzgojiteljica, oddelke ponovno združujejo, zaposleni zaradi pomanjkanja kadra opravljajo nadure. 

Andrej Petelinšek

Veliko okužb z virusom covida vpliva tudi na delovanje vrtcev. V sredo je bilo v izolaciji zaradi okužbe 308 vrtčevskih otrok. Zaradi novega režima, ki velja od prejšnjega tedna, sicer celotni oddelki v karantene ne odhajajo več, izolira se le pozitivni otrok. Če pride do visoko tveganega stika, pa se morajo vzgojiteljice sedem dni vsak dan testirati in pri delu nositi masko tipa FFP2. Celotni oddelek gre v karanteno le, če je število okužb s koronavirusom v obdobju 14 dni doseglo ali preseglo 30 odstotkov glede na vse otroke v oddelku. Takih je trenutno devet vrtčevskih oddelkov oziroma 136 otrok. Po podatkih šolskega ministrstva v celoti ni zaprt noben vrtec. Največ otrok v karanteni je iz vrtca Pedenjped Novo mesto (43), Vrtca Zagorje ob Savi (39) in Otroškega vrtca Ajdovščina (31).

Zdaj veliko pomanjkanje kadra

Bolj kot med otroki se zdaj bolezen širi med vzgojiteljicami in drugimi zaposlenimi v vrtcih. Skupno je bilo v sredo pozitivnih 795 zaposlenih. Prav zaradi pomanjkanja kadra imajo zadnja dva tedna precej težav v Vrtcu Otona Župančiča Maribor. "Na eni točki nam je manjkala skoraj polovica vzgojiteljic. Ker ob okužbi ni šla cela skupina v karanteno, so se te vrstile verižno. Kadra nam zato kronično primanjkuje," je dejala Tjaša Valano, v. d. ravnateljice vrtca. "V normalnih okoliščinah bi morali imeti dve vzgojiteljici v posamičnem oddelku, zdaj je le po ena. Zaposlene premeščamo tudi znotraj enot, drugega kadra pa za zdaj nismo aktivirali. Smo pa res vsi stopili skupaj. Opravljenih je tudi veliko nadur, obremenitve so ogromne," še doda. Kljub temu da se okužbe še redno dogajajo, pa Valanova že zaznava, da se obrača na bolje: "Prejšnji teden smo imeli od štiri do pet novih primerov na dan, zdaj imamo le še enega na dan. Mislim, da se zadeve malo umirjajo, in prvi zaposleni že prihajajo nazaj. Naslednji teden bo spet lažje. Prejšnji teden pa smo imeli v izolaciji kar 36 zaposlenih."

Težave pa niso le v oddelkih, temveč tudi pri drugem osebju. "Tudi v kuhinji imamo izpad in to podobno rešujemo na način, da so pač bolj obremenjeni tisti, ki so v službi. V pralnici zdaj nimamo nikogar, zato smo prosili pomočnico vzgojiteljice, da dela tam," še pravi Tjaša Valano, prepričana, da je za njih prav zdaj najbolj stresno obdobje vse od začetka covida.

Branka Šamec: "Zakaj spreminjati nekaj, kar se je izkazalo, da je dobro, da je kakovostno in nudi otrokom optimalni razvoj?"
Andrej Petelinšek

Za zasebni vrtec Nanin pa je najhujše že mimo. "Mi smo pred časom imeli karanteno. Takrat smo zaprli celotni vrtec, saj imamo le tri vzgojiteljice, vse smo bile v stiku in drugače ni šlo. Od zdaj naprej pa mislim, da bo šlo. Zdaj imamo eno vzgojiteljico, ki je prebolevnica. Ona bo lahko delala. Če bi zboleli še dve, bi takrat vzeli kakšno študentko," razmišlja direktorica Tatjana Topolovec. Doda, da se zapirali ne bodo več, razen seveda, če bi zbolelo več kot 30 odstotkov otrok.

Starši so mirni, saj je varstvo zagotovljeno

Predsednica Skupnosti mariborskih vrtcev Branka Šamec, sicer tudi ravnateljica Vrtca Pobrežje, je prepričana, da so take spremembe glede karanten velik zalogaj predvsem za koordinacijo. "To prinaša spet veliko administracije. V vsakem oddelku posebej vodimo sezname, da vemo, od kdaj do kdaj kdo manjka. A še vedno ne vemo, ali ima otrok opravljen PCR ali le hitri test. Nekateri starši podatke javljajo dosledno, drugi ne," pravi.

Kljub temu da so zdaj veliko bolj obremenjeni zaposleni, pa je taka sprememba veliko boljša za starše. "Zdaj so starši veliko bolj mirni, ker vedo, da varstvo zagotovo bo. Prej so za vsak pozitiven test v karantene odhajali vsi. Za nekatere starše je to velika težava, saj ne morejo na dopust ali pa ne smejo izkoristiti odsotnosti zaradi nege. Zanje je to gotovo olajšanje," razmišlja ravnateljica Vrtca Ivana Glinška Maribor Ester Mlaj. Seveda posledično nastajajo vrzeli pri kadru, pravi, saj kljub okužbam k otrokom nekdo mora priti. "Več je menjav, vzgojiteljice niso ves čas v matičnih oddelkih in le ena je z otroki. Take spremembe so nam zdaj izjemoma tudi dovoljene. Nastajajo nadure, kar bomo v naslednjih mesecih ustrezno nagradili ali izkoristili," doda. Tudi mehurčki so zdaj le še priporočilo in ne več obveza, zato jih ne izvajajo. "Mehurčkov ni, ker jih zdaj niti ne moremo zagotavljati." Oddelke po potrebi zato združujejo in vodijo evidence vseh v skupini. Ob okužbah tako obveščajo vse starše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta